Χλωροκίνη: «Τεράστιες παρενέργειες σε μη ασθενείς» λέει ο Ν. Σύψας

ΕΛΛAΔΑ

 

Την ώρα που ο ΕΟΦ καθιστά υποχρεωτική τη συνταγογράφηση της χλωροκίνης, του φαρμάκου που φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με COVID-19, o καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στην ΕΡΤ, προειδοποίησε για την άσκοπη χρήση του φαρμάκου αυτού.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Σύψας σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να έχει αποδεδειγμένη δράση

κατά του κορονοϊού, κανένα δεν ενδεικνύεται για τη θεραπεία του. Φάρμακα όπως η χλωροκίνη είναι παλαιά, για άλλα νοσήματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν ωφέλιμη δράση, δεν έχουμε όμως αποδείξεις για αυτό».

Τόνισε, δε, ότι «η χλωροκίνη μπορεί να έχει μεγάλες παρενέργειες σε μη ασθενείς, όπως σπασμούς και καρδιακή αρρυθμία, αν μας λείπει ένζυμο μπορεί να κάνουμε μια βαριά αιμολυτική ανεμία, δηλαδή να πέσει απότομα ο αιματοκρίτης μας, μπορεί να πειράξει ακόμα και τα μάτια μας. Ποτέ και για κανένα λόγο δεν παίρνουμε χλωροκίνη χωρίς τη συνταγή γιατρού. Παρακαλώ το κοινό να μην πάθουμε ζημιές από άλλα προβλήματα».

Συνολικά για το ζήτημα της εξεύρεσης φαρμάκου για τον κορωνοϊό, επισήμανε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι το κοκτέιλ φαρμάκων που δίνονται σε ασθενείς με AIDS δεν φαίνεται να λειτουργεί θετικά σε ασθενείς με κορονοϊό. Όσον αφορά τα φάρμακα, η μόνη μας ελπίδα σε ένα κοντινό μέλλον είναι το καινούργιο Remdesivir το οποίο βρίσκεται σε κανονικές κλινικές δοκιμές στην Κίνα και στην Αμερική και τα αποτελέσματα θα τα γνωρίζουμε στο τέλος του Απριλίου. Αν οι δοκιμές πάνε καλά, η εταιρεία που το παράγει θα μπορεί να το διαθέσει σε μεγαλύτερες ποσότητες και θα έχουμε ένα φάρμακο με αποδεδειγμένη αντιμετώπιση απέναντι στον κορονοϊό. Κάτι που μάλλον θα συμβεί μετά το τέλος του καλοκαιριού, αν οι μελέτες δείξουν θετικά αποτελέσματα».

ΚορωνοϊόςχλωροκίνηΣύψαςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα