Ενέργεια: Χωρίς λύση το πρόβλημα της ακρίβειας – Την επάρκεια της χώρας στο… μέλλον σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ο αναστεναγμός του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη στο ερώτημα πώς θα στηρίξει η κυβέρνηση τους πολίτες στην περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει την απειλή του πράξη και κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου δείχνει στην πραγματικότητα την απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη και μοιραία και η ελληνική κυβέρνηση.

«Είναι πιο δύσκολη η κατάσταση απ’ όσο λέτε γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα έχεις σοβαρή πρόσθετη μείωση του ΑΕΠ. Θα έχεις λιγότερα χρήματα να διαχειριστείς» , είπε

ο υπουργός ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν «Θα πάμε σε εποχή φτώχειας;» πρόσθεσε ότι «θα πάμε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και ελπίζω να αποφευχθεί…».

Η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώνει ένα πράγμα. Ότι αυτό που λέγεται στην Ευρώπη ότι απέναντι στην ενεργειακή κρίση η κάθε χώρα είναι μόνη της είναι η απόλυτη αλήθεια.

Τα μηνύματα που φτάνουν από την Ε.Ε, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι ηγέτες της Ευρώπης δεν ξέρουν ακόμα πώς να διαχειριστούν την όλη ιστορία ενώ ο καιρός περνάει και οι διαφαινόμενες λύσεις είναι περισσότερο σχεδιασμός επί χάρτου παρά αποτελεσματικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Για παράδειγμα, η Αθήνα εμφανίζεται να συζητά την επανεκκίνηση των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο, κίνηση ωστόσο που θα αποφέρει τα οποία οφέλη- εάν υπάρξουν- στο απώτερο μέλλον.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά αυτή την κίνηση θέλοντας προφανώς να στείλει μήνυμα στους έλληνες πολίτες ότι μπορεί όχι τώρα ,αλλά κάποτε η χώρα να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη. Έτσι ενδέχεται να υπάρξουν δηλώσεις από τον ίδιο προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη έμφαση σε αυτή την κίνηση.

Ακόμα, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα πάει στην Κοζάνη, όπου και θα εγκαινιάσει το φωτοβολταϊκό πάρκο του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια». Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο πανελλαδικά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο θα παράγει «πράσινο ρεύμα» για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους. Ένα έργο που κόστισε 130 εκατομμύρια ευρώ.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφερθεί και στον συνολικό σχεδιασμό που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά ωστόσο δεν απαντούν στο μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες και το οποίο έχει να κάνει με τους φουσκωμένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Ξεχρεώσαμε το ΔΝΤ – «Στέλνουμε θετικό μήνυμα στις αγορές»

Σε διαβούλευση το ν/σ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Τι αλλάζει

Στην Αθήνα την Τρίτη η Νούλαντ – Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια

Keywords
Τυχαία Θέματα