Τραγωδία στη Χαλκιδική: Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού – «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την άδεια του λούνα παρκ

Δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια σχηματίστηκε σε βάρος του 21χρονου χειριστή του παιχνιδιού του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, μέρος του οποίου έσπασε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 19χρονος.

Ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού (περιστρεφόμενα καθίσματα) έφυγε από τον τόπο του δυστυχήματος και νωρίτερα σήμερα παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κασσάνδρας, που διενεργεί την προανάκριση.

Αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα μαζί με τον 58χρονο ιδιοκτήτη του λούνα παρκ.

O άτυχος 19χρονος από τη Βέροια,

ο οποίος παραθέριζε στη Χαλκιδική μαζί με την οικογένεια του βρήκε, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ακαριαίο θάνατο.

Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου

Ο πατέρας του παιδιού που σκοτώθηκε ακαριαία, όταν έσπασε ένα κάθισμα του παιχνιδιού-μηχανήματος «crazy dance», με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί και να χτυπήσει στο κεφάλι μίλησε στο STAR, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

«Σάπια τα μέταλλα, ξεκόλλησαν μαζί με τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στη δήμαρχο που λειτουργεί χωρίς καμία άδεια (σ.σ. το λούνα παρκ). Αν δεν τη βρείτε εσείς οι δημοσιογράφοι, θα παραδώσω αύριο στην κηδεία το παιδάκι μου στον Θεούλη μας και θα τους φάμε ζωντανούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πειθαρχική έρευνα για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Την ίδια ώρα, ανακοίνωση σχετικά με το δυστύχημα στο λούνα-παρκ εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, απαντώντας στις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας, ότι υπεύθυνο για τις άδειες λειτουργίας είναι το υπουργείο.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διατάξει σύμφωνα με πληροφορίες πειθαρχικό έλεγχο στη δήμαρχο Κασσάνδρας, κα Αναστασία Χαλκιά.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ

«Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα–παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Το λούνα παρκ δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα λειτουργίας

Νωρίτερα, η δήμαρχος Κασσάνδρας ανέφερε πως το λούνα παρκ δεν είχε πάρει τα απαραίτητα έγγραφα λειτουργίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κ. Αναστασία Χαλκιά είπε πως τα περιοδεύοντα λούνα παρκ δεν λαμβάνουν άδεια λειτουργίας, αλλά γνωστοποίηση. Το συγκεκριμένο λούνα παρκ έπαιρνε κάθε χρόνο και διερευνάται αν έλαβε και φέτος.

«Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε, λέγοντας πως στον συγκεκριμένο δήμο τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί τρία διαδοχικά συμβάντα, με το κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του σε πισίνα κατασκήνωσης, τη συμπλοκή στο παραλιακό μαγαζί και τώρα τον θάνατο του 19χρονου. Αναφερόμενη στην περίπτωση του δυστυχήματος με τον πνιγμό του 8χρονου κοριτσιού στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, σημείωσε πως ο δήμος έχει λιγότερο προσωπικό από το απαιτούμενο για τη σύσταση ενός ελεγκτικού μηχανισμού.

«Πάμε λίγο για τις κατασκηνώσεις. Ο δήμος, την άδεια που έδωσε για τις πισίνες ήταν διαπιστωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή έστειλε το τμήμα υγιεινής και λέει, δώστε του άδεια. Και το ίδιο το τμήμα Υγιεινής έστειλε χαρτί, λέει, πάρτε του την άδεια. Δεν έχει ο δήμος ελεγκτικό μηχανισμό. Θεωρητικά θα μπορούσε. Αν είχα 300 υπαλλήλους, θα μπορούσε. Με 100;», επεσήμανε.

«Είναι μια διαδικασία τόσο πολύπλοκη και δαιδαλώδης που χάνονται όλοι. Είναι μια πολυνομία που αν με ρωτάτε την προσωπική μου άποψη διαφωνώ ριζικά, αλλά δεν βλέπω να μετράει και η προσωπική άποψη. Ο δήμος, παρόλο που έχουμε πάρα πολύ λίγο προσωπικό, είδαμε ότι δεν έχει κάνει γνωστοποίηση στο notifybusiness και ήμασταν στη διαδικασία των κυρώσεων πριν γίνει το ατύχημα», τόνισε.

Καταλήγοντας, είπε: «Θα μιλήσω όχι σαν δήμαρχος, αλλά σαν μάνα. Έκλεισε ένα σπίτι, έχασε το παιδί της σήμερα μια τραγική οικογένεια που θέλω να τους συλλυπηθώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Έχασαν το παιδί τους. Αυτό είναι το κακό. Ότι πρέπει να είμαστε στην πρόληψη και όχι στην καταστολή».

«Ο χειριστής μας είπε ότι θα το πάει δυνατά – Ένιωσα το κάθισμα να ξεκολλάει»

Δραματικά είναι τα όσα δήλωσε ο αδελφός του μιλώντας στην ΕΡΤ. «Πήγαμε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη», τόνισε αρχικά.

«Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα. Ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος», συνέχισε σοκαρισμένος ο νεαρός.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Πευκοχωρίου, Γιώργος Τσιρκούδης, δήλωσε μιλώντας στο ΕRTNEWS ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι αρμόδιος για το λούνα παρκ. «Πάνω από 20 χρόνια υπάρχει το λούνα παρκ. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το λούνα παρκ δεν έχω άποψη… Δε γνωρίζω ποιος είναι αρμόδιος, εγώ έχω αναλάβει εδώ και τρία χρόνια ενώ το λούνα παρκ είναι εδώ πάνω από 20».

Το χρονικό του δυστυχήματος

Ο νεαρός έκανε διακοπές και πήγε μαζί με τη μητέρα του και τα δύο αδέρφια του στο συγκεκριμένο λούνα παρκ για να διασκεδάσουν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αδερφός του που καθόταν δίπλα του, στη διάρκεια του παιχνιδιού η καρέκλα ξεκόλλησε με αποτέλεσμα ο 19χρονος να πέσει με φόρα στο έδαφος και να τραυματιστεί θανάσιμα στον αυχένα και στο κεφάλι.

Με το που πετάχτηκε το παιδί, ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού έφυγε, ενώ ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη αμέσως και αναμένεται να απολογηθεί σε εισαγγελέα.

Τελικά, ο χειριστής παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Κιλκίς, που έχει αναλάβει την προανάκριση για την υπόθεση.

Παράλληλα, πραγματοποιείται πραγματογνωμοσύνη στο λούνα παρκ, για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Συνοδός ασθενούς χτύπησε τον διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιπποκρατείου

Γαύδος: Ανησυχία για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νησί για ελέγχους

Μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο – Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Κορωπί

Keywords
Τυχαία Θέματα