Χαρίτσης για τα 50 χρόνια μεταπολίτευσης: «Συμπληρώνουμε μισό αιώνα από τη στιγμή που ορίζει την ταυτότητα της χώρας μας»

«24 Ιουλίου του 1974. Επτά χρόνια δικτατορίας, στη δίνη της τραγωδίας της Κύπρου, με τη βαριά κληρονομιά της μετεμφυλιακής Ελλάδας να σκιάζει τα πάντα. Η στιγμή της ανάτασης. Οι δρόμοι γεμίζουν με την άγρια χαρα του πλήθους. Η χούντα καταρρέει. Μια λέξη δονεί την ατμόσφαιρα: Δημοκρατία», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή τα 50 χρόνια που συμπληρώνονται από

την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς τονίζει ότι «η Αριστερά θα είναι για πάντα στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«24 Ιουλίου του 1974. Επτά χρόνια δικτατορίας, στη δίνη της τραγωδίας της Κύπρου, με τη βαριά κληρονομιά της μετεμφυλιακής Ελλάδας να σκιάζει τα πάντα. Η στιγμή της ανάτασης. Οι δρόμοι γεμίζουν με την άγρια χαρα του πλήθους. Η χούντα καταρρέει. Μια λέξη δονεί την ατμόσφαιρα: Δημοκρατία.

Σήμερα συμπληρώνουμε μισό αιώνα από αυτήν τη στιγμή που ορίζει την ταυτότητα της χώρας μας. Την αφετηρία της Μεταπολίτευσης. Την περίοδο που έφερε στο προσκήνιο τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τα κοινωνικά αιτήματα για βάθεμα της δημοκρατίας. Την περίοδο στην οποία εμπεδώθηκαν οι αξίες της δημοκρατίας, της λαϊκής συμμετοχής, των θεσμών, του κράτους πρόνοιας, της στήριξης της εργασίας, της δημόσιας παιδείας.

Αυτές τις αξίες, σήμερα, η νεοφιλελεύθερη δεξιά και η ακροδεξιά θέλουν να τις εξοβελίσουν στο περιθώριο. Για αυτό στρέφονται εναντίον των δικαιωμάτων, των κατακτήσεων, της ίδιας της λογικής της Μεταπολίτευσης για κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη, δημοκρατικό έλεγχο της εξουσίας, το δικαιωμα όλων σε μια καλύτερη ζωη.

Χθες βρέθηκα στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών στον χώρο του μαρτυρίου, στο πρώην στρατόπεδο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Στο πλευρό εκείνης της γενιάς που βρέθηκε στα ξερονήσια και στις φυλακές για να κατακτηθεί η Δημοκρατία στη χώρα μας.

Νωρίτερα, σήμερα, επισκέφτηκα την σπουδαία έκθεση «Δημοκρατία» της Εθνικής Πινακοθήκης. Μια έκθεση- σταθμό για την τέχνη της αντίστασης και της διαμαρτυρίας ενάντια στις δικτατορίες του ευρωπαϊκού νότου: Ελλάδα- Πορτογαλία- Ισπανία. Τρεις χώρες μια κοινή ιστορία: η εξορία, η καταπίεση, ο αγώνας, ο πόνος της απώλειας, το αίτημα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών.

Την ιστορία την τιμάμε μέσα από τη μνήμη και τον διαρκή αγώνα για την προάσπιση και διεύρυνση της δημοκρατίας. Η Αριστερά θα είναι για πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της υπόθεσης. Για τη Δημοκρατία της εποχής μας».

Διαβάστε επίσης:

Πυρ ομαδόν των ιατρικών φορέων κατά της διάταξης Άδωνι για κυρώσεις στους γιατρούς που αρνούνται να βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ

Κασσελάκης: Τετ α τετ με Γεροβασίλη και βουλευτές εν όψει της αυριανής ΚΟ

Καταδίκη ΣΥΡΙΖΑ στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Η κυβέρνηση να εξέλθει από την κατάσταση διπλωματικού στρουθοκαμηλισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαρίτσης, Μεταπολίτευσης, Συμπληρώνουμε,charitsis, metapolitefsis, syblironoume