Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια: Συγκλονίζει ο τραυματίας πυροσβέστης – «Πήγα να καώ»

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/7) στις Πετριές Ευβοίας και προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με 26 εναέρια μέσα, 56 οχήματα, 205 πυροσβέστες, 11 ομάδες δασοκομάντος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΓΕΕΘΑ έδωσαν μεγάλη μάχη το προηγούμενο 24ωρο για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Η φωτιά δεν έκαψε δάσος, αλλά χορτολιβαδική έκταση και θαμνώδη βλάστηση, με συνολικά 10.000 στρέμματα, όπως

δήλωσε ο δήμαρχος Κύμης -Αλιβερίου, να έχουν καεί.

Ο δήμαρχος ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δ.Ε. Δύστου όπου, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν τον υδροβιότοπο της περιοχής.

Η φωτιά ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, ωστόσο εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης περιέγραψε ότι χθές η φωτιά έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και έγινε επικίνδυνη εξαιτίας των ισχυρών ανέμων καίγοντας πολύ κοντά σε οικισμούς. Όπως ανέφερε, το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι φλόγες έφταναν τα 25 μέτρα, ενώ η ακτινοβολία καθιστούσε δύσκολο στους πυροσβέστες να φτάσουν στην εστία της φωτιάς.

Σήμερα ωστόσο η φωτιά ήταν σε ύφεση το πρωί και πλέον χωρίς ενεργό μέτωπο.

Συγκλονίζει ο τραυματίας πυροσβέστης

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν από τη φωτιά στην Εύβοια, με έναν εξ αυτών να περιγράφει τις στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, όταν απειλήθηκε από τις φλόγες.

«Κατεβαίνοντας για να κάνουμε την κατάσβεση ήταν οι άνεμοι πολύ δυνατοί. Μας κύκλωσε η φωτιά πολύ γρήγορα, βάλαμε όπισθεν το αμάξι και προσπαθήσαμε να μη μας κυκλώσει, αλλά μας κύκλωσε. Πήγα να καώ» ανέφερε μιλώντας στο Star ο Θωμάς Μανούσος.

«Έτρεξα γύρω στα 800 μέτρα, με προσπέρναγε η φωτιά. Προσπέρναγε το αμάξι. Προσπαθήσαμε να τρέξουμε εγώ και ο συνάδελφος. Καταφέραμε να είμαστε εδώ με τις οικογένειες μας πάλι, να έχουμε αγκαλιά τα παιδιά μας» πρόσθεσε συγκινημένος. 

Ο πυροσβέστης, κάηκε στο χέρι και το μάγουλο, με την θερμότητα από τις φλόγες να διαπερνά μάλιστα τον ειδικό εξοπλισμό που φορούσε. «Φορούσα τον εξοπλισμό μου και έχει περάσει η φωτιά και με έχει κάψει από τον εξοπλισμό» είπε χαρακτηριστικά.

 Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για το νερό: Η λειψυδρία ήρθε και θα παραμείνει – Δυσοίωνες προβλέψεις από τους ειδικούς, πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις στη δίκη για το Μάτι: «Δεν υπήρχε κράτος – Μάζεψαν τη σπονδυλική στήλη της μητέρας μου, αυτό έκαναν μόνο»

Λέκκας: «Ανομβρία και αύξηση της κατανάλωσης φέρνουν λειψυδρία – Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα