«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ έφερε «χορό» εκατομμυρίων τηλεθεατών

«Χορός» εκατομμυρίων τηλεθεατών έχει στηθεί με το «καλημέρα» της τρέχουσας τηλεοπτικής περιόδου γύρω από τηλεοπτικές σειρές.

Ο «χορός» αυτός είναι απόρροια ενός άλλου «χορού». Ενός «χορού» εκατομμυρίων ευρώ. Οι σειρές που κυριαρχούν στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης είναι πανάκριβες και τον δρόμο έδειξαν από πρόπερσι οι «Άγριες μέλισσες» αλλά και άλλες παραγωγές, όπως για παράδειγμα το σίκουελ της θρυλικής σειράς «Λόγω τιμής» που προβλήθηκε τη σεζόν 2019- 2020 από τον Σκάι («Λόγω τιμής- 20 χρόνια μετά»).

Φέτος το τηλεοπτικό μενού περιλαμβάνει σειρές όπως οι «Σασμός», «Η γη της ελιάς»,

«Άγριες μέλισσες», «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα», «Ήλιος» και άλλες με υψηλό κόστος παραγωγής.  

Στη λογική «ό,τι δώσεις θα πάρεις», οι σειρές μυθοπλασίας ακριβώς επειδή είναι «ακριβές», για τούτο και δεν έχουν φτήνιες, έχουν απήχηση σε μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού.

Το γεγονός ότι μόνον στο χρονικό διάστημα 21.00 και 22.30 μπροστά στις τηλεοράσεις τους συγκεντρώνονται συνολικά τουλάχιστον 2,5 εκατ. άνθρωποι μόνον τυχαίο δεν είναι.

Προφανώς και δεν τσίμπησε μύγα τηλεοπτικούς παραγωγούς και ιδιωτικά κανάλια και άρχισαν να ρίχνουν λεφτά με τη σέσουλα.

Αξιοποίησαν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Η Ελλάδα απέκτησε πριν από περίπου τρία χρόνια και για πρώτη φορά συγκροτημένο κανονιστικό πλαίσιο με «εργαλεία» για τις ανάπτυξη και τις επενδύσεις οπτικοακουστικών παραγωγών, εντός και εκτός συνόρων.

Χάρη σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο και μια σειρά κινήτρων, όπως η επιχορήγηση, η επιστροφή χρημάτων αλλά και η επιστροφή φόρου, μπορούμε να πούμε πως είναι σε πλήρη εξέλιξη η «άνοιξη» των οπτικοακουστικών παραγωγών, ευελπιστώντας να είναι διαρκείας.

Η υποστήριξη της εγχώριας οπτικοακουστικής βιομηχανίας γίνεται μέσω του ΕΚΟΜΕ, που είναι και βασικός πυλώνας της.

Η επιδότηση αρχικά ανερχόταν στο 25% των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, για κάθε δικαιούχο, σύμφωνα με το ΕΚΟΜΕ.

Τον Σεπτέμβριο 2018 το ποσοστό επιδότησης αυξήθηκε στο 35%, ενώ από τον Ιούλιο 2020 διαμορφώθηκε στο 40%, προσφέροντας ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για την υπαγωγή τηλεοπτικών σειρών (με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα 15.000 έως 25.000 ευρώ ανά επεισόδιο) και των ψηφιακών παιχνιδιών (με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα 30.000 ευρώ).

Η νομοθεσία προβλέπει ως κατώτατο όριο τα 60.000 ευρώ τόσο για τις ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) όσο και για τις ταινίες μικρού μήκους, ενώ το κατώτατο όριο των επιλέξιμων δαπανών για τις κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας παραμένουν στις 100.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται χωρίς πλαφόν. Που σημαίνει ότι μεγαλύτερη επένδυση σε επιλέξιμες δαπάνες ισούται με μεγαλύτερη επιστροφή από το πρόγραμμα.

Επιπλέον, το επενδυτικό κίνητρο μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για τους παραγωγούς προκειμένου να δανειοδοτηθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Ενδεικτικά οι «Άγριες Μέλισσες» για τον περσινό κύκλο πήραν επιστροφή 1.607.808 εκατ. ευρώ με μπάτζετ στο φάκελο λίγο πάνω από τα τέσσερα εκατ. ευρώ.

Η σειρά «Ήλιος» με προϋπολογισμό δαπανών στα 1.225.585 ευρώ εγκρίθηκε να έχει κάλυψη λίγο πάνω από τις 490.000 ευρώ.

Στα πιο φρέσκα τώρα. Για το Mega, η σειρά «Κομάντα και Δράκοι» εξασφάλισε ποσό επιδότησης 684.864 ευρώ (επί συνόλου επιλέξιμων δαπανών ύψους 1.712.162 ευρώ), και η σειρά «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» θα λάβει επιδότηση 675.978 ευρώ (επί συνόλου 1.689.945 ευρώ). Η σειρά «Το αύριο μας ανήκει» με κόστος επιλέξιμων δαπανών εγκρίθηκε κάλυψη των 707.599 ευρώ.

Από τον Alpha, υψηλό πόσο επιχορήγησης που αγγίζει τις 866.000 ευρώ πήρε η σειρά «Άσε μας ρε μαμά» με τις δαπάνες που επιλέχθηκαν να αγγίζουν τα 2.165.445 ευρώ, ενώ το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και ο «Σασμός» του Alpha αναμένεται να λάβουν το 40% των δαπανών τους (αν δεν το έχουν λάβει ήδη). O φάκελος που υποβλήθηκε για την σειρά «Σασμός» με μπάτζετ 3,2 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει επιστροφή 1.280.000 εκατ. ευρώ.

Για την δεύτερο κύκλο επεισοδίων της σειράς «Αγγελική» του Alpha είχε υποβληθεί φάκελος με επιλέξιμες δαπάνες στα 2.312.590 ευρώ και είχε εγκριθεί κάλυψη σε ποσοστό 40% (όπως προβλέπει ο νόμος) ήτοι 925.036 ευρώ.

Για το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «1821, οι Ήρωες», ο Σκάι υπολογίζεται να λάβει επιστροφή από το κράτος 270.712 ευρώ επί συνολικού κόστους 676.780 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις οι φάκελοι είναι ακόμη υπο εξέταση ή οι αποφάσεις δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στη διαύγεια.

Οι παραγωγές της ΕΡΤ εξαιρούνται των κινήτρων του συγκεκριμένου απλώς  διότι χρηματοδοτούνται από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος για την κρατική ραδιοτηλεόραση.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Πόσοι θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό – Αυξήθηκαν τα ραντεβού πρώτης δόσης

Καίτη Γαρμπή: Η νέα της δουλειά με τον Φοίβο και το μήνυμά της στις γυναίκες (Video)

Κορωνοϊός: Γιαγιά 100 ετών έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου και έστειλε ηχηρό μήνυμα (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα