Χένρι Κίσινγκερ: 10 συγκρούσεις και χώρες στις οποίες άφησε μια αιματοβαμμένη κληρονομιά
Στην κληρονομιά που αφήνει ο Χένρι Κίσινγκερ αναφέρεται το Al Jazzera, περιγράφοντας τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του Αμερικανού διπλωμάτη που άφησαν σε ορισμένες χώρες βαθιά τράυματα και πολλούς νεκρούς από τις συγκρούσεις που προκάλεσε ο «αμερικανικός δάκτυλος»
Για κάποιους, ήταν τιτάνας της εξωτερικής πολιτικής, ο επιζών του Ολοκαυτώματος που έχτισε μια λαμπερή καριέρα ως ο κορυφαίος διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επί κυβερνήσεων των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, αφήνοντας διαρκές σημάδι στην ιστορία.
Αλλά για
Όπως έγραψε κάποτε ο αείμνηστος Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς: «Ο Χένρι Κίσινγκερ πρέπει να βρίσκει την πόρτα κλειστή στο πρόσωπό του από κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο και να ντρέπεται, να εξοστρακίζεται και να αποκλείεται».
Το Al Jazzera παραθέτει 10 έθνη, περιοχές και συγκρούσεις στις οποίες παρενέβη ο Κίσινγκερ, αφήνοντας μια συχνά αιματοβαμμένη κληρονομιά που σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να υπάρχει, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος «έφυγε».
ΒιετνάμΟ Κίσινγκερ κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ το 1973. Αλλά αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είχε τελειώσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, αν δεν επέτρεπε στο σχέδιο του Νίξον να «μαζέψει» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Προέδρου Λίντον Τζόνσον. Το 1969, ο Νίξον εξελέγη πρόεδρος και ο Κίσινγκερ προήχθη στο ρόλο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας. Ο παρατεταμένος πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια Βιετναμέζους και Καμποτζιανούς.
ΚαμπότζηΗ επέκταση του πολέμου από τον Κίσινγκερ δημιούργησε το σκηνικό για τη γενοκτονική κυριαρχία των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, που πήραν την εξουσία από ένα στρατιωτικό καθεστώς που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και συνέχισε να σκοτώνει το ένα πέμπτο του πληθυσμού – δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Οι Καμποτζιανοί είχαν οδηγηθεί στα χέρια του κομμουνιστικού κινήματος από την εκστρατεία βομβαρδισμού (carpet bombing) του Κίσινγκερ και του Νίξον, που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μέχρι σήμερα, άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.
ΜπαγκλαντέςΤο 1970, οι εθνικιστές της Βεγγάλης στο τότε Ανατολικό Πακιστάν κέρδισαν τις εκλογές. Φοβούμενη απώλεια του ελέγχου, η στρατιωτική κυβέρνηση στο Δυτικό Πακιστάν ξεκίνησε μια δολοφονική καταστολή. Ο Κίσινγκερ και ο Νίξον στάθηκαν σταθερά πίσω από τη σφαγή, επιλέγοντας να μην προειδοποιήσουν τους στρατηγούς να συγκρατηθούν. Υποκινούμενος από τη χρησιμότητα του Πακιστάν ως αντίβαρο στην Κίνα και στην Ινδία με σοβιετική κλίση, ο Κίσινγκερ δεν συγκινήθηκε από τη δολοφονία 300.000 έως τριών εκατομμυρίων ανθρώπων. Μάλιστα, «πιάστηκε» σε μια μυστική ηχογράφηση, να εκφράζει την περιφρόνησή του για τους ανθρώπους που «αιμορραγούν» για «τους ετοιμοθάνατους Βεγγαλούς».
ΧιλήΟ Νίξον και ο Κίσινγκερ αποδοκίμασαν τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, έναν αυτοαποκαλούμενο μαρξιστή, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά πρόεδρος της Χιλής το 1970. Τα τρία επόμενα χρόνια επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια για να υποδαυλίσουν ένα πραξικόπημα. Ο τότε αρχηγός της CIA Γουίλιαμ Κόλμπι είπε σε μια μυστική ακρόαση του 1974 της Ειδικής Υποεπιτροπής Πληροφοριών των Ενόπλων Υπηρεσιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ξοδέψει 11 εκατομμύρια δολάρια για να «αποσταθεροποιήσει» την κυβέρνηση του Αλιέντε.
Αυτό περιλάμβανε 1,5 εκατομμύρια δολάρια που διοχέτευσε η CIA στην εφημερίδα του Σαντιάγο El Mercurio, η οποία ήταν αντίθετη με τον Αλιέντε. Οι πράκτορες της CIA σφυρηλάτησαν επίσης δεσμούς με τον στρατό της Χιλής.
Το 1973, ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ ήρθε στην εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα. Κατά τη διάρκεια της 17χρονης διακυβέρνησής του, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν ή σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι φυλακίστηκαν. Όπως είπε ο Κίσινγκερ στον Νίξον: «Δεν το κάναμε. Εννοώ ότι τους βοηθήσαμε». Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αφότου ο Πινοσέτ αναγκάστηκε να παραιτηθεί οριστικά, η Χιλή εξακολουθεί να παλεύει με την κληρονομιά του πρώην δικτάτορα που επέτρεψε στις ΗΠΑ.
ΚύπροςΤόπος διαμονής ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών, η Κύπρος είχε βιώσει εθνοτική βία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Το 1974, μετά από πραξικόπημα της κυβερνώσας στρατιωτικής κυβέρνησης της Ελλάδας, τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν. Ο Κίσινγκερ ενθάρρυνε ουσιαστικά μια κρίση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμβουλεύοντας τον νέο Πρόεδρο Φορντ να κατευνάσει την Τουρκία. «Οι τουρκικές τακτικές είναι σωστές – αρπάξτε ό,τι θέλετε και μετά διαπραγματευτείτε με βάση την κατοχή», φέρεται να είπε. Μαζί, το ελληνικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα.
Ανατολικό ΤιμόρΤο 1975, ο Κίσινγκερ άναψε το πράσινο φως τον Πρόεδρο Σουχάρτο για την εισβολή της Ινδονησίας στο Ανατολικό Τιμόρ, μια πρώην πορτογαλική αποικία που κινείτο προς την ανεξαρτησία. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τζακάρτα, ο Κίσινγκερ και ο Φορντ είπαν στον Σουχάρτο, έναν βάναυσο δικτάτορα και στενό σύμμαχο στη μάχη κατά του κομμουνισμού, ότι κατανοούσαν τους λόγους, συμβουλεύοντάς τον να το ξεπεράσει και να το τελειώσει γρήγορα. Την επόμενη μέρα, ο Σουχάρτο εισέβαλε με τον εξοπλισμένο από τις ΗΠΑ στρατό του, σκοτώνοντας 200.000 πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ.
ΙσραήλΌταν ξέσπασε ο πόλεμος τον Οκτώβριο του 1973 με έναν συνασπισμό αραβικών εθνών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία να επιτίθεται στο Ισραήλ, ο Κίσινγκερ ηγήθηκε της απάντησης της κυβέρνησης Νίξον. Απεκρουσε σθεναρά τις προσπάθειες του Πενταγώνου να καθυστερήσει την αποστολή όπλων στο Ισραήλ και παρείχε αφειδώς όπλα που βοήθησαν τον ισραηλινό στρατό να αντιστρέψει τις πρώτες απώλειες και να φτάσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων (62 μίλια) από το Κάιρο. Ακολούθησε κατάπαυση του πυρός. Για τη διπλωματία του μεταξύ της Αιγύπτου, άλλων αραβικών εθνών και του Ισραήλ, του πιστώνεται συχνά ότι άνοιξε το δρόμο για την τελική υπογραφή των Συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ το 1978. Μέχρι τότε, ο Κίσινγκερ ήταν εκτός γραφείου, αλλά το 1981 εξήγησε ότι η διπλωματία του στη Μέση Ανατολή είχε έναν απλό στόχο – να «απομονώσει τους Παλαιστίνιους» από τους Άραβες γείτονες και φίλους τους.
ΑργεντινήΚαθώς δεν ήταν πλέον στην εξουσία, αφού ο Τζίμι Κάρτερ διαδέχθηκε τον Φορντ ως πρόεδρος το 1976, ο Κίσινγκερ συνέχισε να υποστηρίζει τις δολοφονίες, δίνοντας την έγκρισή του στον νεοφασιστικό στρατό της Αργεντινής, ο οποίος είχε ανατρέψει την κυβέρνηση της προέδρου Ιζαμπέλ Περόν την ίδια χρονιά. Η στρατιωτική κυβέρνηση διεξήγαγε έναν βρώμικο πόλεμο εναντίον των αριστερών, χαρακτηρίζοντας τους διαφωνούντες ως «τρομοκράτες». Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Αργεντινή το 1978, ο Κίσινγκερ κολάκευσε τον δικτάτορα Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα, επαινώντας τον για τις προσπάθειές του στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Ο Βιντέλα θα επέβλεπε την εξαφάνιση έως και 30.000 πολιτικών αντιπάλων. Περίπου 10.000 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής διακυβέρνησης, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1983.
Νότια ΑφρικήΑν και κατά τη διακυβέρνηση Νίξον και Φορντ, ο Κίσινγκερ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Αφρική, το 1976, καθώς ο χρόνος του στην εξουσία πλησίαζε στο τέλος του, επισκέφτηκε τη Νότια Αφρική, δίνοντας πολιτική νομιμοποίηση στην κυβέρνηση του απαρτχάιντ λίγο μετά την εξέγερση του Σοβέτο, όπου σκοτώθηκαν μαύροι μαθητές και άλλοι από την αστυνομία. Ενώ όντως ανάγκασε τον Ροδεσιανό ρωθυπουργό Ίαν Σμιθ να αποδεχθεί την κυριαρχία των Μαύρων της πλειοψηφίας, έμεινε κοντά στην κυβέρνηση του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής υποστηρίζοντας τους αντάρτες Unita που πολεμούσαν το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αγκόλα. Αυτός ο πόλεμος διήρκεσε 27 χρόνια, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο βάναυσους του περασμένου αιώνα.
ΚίναΟ Κίσινγκερ επαινείται συχνά για τη διαμεσολάβηση της αποκατάστασης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Μετά από μια πρώτη επίσκεψη στο Πεκίνο το 1972, βοήθησε στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων το 1979. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον έχει περιγράψει ως «παλιό φίλο». Ωστόσο, οι διαδηλωτές που κατασκήνωσαν στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 τον θυμούνται με λιγότερη αγάπη. Αμέσως μετά τη σφαγή – κατά την οποία σκοτώθηκαν μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες άνθρωποι – πρόσφερε μια γεύση από την ψυχρή, σκληρή ρεάλ πολιτίκ που χαρακτήριζε την προσέγγισή του στη διπλωματία. Η καταστολή, είπε, ήταν «αναπόφευκτη».
«Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν θα ανεχόταν να καταληφθεί η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσάς της για οκτώ εβδομάδες από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές», είπε. Η Κίνα, είπε, χρειάζεται τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ την Κίνα.
Διαβάστε επίσης:
Ποιες είναι οι δυο Ισραηλινές που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς
Ιερουσαλήμ: Η Χαμάς ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για την επίθεση με τους 3 νεκρούς (video/photos)
Expedia: Διαλέξτε Πάρο αντί για Σαντορίνη και Λίβερπουλ αντί του Λονδίνου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαρινέλλα: Τα νεότερα για την υγεία της – Tι αποκάλυψε ο Λιάγκας
- Δημοσκόπηση: Οριακά πάνω από μονοψήφιο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση, μικρά κέρδη για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
- Υπάρχει ενδιαφέρον για Open ή άλλο κανάλι εθνικής εμβέλειας;
- Τούρκος δημοσιογράφος απηύθυνε βαριές επικρίσεις στους Μανώλη Σιώπη και Τάσο Μπακασέτα της Τράμπζονσπορ
- Ο Τσίπρας έφερε χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από καιρό: Με χειροκροτήματα έγινε δεκτός στην ΚΟ
- Πέθανε περιμένοντας το ασθενοφόρο 65χρονος από ανακοπή στην Καβάλα
- Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά – Τι είπε για τον Τσίπρα
- Μητσοτάκης: Οι τρεις τομείς στους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει άμεση εφαρμογή
- Τα «καμπανάκια» στη συμπεριφορά του εφήβου που «μαρτυρούν» χρήση ναρκωτικών – Όλο και πιο νέοι οι χρήστες
- Θεσσαλονίκη: Ανοίγει με 3 λωρίδες από αύριο ο Περιφερειακός - Σε ποιο σημείο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Έρχονται έντονες «ηλιακές καταιγίδες» το 2024 – Πότε θα «χτυπήσουν» τη Γη, ποια προβλήματα θα δημιουργήσουν
- Αχτσιόγλου: Σε φάση πλήρους μετάλλαξης ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θυμίζουν Αριστερά οι θέσεις Κασσελάκη – Παρούσα στις μάχες απέναντι στην κυβέρνηση
- ΕΣΡ: Οδηγία στα κανάλια να προσέχουν την κατάλληλη σήμανση στα τηλεοπτικά προγράμματα
- Διασυρμός για τον Ολυμπιακό στη Γερμανία: Έφαγε πεντάρα από τη Φράιμπουργκ και τώρα «τελικός» με την Τόπολα για το Conference (Video)
- Διαδοχικές ανατροπές στην κορυφής της τηλεθέασης- Πρώτος σε προτιμήσεις ο Alpha την Τετάρτη
- Ενώπιος Ενωπίω: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου
- Χένρι Κίσινγκερ: 10 συγκρούσεις και χώρες στις οποίες άφησε μια αιματοβαμμένη κληρονομιά
- Είπε «αντίο» στο Europa League η ΑΕΚ: Έχασε από τη Μπράιτον και θα παλέψει για το Conference (Video)
- «Τουρισμός για Όλους»: Περισσότερα λεφτά στον β΄ κύκλο – Αιτήσεις από Ιανουάριο
- Τα πηγαδάκια, οι συζητήσεις και τα… γέλια στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
![Χένρι Κίσινγκερ,chenri kisingker](https://images32.inewsgr.com/5100/51008213/chenri-kisingker-10-sygkrouseis-kai-chores-stis-opoies-afise-mia-aimatovammeni-klironomia-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Χένρι Κίσινγκερ: 10 συγκρούσεις και χώρες στις οποίες άφησε μια αιματοβαμμένη κληρονομιά
- Metron Analysis: Πέφτει κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση, σε απόσταση αναπνοής το ΚΚΕ – Εδραιώνεται δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Διαδοχικές ανατροπές στην κορυφής της τηλεθέασης- Πρώτος σε προτιμήσεις ο Alpha την Τετάρτη
- Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ
- Ενώπιος Ενωπίω: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου
- Είπε «αντίο» στο Europa League η ΑΕΚ: Έχασε από τη Μπράιτον και θα παλέψει για το Conference (Video)
- Έρχονται έντονες «ηλιακές καταιγίδες» το 2024 – Πότε θα «χτυπήσουν» τη Γη, ποια προβλήματα θα δημιουργήσουν
- Αχτσιόγλου: Σε φάση πλήρους μετάλλαξης ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θυμίζουν Αριστερά οι θέσεις Κασσελάκη – Παρούσα στις μάχες απέναντι στην κυβέρνηση
- Διασυρμός για τον Ολυμπιακό στη Γερμανία: Έφαγε πεντάρα από τη Φράιμπουργκ και τώρα «τελικός» με την Τόπολα για το Conference (Video)
- Ανδρουλάκης για τους «11»: Χείρα συνεργασίας σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αρκεί να συμφωνούμε σε επίμαχα ζητήματα (Videos)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google: «Οι τρεις δημόσιοι τομείς εφαρμογής της ΑΙ στην Ελλάδα, στόχος να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο»
- «Ψυχαγωγούμε, δεν διασκεδάζουμε»
- Δημοσκόπηση Metron Analysis: Καταλληλότερος πρωθυπουργός με 41% ο Μητσοτάκης – 5% ο Κασσελάκης – Μία ανάσα από μονοψήφιο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ, έκπληξη από το ΚΚΕ
- Υπέρ της παράτασης της εκεχειρίας Ισραήλ – Χαμάς ο Άντονι Μπλίνκεν
- Sotheby's: Σε δημοπρασία πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ των Βουρβόνων του Βελάσκεθ
- Νόαμ Κατς: Αυτοί που υποστηρίζουν τη Χαμάς είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας
- Europa League: AEK - Μπράιτον 0-0 στο πρώτο ημίχρονο
- Διευθυντής Βρ. Μουσείου: Να συμφωνήσουμε σε λύση που θα μοιράζει τον χρόνο παραμονής των Γλυπτών σε Αθήνα και Λονδίνο
- Europa League: Φράιμπουργκ - Ολυμπιακός 4-0 στο πρώτο ημίχρονο