Χορός εκατομμυρίων για τους ανεξάρτητους προμηθευτές ρεύματος - Οι πρωτιές και τα πλασαρίσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια νέα αγορά που μέσα στο 2017 ο τζίρος της μπορεί να πλησιάσει και τα 800-850 εκατ. ευρώ, δημιουργεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ με την απελευθέρωση της αγοράς αερίου θα μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Οι τάσεις αυτές, στις οποίες συνέβαλαν καθοριστικά οι συνθήκες της διεθνούς αγοράς με την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, ενισχύονται μετά τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ.

Με τις τελευταίες, οι οποίες αποτέλεσαν όρο για το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς να

σπάσει η ΔΕΗ (καταργηθέν σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ), οι προμηθευτές απέκτησαν πρόσβαση στη λιγνιτκή και υδροηλεκτρική παραγωγή, την οποία μονοπωλούσε η ΔΕΗ.

Η δυναμική αυτή έγινε ιδιαίτερα εμφανής στην αγορά ηλεκτρισμού της Κρήτης. Μέσα σε ένα τρίμηνο, από τον Ιούλιο που απελευθερώθηκε, μέχρι το Σεπτέμβριο, οι ανεξάρτητοι προμηθευτές «κέρδισαν» 4,7% (Ιούλιος 0,7%, Αύγουστος 2,8%, Σεπτέμβριος 4,7%) όταν στο διασυνδεμένο σύστημα το ίδιο ποσοστό το πέτυχαν σε ένα χρόνο. Ωστόσο και στο διασυνδεμένο σύστημα η αύξηση των ποσοστών των ανεξάρτητων προμηθευτών είναι πολύ μεγάλη.

Έναντι 237 εκατομμυρίων κιλοβατωρών που διέθεσαν στους πελάτες τους τον Ιανουάριο, τον Σεπτέμβριο, μήνα με χαμηλές καταναλώσεις γενικώς, η ποσότητα αυτή αυξήθηκε σε 420 εκατ. κιλοβατώρες. Συνολικά το εννεάμηνο του 2016 οι ανεξάρτητοι προμηθευτές διέθεσαν περίπου 3,1 δισ. κιλοβατώρες. Με τις τάσεις που ισχύουν, οι ανεξάρτητοι θα διαθέσουν το 2016 πάνω από 4,5 δισ. κιλοβατώρες, αξίας (στη λιανική) περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ κατακτώντας μερίδιο της τάξης του 84-85% στην αγορά λιανικής.

Αναφορικά, με τους συμμετέχοντες στην αγορά προμηθευτές, τον Σεπτέμβριο πήρε «κεφάλι» η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου με 113,3 εκατ. κιλοβατώρες καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση από την Ήρων του ομίλου ΤΕΡΝΑ η οποία διέθεσε στους πελάτες της 113,1 εκατ. κιλοβατώρες. Στην τρίτη θέση παραμένει η Elpedison με 91,9 εκατ. κιλοβατώρες που δείχνει να χάνει σε δυναμική, ενώ ιδιαίτερα επιθετική τακτική αναπτύσσει η NRG του ομίλου Χανδρή με 30,6 εκατ. κιλοβατώρες.

Από τα στοιχεία του Διαχειριστή, προκύπτει ότι το εννεάμηνο του 2016, η Ήρων διέθεσε 881,6 εκατ. κιλοβατώρες, η Protergia 778,5 εκατ. κιλοβατώρες, η Elpedison 763 εκατ. κιλοβατώρες, η NRG 194 εκατομμύρια, η Volterra 142,9 εκατομμύρια και η Watt&Volt 133 εκατομμύρια κιλοβατώρες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του Σεπτεμβρίου έναντι του Ιανουαρίου του 2016, είναι ένα επιπλέον στοιχείο που δείχνει τη δυναμική την οποία αναπτύσσει κάθε εταιρεία.

Έτσι, η Protergia τον Ιανουάριο διέθεσε 48,2 εκατ. κιλοβατώρες και τον Σεπτέμβριο 113,3 εκατ., η Ήρων 71,4 και 113,1 εκατ. η Elpedison 66,8 και 91,9, η NRG 13 εκατ. και 30,6 η Volterra 8,3 και 21,7 η Watt & Volt 9,5 και 19,7 η Greek Environmental 10 και 15,7 εκατ. κιλοβατώρες.

Συνολικά οι ανεξάρτητοι προμηθευτές διέθεσαν το εννεάμηνο 3,11 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 4,5 δισ. κιλοβατώρες. Με μέση τιμή 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα, προκύπτει ότι η αξία της αγοράς αυτής το 2016 διαμορφώνεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Στο φυσικό αέριο

Εκτός από τον ηλεκτρισμό, κινητικότητα παρατηρείται και στον κλάδο του φυσικού αερίου, καθώς ακόμη μια εταιρεία, η ΒΙ.ΕΝΕΡ θυγατρική εταιρειών του ομίλου Στασινόπουλου έλαβε άδεια προμήθειας. Μέχρι στιγμής, παρόμοια άδεια έχουν λάβει 26 εταιρείες.

Από αυτές οι εννέα είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού, ενώ μία ανήκει σε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών (ΕLIN). Επίσης αίτηση για άδεια προμήθειας φυσικού αερίου έχει καταθέσει και η Coral του ομίλου Μότορ Όιλ η οποία ελέγχει τα πρατήρια με το σήμα της Shell.

Σε ό,τι αφορά στην ΒΙ.ΕΝΕΡ, η εταιρεία έχει ήδη λάβει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμμετείχε στην πρόσφατη πρώτη δημοπρασία της ΔΕΗ για τις 460 μεγαβατώρες. Μετά τη λήψη της άδειας για το φυσικό αέριο, θα μπορεί να ασκεί εμπορικές πράξεις για τους καταναλωτές που έχουν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή και βεβαίως τις παραγωγικές μονάδες του ομίλου που είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΒΙ.ΕΝΕΡ μετέχουν οι εταιρείες ΒΙΟΧΑΛΚΟ με 38%, ΕΛΒΑΛ με 20,66%, ΣΙΔΕΝΟΡ με 20,68%, και ΧΑΛΚΟΡ με 20,68%.

Πηγή: euro2day.gr

ηλεκτρισμόςενέργειαφυσικό αέριορεύμαΔΕΗHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα