Χαμάς: Πώς από στρατός ατάκτων εξελίχθηκε και κατάφερε να πιάσει το Ισραήλ στον «ύπνο» – Τα μαθήματα παλαιοτέρων μαχών

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δείχνει στρατηγική, σχεδιασμό και εκπαίδευση των μελών της σε βαθμό που οι αναλυτές δεν είχαν αντιληφθεί. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν, είναι κατά πόσο η Χαμάς είναι πιο εξελιγμένη οργάνωση σε σχέση με αυτό που πίστευε το Ισραήλ.

Ο Φίλιπ Ίνγκραμ, γράφει στο Al Jazeera ότι οι τακτικές της Χαμάς στην επίθεση του Σαββάτου αποδεικνύουν ότι η οργάνωση αυτή έχει εξελιχθεί. Χρησιμοποίησε

δυνάμεις για να πλήξει από τον αέρα, την θάλασσα και την στεριά το Ισραήλ, δηλαδή σχεδίασε και εκτέλεσε μία επιχείρηση πολλαπλών τομέων.

Αρχικά έπληξε με drones τα φυλάκια του ισραηλινού στρατού και ακολούθησε η μαζική επίθεση με ρουκέτες, που κατέδειξε τις αδυναμίες της πολυδιαφημισμένης ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή των μαχητών της στο Ισραήλ.

Η εισβολή είχε επίσης χαρακτηριστικά που εξέπληξαν, καθώς οι ισραηλινοί στόχοι επλήγησαν συγχρόνως από πολλές κατευθύνσεις, με συνέπεια να προκληθούν απώλειες στον εχθρό, να αιχμαλωτιστούν ένστολοι και να καταληφθεί στρατιωτικό υλικό.

Πέραν της δράσης στο πεδίο η Χαμάς χρησιμοποίησε και μεθόδους ψυχολογικού πολέμου, καθώς φρόντισε να καταγράψει σε βίντεο τις επιθέσεις στις κοινότητες των εποίκων, το οποίο διαδόθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο, τονώνοντας το ηθικό των Παλαιστινίων και προκαλώντας σοκ στους Ισραηλινούς.

Σχεδιασμός και στρατηγική

Ο σχεδιασμός της επίθεσης της Χαμάς έγινε στο διάστημα που το Ισραήλ ομφαλοσκοπούσε, παγιδευμένο στις εσωτερικές πολιτικές εντάσεις των τελευταίων μηνών.

Με αφορμή το νομοσχέδιο της ακραίας εθνικιστικής κυβέρνησης Νετανιάχου, που πλήττει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η αντιπολίτευση οργάνωσε σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό του Ισραήλ εξασφάλισε τον «θόρυβο στο background» που χρειαζόταν η Χαμάς για να συνεχίσει απερίσπαστη τον σχεδιασμό, ενώ οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν στρέψει αλλού την προσοχή τους.

Η Χαμάς προφανώς είχε μελετήσει τον τρόπο λειτουργίας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και φρόντισε να τις στρέψει μακριά από την προετοιμασία που γινόταν από την οργάνωση για την αιφνιδιαστική επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλών ΜΜΕ η Χαμάς επένδυσε επίσης στην υποδομή με σήραγγες στην Γάζα, από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί υπόγεια περάσματα, που δεν μπορούν να τα εντοπίσουν οι ισραηλινοί που έχουν κάνει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την παλαιστινιακή περιοχή. Από τα περάσματα αυτά βγήκαν οι μαχητές της Χαμάς τη μέρα που εκδηλώθηκε η εισβολή στο Ισραήλ.

Η Χαμάς φαίνεται πως έχει εκπαιδεύσει τους μαχητές της καλύτερα από κάθε άλλη φορά και έχει πάρει τα μαθήματα από τις συγκρούσεις των τελευταίων ετών με το Ισραήλ, μελέτησε τις τακτικές που ακολουθήθηκαν στην Μάχη της Τζενίν, το 2002 και συμπεριέλαβε τα πιο χρήσιμα στοιχεία των τακτικών στο δικό της σχεδιασμό.

Εκτιμάται επίσης, σύμφωνα με τον αναλυτή του Al Jazeera, ότι η Χαμάς εμπνέεται από την στρατιωτική οργάνωση και υποδομή της Χεζμπολάχ και τις στρατηγικές ανταρτοπολέμου που ακολουθεί.

Τα μαθήματα από την Μάχη της Τζενίν

Από το 2014, όταν έγινε η μαζική επίθεση των Ισραηλινών στην Γάζα, η Χαμάς προφανώς αντιλήφθηκε την αξία του ανταρτοπολέμου σε αστικό χώρο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υπόγειες σήραγγες και τα εξελιγμένα εκρηκτικά που έχει στο οπλοστάσιό της δείχνουν ότι η Χαμάς είναι πολύ πιο επικίνδυνη από κάθε άλλη φορά.

Ιδιαίτερη αξία για την Χαμάς έχουν τα συμπεράσματα από την Μάχη της Τζενίν, το 2002, όταν οι μαχητές αντιμετώπισαν με πολύ έξυπνες τακτικές στον αστικό χώρο τους εισβολείς. Η αντίσταση των Παλαιστίνιων σ΄ εκείνη τη μάχη είναι σύμβολο της παλαιστινιακής εξέγερσης και η ανάλυση των τακτικών εξαιρετικά χρήσιμη για την ηγεσία της Χαμάς.

Στη Τζενίν, τον Απρίλιο του 2002, εισέβαλαν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και σκότωσαν σε προσφυγικό καταυλισμό τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά και οι εισβολείς είχαν σημαντικές απώλειες, καθώς σκοτώθηκαν 23 Ισραηλινοί στρατιώτες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Καθοριστική σημασία στην μάχη εκείνη ήταν η αποτελεσματικότητα των αυτοσχέδιων βομβών των Παλαιστίνιων μαχητών. Πρόκειται για πυρομαχικά χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής αξίας για ασύμμετρο πόλεμο. Έκτοτε η Χαμάς φρόντισε να εμπλουτίσει το οπλοστάσιό της με τέτοια πυρομαχικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον οχημάτων του στρατού, περιπόλων και εγκαταστάσεων.

Σε περίπτωση χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα τέτοιες τακτικές θα εφαρμοστούν από τους Παλαιστίνιους μαχητές και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν απώλειες στους Ισραηλινούς

Ένα άλλο πολύτιμο μάθημα από την Μάχη της Τζενίν είναι η αξία της στρατηγικής κινητικότητας και ο αιφνιδιασμός, η χρησιμοποίηση του δικτύου σηράγγων για τη μετακίνηση μαχητών και εφοδίων, χωρίς να γίνονται αντιληπτές αυτές οι κινήσεις από τους Ισραηλινούς. Αυτή η τακτική δίνει στην Χαμάς το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Βεβαίως η Χαμάς πολεμάει με έναν από τους καλύτερα εξοπλισμένους τακτικούς στρατούς του κόσμου, που διαθέτει πολύ εξελιγμένα και βαρέα όπλα και τεράστια υπεροπλία στον αέρα.

Απέναντι σε αυτόν τον στρατό η Χαμάς θα ακολουθήσει έξυπνες τακτικές, όπως οι ενέδρες, η δράση των ελεύθερων σκοπευτών και οι επιθέσεις hit-and-run, για να περιορίσει τις δικές της απώλειες και να μεγιστοποιήσει τις συνέπειες στον εχθρό.

Το βέβαιο είναι σε αυτή τη φάση ότι οι μεγαλύτερες απώλειες είναι στον άμαχο πληθυσμό και οι δύο εμπόλεμες πλευρές δεν δείχνουν καμία διάθεση αυτοσυγκράτησης ως προς αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πάνω από 2100 οι νεκροί συνολικά – Προ των πυλών η χερσαία επίθεση στη Γάζα (Video)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί η Χαμάς κάνει τον Νετανιάχου να βλέπει εφιάλτες με το πολιτικό τέλος της Γκόλντα Μέιρ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εικόνες φρίκης από κιμπούτς όπου η Χαμάς εκτέλεσε 108 ανθρώπους – Στοιβαγμένες σακούλες με πτώματα (σκληρές εικόνες)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαμάς, Ισραήλ,chamas, israil