Χαρδαλιάς: Πώς θα εφαρμοστεί το lockdown (LIVE)

ΕΛΛAΔΑ

 

Σε ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας από την ραγδαία εξάπλωση που έχει ο κορωνοϊός, προχωρούν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, έπειτα από την ανακοίνωση του νέου γενικευμένου lockdown, που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός. 

Με γκρι

χρώμα παρουσιάζεται πλέον ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, για ολόκληρη τη χώρα.

Σε «κρίσιμο και σημαντικό σταυροδρόμι» βρισκόμαστε, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση.

Αντιμετωπίζουμε «ακόμα μια δύσκολη συγκυρία», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε «μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει και θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε» καλώντας τους πολίτες «να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα».

«Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να επαναλάβουμε όλα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε «μόλις 5 ημέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%» ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου σε όλη τη χώρα, εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Μεταξύ άλλων:

-Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών

-Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα

-Ανοιχτά τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής

-Ειδικά για κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών, μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο και την Κυριακή

-Επιτρέπονται delivery και take away

Το πώς φτάσαμε στο δεύτερο γενικό lockdown, εξήγησε νωρίτερα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα». Σύμφωνα με τον καθηγητή, «από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα», ενώ «σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουμε 1.000 άτομα στις ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δημοσιοποίησε ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, η εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ (αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο) για όσους εργάζονταν έως χθες, η διεύρυνση της «επιστρεπτέας προκαταβολής 4» που πλέον θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, η άμεση επιστροφή στους ιδιοκτήτες ακινήτων του 1/2 της ζημίας τους που θα έχουν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, η επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, καθώς και η ενίσχυση με 400 ευρώ σε περίπου 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΧαρδαλιάςμέτραLOCKDOWNHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαρδαλιάς, Πώς, LIVE,chardalias, pos, LIVE