Χαρίτσης για εκλογική σύμπραξη με ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά είναι ζητήματα που θα τα δούμε στο μέλλον» – «Όχι» σε επανένωση (audio)

«Όχι» σε συνένωση ή επανένωση της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης, λέγοντας πως «αυτά είναι ζητήματα που θα τα δούμε στο μέλλον».

Ειδικότερα ερωτηθείς για το πώς απαντά η Νέα Αριστερά στο προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ υπό το επιχείρημα ότι μετά

την αποχώρηση Κασσελάκη εκλείπουν οι λόγοι των χωριστών δρόμων ο Αλέξης Χαρίτσης απάντησε πως «η Νέα Αριστερά είναι ένα κόμμα το οποίο έχει μακρά πνοή» και αποτελεί «ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο πρέπει να περπατήσει για τη χώρα. Χρειάζεται μια σοβαρή, αξιόπιστη, μαχητική, ριζοσπαστική Αριστερά».

Ξεκαθάρισε από την άλλη ότι «δεν υπάρχει ζήτημα συνένωσης». Υπάρχει όμως είπε «ζήτημα να διαμορφωθεί ένα Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύτατες δυνάμεις, δε θέλουμε να έχουμε προνομιακούς συνομιλητές αλλά ούτε να αποκλείουμε κανέναν. Ένα Μέτωπο το οποίο να μπορεί να σταθεί απέναντι και επί ίσοις όροις με την κυβέρνηση της Δεξιάς, η οποία εφαρμόζει μια πολιτική η οποία είναι και αντικοινωνική και αντιθεσμική».

Ερωτηθείς αν αυτό το μέτωπο μπορεί να φτάσει σε εκλογική συμπόρευση απάντησε πως «αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τα δούμε στο μέλλον».

«Αυτό που έχει σημασία για εμάς αυτή τη στιγμή είναι τα μεγάλα ανοικτά ερωτήματα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προς την ελληνική κοινωνία», τόνισε.

«Μιλήσαμε» συνέχισε «για το θεσμικό ζήτημα που έχει να κάνει και με την Προεδρία της Δημοκρατίας και με την καταρράκωση των θεσμών. Υπάρχει το ζήτημα της οικονομίας. Προχθές είχαμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο υποτίθεται ότι ενσωματώνει ευρωπαϊκή Οδηγία για τον κατώτατο μισθό. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία, την οποία περιμέναμε να στηρίξουν και τα άλλα κόμματα, για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία μπορούν μάλιστα να αποτελέσουν πεδίο σύγκλισης και σύνθεσης».

«Πρωτοβουλίες ώστε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν Ράμμο»

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σημείωσε:

«Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε όλες οι δυνάμεις της δημοκρατικής προοδευτικής αντιπολίτευσης να βρεθούν μπροστά στη δυνατότητα αλλά και στην επιλογή, αλλά κατά τη γνώμη μου και στην υποχρέωση να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Χρήστου Ράμμου.

Εμείς αποφασίσαμε ότι δεν θα κινηθούμε με διαρροές. Αποφασίσαμε ότι δεν θα παίξουμε αυτό το μικροκομματικό παιχνίδι. Αποφασίσαμε ότι θα σεβαστούμε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και γι’ αυτό θα βγούμε δημοσίως και ευθαρσώς και θα καταθέσουμε την πρότασή μας. Αντί λοιπόν να μπούμε σε αυτό το προσβλητικό και αντιθεσμικό γαϊτανάκι, βγήκαμε δημοσίως και καταθέσαμε μία πρόταση, την οποία μάλιστα δεν μείναμε απλώς και μόνο σε ένα όνομα, αλλά τη συνόδευσε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό με έναν ισχυρό συμβολισμό.

Έχουμε οδηγηθεί σε αυτή τη θεσμική καταρράκωση, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι απλώς και μόνο ένα ακόμη σκάνδαλο. Η υπόθεση της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών αφορά τον πυρήνα του κράτους δικαίου».

«Οι εξελίξεις στην Συρία αναδιατάσσουν το σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή»

Ο Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Συρία, εκτιμώντας ότι «η ανατροπή του Άσαντ είναι μια γεωπολιτική εξέλιξη η οποία αφορά ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αναδιατάσσει το σκηνικό σε μια περιοχή η οποία ήδη είναι πολλαπλώς ταραγμένη και τραυματισμένη».

Σημείωσε πως πρόκειται για μια εξέλιξη «η οποία οδηγεί στην πτώση ενός τυραννικού καθεστώτος και από την άλλη οδηγεί όμως και στην ανάδειξη και στην ανάδυση τζιχαντιστικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν πολύ βεβαρημένο μητρώο βαρβαρότητας και μισαλλοδοξίας». Και η οποία «έχει να κάνει με τον ρόλο της Τουρκίας και του Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται αναβαθμισμένος», ενώ «ευνοεί τη διείσδυση του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή και απομειώνει την ισχύ και την επιρροή του Ιράν».

«Ο λαός της Συρίας έχει τώρα την ευθύνη να προχωρήσει και στην εκλογή ηγεσίας, αλλά και στο να πάρει την υπόθεση της διαχείρισης των πραγμάτων στα χέρια του».

Διαβάστε επίσης:

QatarGate – Francesco Giorgi για Εύα Καϊλή: «Μου είπαν ότι δεν θα έβλεπα ποτέ ξανά την κόρη μου αν δεν κατηγορούσα τη σύζυγό μου»

Συζήτηση για τη διαβίωση οικογενειών ΑμεΑ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τράπεζες: Συνεχίζει το… πρέσινγκ το ΠΑΣΟΚ – Ερώτηση Αποστολάκη για τις χρεώσεις στο IRIS

Keywords
Τυχαία Θέματα