Χαμηλά κριτήρια για την εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έδωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας με κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που παρουσιαζόταν από τον υπουργό Κ. Πιερρακάκη το νομοσχέδιο.

Οι φοιτητές στη διαμαρτυρία τους, απαίτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Αντιπροσωπεία ζήτησε να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου, όμως το αίτημά

τους απορρίφθηκε.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, αύριο Πέμπτη 8 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια, με την κυβέρνηση να στέλνει την αστυνομία με κάμερες ενσωματωμένες στις στολές τους, τις γνωστές και ως bodyworn cameras. Την εγκατάσταση και λειτουργία φορητών συστημάτων επιτήρησης σε στολές αστυνομικών είχε ήδη ανακοινώσει η ΕΛΑΣ προ ημερών.

Σε δελτίο Τύπου, οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν  ότι «ο υπουργός (σ.σ. Πιερρακάκης) ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές μίλησαν: ‘Απορρίπτεται! Να μην κατατεθεί!’ ας ακούσουν επιτέλους την πλειοψηφία! Το αγωνιστικό ποτάμι των φοιτητών που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο δυναμώνει και δεν γυρίζει πίσω! Στη συκοφαντία και την καταστολή της κυβέρνησης, στην πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης απαντάμε με ακόμα πιο αποφασιστικό αγώνα. Η καταστολή δεν μας τρομοκρατεί, μας πεισμώνει!»

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι οι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στα ιδιωτικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων θα περνούν αποκλειστικά μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή φοιτητών. «Οι υποψήφιοι που καλύπτουν αυτήν την ελάχιστη προϋπόθεση θα μπορούν να εγγράφονται στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ αφού, βεβαίως, πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε επίσης, ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει.

Αυτή όμως ταυτίζεται με τον χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου, όχι αυτόν που έχει θέσει η ίδια η σχολή, επί συντελεστή 0,8, που σημαίνει ότι ο υποψήφιος αρκεί να τον ξεπεράσει, προκειμένου να εισαχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ. Ο υπουργός όμως δεν διευκρίνησε το «ισότιμο» ανοίγοντας τον δρόμο για το λεγόμενο εθνικό απολυτήριο, το οποίο, σύμφωνα με όσα είπε, «είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα». 

Το νομοσχέδιο όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση έως σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον. O κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως οι αιτήσεις φοιτητών θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025.

Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια Πανεπιστήμια ανακοίνωσε ότι δίνεται έγκριση για την επιβολή διδάκτρων για όσους αλλοδαπούς θέλουν να φοιτήσουν στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, μέτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τα αγγλόφωνα προγράμματα, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία» ως προς τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη «σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης». Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένων πανεπιστήμια, ενώ όπως είπε, θα δημιουργηθεί μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.

«Εμείς με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Η ερμηνεία του Συντάγματος δεν συνιστά στατική διαδικασία μέσα στο χρόνο», είπε επιχειρώντας να ερμηνεύσει το Σύνταγμα, για να δικαιολογήσει την παράκαμψή του.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αριστερά για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: Κράτος που παραβιάζει το κράτος δικαίου η Ελλάδα

Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγροτών, για «διάλογο με ανοιχτούς δρόμους» μιλά η κυβέρνηση πριν την «απόβαση» στην Αθήνα

Κασσελάκης για ψήφισμα – καταπέλτη του ΕΚ: Οι πρακτικές της ΝΔ οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας

Keywords
Τυχαία Θέματα