Χάθηκαν 8,5 δισ. ευρώ σε μόλις δύο συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο – Οι λόγοι της χθεσινής μεγάλης πτώσης

Οι φόβοι για το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και η ανάγκη για διόρθωση στις αγορές, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη βουτιά των μετοχών τη χθεσινή ημέρα σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη «μαύρη Δευτέρα».

Σε δύο μόλις συνεδριάσεις, τη χθεσινή και αυτή της Παρασκευής, εξαϋλώθηκαν σχεδόν 8,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου. Χθες, στο ΧΑ, τα πράγματα ήταν χειρότερα

σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές και ο Γενικός Δείκτης έχασε 6,27%, μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων ετών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες, οι οποίες σημείωσαν πολύ μεγάλες απώλειες, άνω του 7%.

Τα βλέμματα όλων σήμερα είναι στραμμένα στις αγορές και περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξει αντίδραση ή θα συνεχιστεί η κατρακύλα.

Στη Νέα Υόρκη, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 38.703,27 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,60%, ο δείκτης S&P στις 5.190,17 μονάδες, με πτώση 2,93%, και ο Nasdaq στις 16.208,38 μονάδες, με κάμψη 3,38%, ενώ είχε πτώση 500 μονάδες επιπλέον, με το ποσοστό να υπερβαίνει το 5%.

Οι αιτίες του κραχ

Βασική αιτία για την εικόνα αυτή στις διεθνείς αγορές ήταν οι ισχυρές ανησυχίες των επενδυτών ότι η Fed άργησε να αντιδράσει στα στοιχεία που έδειχναν αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας, ιδίως μετά την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή για την απασχόληση τον Ιούλιο, η οποία έδειξε ότι η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3% και δημιουργήθηκαν μόλις 114.000 θέσεις εργασίας.
Πλέον, οι αγορές προεξοφλούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αλλάξει τακτική και θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2024, που αθροιστικά θα ανέλθουν σε 1,25 μονάδες.

Στο μεταξύ, έκκληση στη Fed να προχωρήσει σε έκτακτη μείωση επιτοκίων πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου απηύθυνε ο Πολ Κρούγκμαν.

«Παρότι είχα ταχθεί υπέρ της μείωσης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, δεν είχα ζητήσει μείωση επιτοκίων πριν από την επόμενη συνεδρίαση, διότι αυτό θα μπορούσε να στείλει σήμα πανικού. Αλλά από τη στιγμή που μπορεί να βλέπουμε ήδη πανικό, το επιχείρημα αυτό χάνει την ισχύ του. Υπάρχει πραγματικός λόγος για έκτακτη μείωση επιτοκίων σύντομα».

Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Fed, Όσταν Γκούλσμπι, δήλωσε ότι ενώ τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούλιο ήταν πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν, η εικόνα δεν είναι αυτή μιας ύφεσης.

Ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος μετρά τη μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500, πραγματοποίησε χθες άλμα έως και 161%, στις 62,51 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της πανδημίας. Εν συνεχεία, πάντως, υποχώρησε από τα υψηλά στις 33,3 μονάδες, με την άνοδο να περιορίζεται στο 40%.

«Η αγορά έχει μεταστραφεί απότομα από μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα στο φθινόπωρο», δήλωσε ο Αντόνιο Καβαρέρο, επικεφαλής επενδύσεων στη Generali Asset Management.

Στο sell-off συνέβαλε και το ράλι του γεν, το οποίο περιόρισε το carry trade στο ιαπωνικό γεν και οδήγησε σε πωλήσεις αμερικανικών μετοχών. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές, εκμεταλλευόμενοι τα χαμηλά επιτόκια της Ιαπωνίας, δανείζονταν σε ιαπωνικό γεν για να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης, όπως τα αμερικανικά. Η άνοδος των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και το ράλι του γεν ώθησε πολλούς επενδυτές που είχαν ακολουθήσει αυτό το trade να πουλήσουν αμερικανικά στοιχεία ενεργητικού.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι βασική αιτία της μεγάλης πτώσης είναι η ανάγκη για μία διόρθωση, την οποία οι αγορές ούτως ή άλλως είχαν ανάγκη. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο Καβαρέρο, «οι μεγαλύτερες εστίες πιέσεων εμφανίζονται σε αυτά τα trades που στηρίζονται σε φθηνή χρηματοδότηση σε ιαπωνικό γεν και στην τεχνολογία. Μοιάζει για μια υγιή διόρθωση που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό».

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ

Νέο ρεκόρ με ρυθμίσεις 500 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Μισό ΑΕΠ χρωστούν στην Εφορία οι Έλληνες φορολογούμενοι – Τρία δισ. προστέθηκαν το πρώτο 5μηνο του 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάθηκαν 85, Χρηματιστήριο –,chathikan 85, chrimatistirio –