Τρόμος στην Ευρώπη: Χώρες της σκανδιναβικής μοιράζουν φυλλάδια με οδηγίες για προστασία από πυρηνική επίθεση

Η Σουηδία κυκλοφορεί ξανά μια επικαιροποιημένη έκδοση ενός φυλλαδίου με συμβουλές έκτακτης ανάγκης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να ανταποκρίνεται στη «σημερινή πραγματικότητα της πολιτικής ασφαλείας» καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει στον τρίτο χρόνο του.

Το φυλλάδιο περιλαμβάνει μαθήματα από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 και συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση πυρηνικών επιθέσεων, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin.

«Δεν είναι μυστικό ότι η κατάσταση της ασφαλείας έχει

επιδεινωθεί από τότε που εκδόθηκε το προηγούμενο φυλλάδιο το 2018», είπε ο Bohlin.

Ο Bohlin πρόσθεσε ότι η στρατιωτική απειλή κατά της Σουηδίας έχει αυξηθεί από το 2018, προσθέτοντας ένα σύνθετο δίκτυο πιθανών επιθέσεων που περιλάμβανε κυβερνοεπιθέσεις, επιθέσεις επιρροής και δολιοφθορές.

Το φυλλάδιο τονίζει το γεγονός της επίσημης εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και τον τερματισμό δεκαετιών ουδετερότητας της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το φυλλάδιο 31 σελίδων παρέχει πρακτικές συμβουλές σχετικά με τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την πανδημία, τις περιβαλλοντικές απειλές και τον συμβατικό πόλεμο. Περιλαμβάνει επίσης συμβουλές για την αυτοάμυνα, την ψυχολογική άμυνα, την ψηφιακή ασφάλεια και τι να κάνουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής.

Σε ένα νέο κεφάλαιο που έχει προστεθεί, περιγράφεται πώς κάποιος να σταματήσει την αιμορραγία μιας πληγής, με ένα απόσπασμα για πιθανές πυρηνικές επιθέσεις: «Σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα, καλυφθείτε με τον ίδιο τρόπο όπως σε μια αεροπορική επιδρομή. Τα καταφύγια παρέχουν την καλύτερη προστασία. Μετά από μερικές ημέρες, η ακτινοβολία μειώνεται απότομα».

Το φυλλάδιο εκδόθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επανεκδόθηκε το 2018 για να αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της Στοκχόλμης σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η πρώτη έκδοση έφερε τον τίτλο «Αν έρθει ο πόλεμος, με την ενημερωμένη έκδοση να φέρει τον τίτλο «Αν έρθει η κρίση ή ο πόλεμος».

Σχεδιάστηκε για να δώσει στα νοικοκυριά «τη γνώση που χρειάζονται για να είναι σε θέση να δράσουν γρήγορα σε μια κατάσταση κρίσης», είπε ο Bohlin.

Πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα της ενημερωμένης έκδοσης του φυλλαδίου ξεκίνησαν από σήμερα να ταχυδρομούνται στα νοικοκυριά, με τις συμβουλές να είναι διαθέσιμες και ψηφιακά.

Οι Σουηδοί καλούνται να έχουν διαθέσιμες πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με κονσέρβες σάλτσας και έτοιμη σούπα. Μία από τις πιο σημαντικές συστάσεις είναι να διατηρούν αρκετή τροφή και πόσιμο νερό για 72 ώρες.

Την ίδια ώρα και η Φινλανδία κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο τις δικές της οδηγίες για την «προετοιμασία από γεγονότα και κρίσεις».

To φινλανδικό ψηφιακό φυλλάδιο εξηγεί πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της χώρας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι Αρχές είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα». Το Ελσίνκι αποφάσισε μάλιστα να μην τυπώσει το φυλλάδιο για να αποφύγει το μεγάλο κόστος.

Οι φινλανδικοί οδηγοί περιλαμβάνουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση διαφόρων σεναρίων και τους ζητούν να βεβαιωθούν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους σε περίπτωση κρίσης, τουλάχιστον στα πρώτα βήματά της.

Για παράδειγμα, ερωτώνται πώς θα τα κατάφερναν χωρίς ρεύμα για μέρες με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Η λίστα των απαραίτητων περιλαμβάνει τα δισκία ιωδίου, που είναι απαραίτητα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, καθώς και τρόφιμα που μαγειρεύονται εύκολα, τροφή για κατοικίδια ζώα και εφεδρική παροχή ρεύματος.

Αλλά και οι Νορβηγοί έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το δικό τους φυλλάδιο με οδηγίες για το πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου ή άλλων απειλών. Η κυβέρνηση έχει τυπώσει 2,2 εκατομμύρια φυλλάδια, ένα για κάθε νοικοκυριό.

Στον κατάλογο των ειδών που πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως φασόλια σε κονσέρβα, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, φάρμακα, αλλά και δισκία ιωδίου.

Η προηγούμενη έκδοση ήταν από το 2018, αλλά η κλιματική αλλαγή και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουν αλλάξει τη φύση των κινδύνων.

Στη Δανία, το τέταρτο κράτος της περιοχής, η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών άρχισε να στέλνει email με οδηγίες για το νερό, την τροφή και τα φάρμακα που θα χρειαστούν για να επιβιώσουν από μία κρίση τριών ημερών.

Διαβάστε επίσης:

Η Μόσχα προειδοποιεί με χρήση νέων οπλικών συστημάτων αν η Ουκρανία επιτεθεί με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Επιμένει στο «όχι» ο Σολτς για τους πυραύλους στην Ουκρανία – Κρύος ιδρώτας στο Βερολίνο για αντίποινα και… πρόωρες εκλογές

Στελέχη της Χαμάς πέρασαν από την Κω ως διακινητές μεταναστών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χώρες,chores