Χάος χωρίζει ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ, σύμφωνα με τους Θεσσαλονικείς

ΕΛΛAΔΑ

 

Οι τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καταδείχτηκαν, σύμφωνα με τη thessnews κατά τη διάρκεια εσπερίδας με θέμα «Η υψηλή τεχνολογία στις συγκοινωνίες» και τις ομιλίες των Προέδρων των δύο οργανισμών του ΟΑΣΑ Γιάννη Σκουμπούρη και του ΟΑΣΘ

Γιώργου Σκόδρα, αντίστοιχα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τμήματος πληροφορικής του ΑΠΘ τη Δευτέρα το απόγευμα στο κέντρο NOESIS.

Αθήνα

Η πρωτεύουσα διαθέτει πληθώρα μέσων μαζικής μεταφοράς: Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Τραμ, Μετρό, Ηλεκτρικός, Προαστιακός.

Την εποπτεία για την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας έχει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), με τις θυγατρικές αυτού, Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) ΑΕ και Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) ΑΕ να έχουν την ευθύνη εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου.

Ο ΟΑΣΑ έχει τις 3 γραμμές του Μετρό, 3 γραμμές του Τραμ, 260 γραμμές λεωφορείων, 19 γραμμές τρόλεϊ, έξι χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου, και κάθε χρόνο έχει 600 εκ. επιβιβάσεις. To 2018 ο οργανισμός είχε θετικό πρόσημο 3,2 εκ. ευρώ.

Στην τηλεματική έχουν ενταχθεί 2000 οχήματα, 1000 έξυπνες στάσεις, αμαξοστάσια, και η εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Αν εμφανιστεί μια βλάβη στο σύστημα της τηλεματικής σε τέσσερις ώρες ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να τη διορθώσει.

Όλα τα οχήματα διαχειρίζονται από ένα κέντρο με τους παραδοσιακούς σταθμάρχες να έχουν πλέον συγκεντρωθεί στο κέντρο διαχείρισης και ελέγχουν τις γραμμές τους και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τα οχήματα.

Βάση έρευνας που έγινε το 2017 ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών στην Αθήνα από τη χρήση της τηλεματικής έφτασε το 73% στις θετικές γνώμες.

Στην Αθήνα έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, έργο που κόστισε 60 εκ. ευρώ και υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ. Υπάρχουν 90 κέντα διαχείρισης σταθμών, 1000 αυτόματες πύλες, 99 τερματικά φόρτισης και έκδοσης καρτών, 300 περίπου αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων ενώ υπάρχουν ακόμη 450 φορητές συσκευές ελέγχου. Τα οφέλη για τον ΟΑΣΑ από τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι ότι έχουν εξαφανιστεί οι προβατικές συμπεριφορές, ότι μπορεί να κοστολογήσει με ακρίβεια του συγκοινωνιακό έργο και να έχει εικόνα για τον αριθμό των ανέργων που μετακινούνται δωρεάν και το προφίλ των ειδικών ομάδων.

Για το επόμενο διάστημα θα σχεδιαστεί σύστημα η τεχνική παρακολούθηση των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο με ειδικά συστήματα που θα εγκατασταθούν στα λεωφορεία, σύστημα ολοκληρωμένης πληροφόρησης επιβατών για τις μετακινήσεις τους με όλα τα μέσα μεταφοράς και η εγκατάσταση wifi στα λεωφορεία.

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη έχει μόνο ένα μέσο μαζικής μεταφοράς και το μεταφορικό έργο εποπτεύει ο ΟΑΣΘ, διαθέτοντας ένα δίκτυο από 3.500 στάσεις.

Στις καλές εποχές εξυπηρετούσε 180 εκ. επιβάτες το χρόνο διανύοντας 45 εκ χιλιόμετρα.

Ο στόλος σήμερα είναι απαρχαιωμένος με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τροχαίου υλικού να είναι εκτός λειτουργίας.

Την τελευταία διετία τέθηκαν εκτός λειτουργίας 129 οχήματα και τον Αύγουστο κυκλοφορούσαν μόλις 213. Αυτή την περίοδο ο αριθμός που κυκλοφορούν κάθε μέρα στην πόλη είναι 320-340 λεωφορεία τα οποία καλύπτουν το 60% των μεταφορικών αναγκών.

Η τηλεματική ξεκίνησε στον ΟΑΣΘ το 2005 και το σύστημα έχει βραβευθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχουν συστήματα gps και gprs στα οχήματα για την ανταλλαγή πληροφοριών ενώ υπάρχει η δυνατότητα πληροφόρησης των επιβατών σε πραγματικό χρόνο τόσο στις έξυπνες στάσεις όσο και μέσα στα λεωφορεία.

Το σύστημα όμως κατέρρευσε καθώς η σύμβαση υποστήριξης που υπήρχε έληξε με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός να έχει βλάβες οι οποίες δεν επισκευάζονταν.

Το τελευταίο διάστημα οι βλάβες διορθώνονται και γίνεται προσπάθεια ανάταξης του.

Οι «έξυπνες» στάσεις είναι μόλις 200 σε σύνολο 3500 και από αυτές μόνο οι 20 διαθέτουν σύστημα ηχητικής αναγγελίας.

Λειτουργεί ηχητική αναγγελία μέσα στη λεωφορεία ενώ υπάρχει και η εφαρμογή για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Από το νέο έτος θα προχωρήσει η εφαρμογή της έξυπνης κάρτας πολλαπλών διαδρομών που είναι το πρώτο βήμα για την λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ στόχος είναι η εγκατάσταση wifi στα λεωφορεία και η εφαρμογή σύστημα εισροών – εκροών για τη διαχείριση των καυσίμων.

Οι διαφορές είναι εμφανής και δεν αντικατοπτρίζονται και στην αναφορά του Προέδρου του ΟΑΣΘ Γιώργου Σκόδρα για την παρουσίαση του συναδέλφου του από τον ΟΑΣΑ. «Οφείλω να ομολογήσω ότι βλέποντας την παρουσίαση του κ. Σκουμπούρη, ζήλεψα και ζήλεψα γιατί ενώ ο ΟΑΣΘ ήταν πρωτοπόρος στο θέμα της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών σήμερα δυστυχώς έχει μείνει πίσω».

 

 

ΟΑΣΑΟΑΣΘλεωφορείαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα