Χρηματιστήριο: Κράτησε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά, παρά το ήπιο «profit taking»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, σχετικά γρήγορα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και με αυτό διατηρήθηκε μέχρι τέλους της συνεδρίασης, αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, καθώς η αγορά ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στην αγορά ομολόγων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Σχετικά χαμηλότερα ο τζίρος, ενώ αναπάντητα ερωτήματα άφησε η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλό, με την κάθετη υποχώρηση του αριθμού των ημερήσιων θετικών

πρωταγωνιστών, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε και από την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου στην αγορά παραγώγων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 892,33 (+0,28%) και 882,55 μονάδων (-0,82%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 885,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,52%.

Ο τζίρος στα 72 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν αποφεύχθηκε το κλείσιμο των εν λόγω τίτλων στα χαμηλά ημέρας (Alpha Bank -0,31%, Εθνική -1,31%, Eurobank -0,93%, Πειραιώς -1,38%).

Εν τω μεταξύ, στο ποσό των 1,673 δισ. ευρώ ανήλθαν το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, έναντι 1,637 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο. Τον ίδιο μήνα οι επιστροφές φόρων περιορίστηκαν στα 873,9 εκατ. ευρώ, έναντι 992,3 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δείχνουν ακόμη ότι συνεχίστηκαν και το Σεπτέμβριο οι μηδενικές πληρωμές των φορέων της γενικής κυβέρνησης, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, καθώς και για την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης, σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες που παρακολουθεί η Morgan Stanley.

Βασική διαπίστωση της έκθεσης, οι σημαντικές διαφοροποιήσεις εντός της ενιαίας ζώνης, μεταξύ των επιμέρους κρατών. Ο αμερικανικός οίκος χωρίζει τα κράτη σε τρεις επιμέρους ομάδες: αυτά που είναι πάνω από τον μέσο όρο (Ιρλανδία, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία), όσα βρίσκονται κοντά στον μέσο (Βέλγιο, Ισπανία και Γαλλία) και αυτά που κινούνται κάτω από τον μέσο όρο. Στο τελευταίο γκρουπ περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Από την άλλη, με ένα κρεσέντο απαισιοδοξίας στο μέτωπο των προβλέψεων για ρυθμό ανάπτυξης, πλεονάσματα και δημόσιο χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία, επιμένει στις κλασικές συνταγές μεταρρυθμίσεων. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, θα είναι 1,4% το 2022 και στη συνέχεια 0,9% τη διετία 2023 - 2024. Για τα πλεονάσματα, το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,7% του ΑΕΠ φέτος, υποχωρεί σε 3,1% το 2020, στη συνέχεια πέφτει στο 2,7% το 2021, στο 2,6% το 2022, στο 2,4% το 2023, πριν καταλήξει στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Με αυτά τα δεδομένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η σημερινή εικόνα δεν είχε σχέση με τις χθεσινές θετικές επιδόσεις, με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση οι 3Ε (-3,96%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,15%), ΕΧΑΕ (-0,56%), Μυτιληναίος (-0,86%), ΟΤΕ (-0,59%), TITC (-0,22%), Fourlis (-0,55%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΛΠ και Σαράντη.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,14%), Viohalco (+1,76%) και Jumbo (+1,20%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που επέστρεψαν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν οι Unibios (+5,61%), Moda Bagno (+3,57%), ΣΙΔΜΑ (+9,31%), ΑΕΓΕΚ (+5,45%), Audiovisual (+9,09%), Newsphone (+2,49%) και Κλωστήρια Ναυπάκτου (+3,85%).

χρηματιστήριοΧΑΑγορέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα