Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία - Στις 21.00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις κάλπες καλούνται οι Ελληνες σήμερα, για τις βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται με λίστα και τη συμμετοχή 19 κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 μ.μ. Σε αυτές καλούνται για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα συνολικά 9.836.997 Ελληνες πολίτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, εκ των οποίων 4.763.084 άνδρες και 5.073.913 γυναίκες.

11.30

Ψήφισε η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου

11.20 Γεννηματά: Μπορούμε να είμαστε ο εγγυητής

Στο Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ιωνίας άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις της τόνισε ότι «ολοκληρώθηκε ο αγώνας, μεταφέραμε ένα μήνυμα ενότητας και ευθύνησς σε όλη την Ελλάδα, το κοινό μας σπίτι είναι εδώ, καλούμε όλους όσοι μας εμπιστεύθηκαν στο παρελθόν να μας τιμήσουν και πάλι εμείς μπορούμε να είμαστε ο εγγυητής, η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, το λόγο τον έχει ο ελληνικός λαός» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

11:12 Γλέζος: Οι εκλογές σήμερα είναι καθοριστικές για την πορεία του τόπου

«Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, ανήκουν στο λαό και ασκούνται από τον λαό. Αυτό είναι ένα αξίωμα αιώνων. Σήμερα κρίνεται ακριβώς αυτό το θέμα. Τι καλείται να κάνει ο ψηφοφόρος; Να ψηφίσει το παλιό το καθεστώς, όπου αποφάσιζαν χωρίς να τον ρωτούν; Αυτός που ψηφίζει, απαιτεί και αξιώνει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ίδιου του λαού. Γι αυτό οι εκλογές σήμερα είναι καθοριστικές για την πορεία του τόπου». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας Μανώλης Γλέζος από το 85ο Δημοτικό Σχολείο στο Βοτανικό.

11.05 Ψήφισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Στο πρώτο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου ψήφισε ο πρόεδρος της ΝΔ, στις δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε ότι «σήμερα είναι ημέρα γιορτής δεν μιλάνε οι πολιτικοί μιλάνε οι πολίτες μιλάνε με την ψήφο τους και πιστεύω ότι θέλουν να διώξουν το γκρίζο, το ψέμμα και με τη ψήφο τους θα φέρουν την αλήθεια και τους αυθεντικούς, πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε την εμπιστοσύνη όλων» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

10.44 Ψήφισε ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στου Γκύζη, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσε:

"Οι Έλληνες πολίτες σήμερα καλούνται να επιλέξουν την πορεία του τόπου. Με συναίσθηση ευθύνης, με νου και λογισμό, καλούνται να επιλέξουν πώς πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος και πώς είναι δυνατό, προοδευτικά, να ξεφύγει από την ασφυξία της κρίσης που έχει καθυποτάξει τη χώρα και την κοινωνία. Η κοινωνία πρέπει να σταθεί όρθια και μπορεί να σταθεί με μια προοδευτική πολιτική".

10.05 Ψήφισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να ενισχύσουν τη μόνη δύναμη που μπορεί και αύριο να βρεθεί μαζί του και αυτή είναι το ΚΚΕ.
«Καλούμε όλους να πάνε στην κάλπη, να μην καθίσουν σπίτι. Οι εποχές είναι κρίσιμες, οι ημέρες είναι δύσκολες και μόνο με δυνατό ΚΚΕ μπορεί να ανοίξουμε ξανά τον δρόμο για καλύτερο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

9.59 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο 583o Εκλογικό Τμήμα Φιλοθέης-Ψυχικού, το οποίο στεγάζεται στο 3ο- 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι «η όλη εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί με τρόπο που ταιριάζει στην δημοκρατική παράδοσ».
«Εύχομαι και ελπίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις τεράστιες θυσίες του λαού μας, σε μια Ευρώπη που επιτέλους αντιλαμβάνεται πως προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος», είπε ο ΠτΔ.

9.50 Στα Χανιά ψήφισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκηςστο 9ο Δημοτικό Σχολείο στη Χαλέπα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στις δηλώσεις του αμέσως μετά ευχήθηκε να υπάρχει μικρή αποχή και τόνισε χαρακτηριστικά: "Ελπίζω να έχουμε μικρη αποχη, να σηκωθεί ο κόσμος να πάει να ψηφίσει, να αποφασίσει για το μέλλον των παιδιών του. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κάνει το άλμα στο μέλλον. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και η Κρήτη και τα Χανιά δείχνουν τον δρόμο. Από σήμερα το βράδυ είναι μέρα δουλειάς. Πρέπει να είμαστε όλοι αποφασισμένοι και εμείς είμαστε για μικρούς, αλλά δίκαιους, συμβιβασμούς».

9.42 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στο 661ο εκλογικό τμήμα (14ο εκλογικό διαμέρισμα του 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων), στο κτίριο των 27ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων Αθηνών, στην Κυψέλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα των δημοκρατικών παραδόσεων προσέρχεται στις κάλπες, ο λαός θα πάρει το μέλλον στα χέρια του και θα επισφραγίσει το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Με εντολή για ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και μια κυβέρνηση μάχης που θα κάνει τόσο στην Ευρώπη αλλά και μέσα στη χώρα τις μεγάλες συγκρούσεις που είναι αναγκαίες».
Ο τέως πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος πως «αύριο ξεκινάει μία νέα μέρα που μπορούμε να κερδίσουμε σήμερα. Όταν ο λαός είναι στην πρώτη γραμμή, τα πάντα είναι δυνατά».

9.16 Ψήφισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, στη Γόρτυνα Ηρακλείου Κρήτης, καθώς είναι υποψήφιος και στο Ηράκλειο.

Ο Πάνος Καμμένος αφού συνομίλησε με τον δικαστικό αντιπρόσωπο ρωτώντας σχετικά με την συμμετοχή προσήλθε στο παραβάν προκειμένου να ψηφίσει. Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε πως «Οι σημερινές εκλογές έχουν ένα μήνυμα που πρέπει ο ελληνικός λαός να στείλει: αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο αύριο ή ψήφο ασυλίας στο χθες». Και πρόσθεσε: «Από τη λεβεντογέννα Κρήτη, από την πατρίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου και από την ελληνική περιφέρεια στέλνω ένα μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας στον ελληνικό λαό». Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι: «το βράδυ θα έχουμε κυβέρνηση».

9.10 Ψήφισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο 5ο Λύκειο Κορυδαλλού.

Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: «Για μας προτεραιότητα εχει η νεολαία. Η νεολαία καλείται να πει ένα μεγάλο "όχι" στην αποχή από τις κάλπες, στην απογοήτευση, στο "όλοι ίδιοι είναι". Γιατί τα τρία αυτά φέρνουν μηνμόνια και λιτότητα.Σήμερα καλούμαστε όλοι να πούμε ένα μεγάλο "όχι" ξανά στα μνημόνια και στη λιτότητα. Για να μην ξενιτεύονται οι νέοι και οι νέες, για να επιβιώσουν. Για να μπορούν να βρουν δουλειά στον τόπο μας. Στην πατρίδα μας».

8.15 Ψήφισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος μιλώντας με τον δικαστικό αντιπρόσωπο αναρωτήθηκε σχετικά με την προσέλευση των ψηφοφόρων και στη συνέχεια προσήλθε στο παραβάν. Στη σύντομη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο λαός ψηφίζει και αποφασίζει για την πορεία της χώρας. Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί σχέδιο, γνώση, όραμα και εμπειρία. Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικούμε τον 3ο προοδευτικό πόλο ώστε να συμβάλλουμε στη λύση αυτών των προβλημάτων».

8.00 Στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Τον κ. Καραμανλή υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ στο νομό Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης, υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Προσήλθε στο 310o εκλογικό τμήμα κι αφού ψήφισε, στη συνέχεια χαιρέτισε τον δικαστικό αντιπρόσωπο και τους εκλογικούς αντιπροσώπους του τμήματος και αποχώρησε χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 116.745 άτομα, από τους οποίους οι 108.636 είναι νέοι 18 και 19 ετών και οι 8.109 είναι νέοι εκλογείς από πολιτογραφήσεις. Το εκλογικό σώμα αυτών των εκλογών είναι μεγαλύτερο κατά 28.237 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά μικρότερο κατά 13.805 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου 2012.

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί λίγο μετά τις 9 μ.μ. από την Singular Logic, όταν και θα έχει συγκεντρώσει το 10% των εκλογικών τμημάτων της Επικρατείας.

Ποια κόμματα συμμετέχουν

Η επιλογή σε αυτές τις εκλογές είναι ανάμεσα στα παρακάτω 19 κόμματα και συνδυασμούς κομμάτων:

ΣΥΡΙΖΑΝΔΧρυσή ΑυγήΤο ΠοτάμιΚΚΕΔημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)Ανεξάρτητοι ΈλληνεςΟΚΔΕ (δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο στο νομό Ζακύνθου)ΟΑΚΚΕΚοινωνίαΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (μόνο στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Νοµού Αττικής, Α΄ και Β΄ Πειραιώς)ΕΠΑΜΛαϊκή Ενότηταδημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος (δεν κατεβαίνει στο νομό Αχαΐας)Ένωση ΚεντρώωνΚΚΕ (μ-λ)- Μ-Λ ΚΚΕΔημοκρατικοί, κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (δεν κατεβαίνουν σε 16 εκλογικές περιφέρειες)ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΕΕΚ & ανένταχτους/ες αγωνιστές/στριες της αριστερά (δεν κατεβαίνει στο νομό Πιερίας)Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις «ΕΛΛΑΣ» (συμμετέχουν στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Ν. Αττικής, Α΄ και Β΄ Πειραιώς, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, και σε άλλους 20 νομούς)

Εκλογές με λίστα

Οι εκλογές γίνονται με λίστα, καθώς το διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές είναι μικρότερο από 18 μήνες. Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Παρόλα αυτά, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητά τους ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αποδεκτά είναι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

Που ψηφίζω;

Όσοι δεν γνωρίζουν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 και σήμερα από τις 07:00 έως 19:00. Τις ίδιες πληροφορίες παρέχει και ο διαδικτυακός τόπος του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», αφού οι ενδιαφερόμενοι πληκτρολογήσουν τα στοιχεία τους.

Ετεροδημότες

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου) η οποία περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015. Έτσι, οι 102.055 ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Από αυτούς οι 93.215 θα ψηφίσουν σε ένα από τα 228 αμιγή εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και οι υπόλοιποι 8.790 σε ένα από τα 67 μεικτά εκλογικά τμήματα. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ανοιχτά θα είναι και σήμερα τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών όλης της χώρας.

εκλογές 2015κάλπεςεκλογικό αποτέλεσμαHas video:
Keywords
ενημερωση, εκτιμηση, προβληματα, μαθε που ψηφιζεις, φώτης κουβέλης, αλέξης τσίπρας, για μας, singular logic, θάνος τζήμερος, εκλογες, συμμετοχή, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, νεα δημοκρατια, δημαρ, ΚΚΕ, χανια, κρητη, σχολεια, αθηνα, συριζα, τσιπρας, νέα, καμμενος, ηρακλειο, βενιζελος, λαφαζάνης, λύση, θεσσαλονικη, μαΐου, singular, εεκ, σταυροι, ψηφοδελτια, βεβαίωση, ypes, ιουνίου, video, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2015, γιορτη σημερα, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, θάνος τζήμερος, τζημερος, κομματα, κομμα πειρατων, βουλευτες, www.ypes.gr, κουβελης, ετεροδημοτες, εκλογικα τμηματα, ημερομήνια, διαβατηριο, το θεμα, αιτηση, γνωση, δουλεια, εεκ, θεμα, πειραιως, ypes, ypes.gr, βεβαίωση, βραδυ, γινονται, γκυζη, γλεζος, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, ειπε, υπαρχει, εξυπηρετηση, εποχη, εποχες, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, κυβερνηση, κυψελη, κομμα, κτιριο, λαφαζάνης, λυκειο, λύση, λογο, μαΐου, μηνες, νεολαια, παντα, οραμα, πρωι, συνεχεια, συμμετοχή, σωμα, σπιτι, σχεδιο, σχολειο, ταυτοτητα, τεως, τμημα, τρια, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, αγωνας, ακυρα, δημητρης, δικαιωμα, ενωση, χωρα, ιουνίου, κωστας, λαζαρος, πληροφοριες, singular, singular logic, θανασης, θανος, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα