Χαμηλότερα η Ευρώπη, mini «sell off» στο Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Σε αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες γύρισαν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πακέτο στήριξης $50 δισ. για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο ρυθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης, τουλάχιστον εκτός Κίνας, πλήττοντας καίρια την επενδυτική ψυχολογία.

Το αρνητικό κλίμα εντείνεται και από τις συνεχείς προειδοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, για τον αντίκτυπο της επιδημίας στην κερδοφορία τους.

“Η επίσημη επίσκεψη του προέδρου

της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ιαπωνία, η οποία αρχικά προβλεπόταν να γίνει στις αρχές Απριλίου, αναβλήθηκε λόγω της παγκόσμιας επιδημίας του νέου κορωνοϊού”, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Σε διαχειριστές περνάει η βρετανική αεροπορική εταιρεία “Flybe”, βάζοντας 2.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, μετά την αποτυχία για νέα οικονομική ενίσχυση. Σύμφωνα με το BBC, “η μεγαλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η έξαρση του κορωνοϊού και η επίπτωσή του στη ζήτηση, ήταν η βασική αιτία της κατάρρευσης”.

“Οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να καταγράψουν απώλειες εσόδων ύψους έως και 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων”, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

“Η κατάσταση που δημιουργείται από τον Covid-19 είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο”, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από συνεδρίαση στη Σιγκαπούρη.

Ενδείξεις ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά το επιχειρηματικό κλίμα στις ΗΠΑ διαπιστώνει και η Fed στην έκθεση της για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας τον Φεβρουάριο.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, με το γύρισμα της Ευρώπης σε αρνητικό πρόσημο, οι πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης και σταδιακά η πτωτική τάση ανέβασε στροφές, εξελισσόμενη σε μίνι “ξεπούλημα”.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+0,19%) διασώζεται με οριακά θετικό πρόσημο, ενώ από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-5,90%), Eurobank (-5,37%), Εθνική (-6,17%), Πειραιώς (-6,36%), ΑΔΜΗΕ (-6,33%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-6,34%), Viohalco (-5,11%), Jumbo (-7,08%), Fourli (-5,98%), Ελλάκτωρα (-5,26%) και ΟΛΠ (-7,17%).

Ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 776,46 (+0,77%) και 743,56 μονάδων (-3,50%), ο τζίρος ξεπερνά τα 60 εκατ., από τα οποία τα 13,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”, ενώ για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο του δείκτη χαμηλότερα των 750 μονάδων.

Ευρώπη«sell off»Χ.Α.Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα