Χρηματιστήριο: Οι πωλητές, συνεχίζουν να ελέγχουν την βραχυπρόθεσμη τάση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

“Με τους πωλητές να δείχνουν ότι έχουν τον πρώτο λόγο, χρειάζεται προσοχή το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 867 μονάδων, θα επιδεινώσει την τεχνική εικόνα της εγχώριας αγοράς” και δυστυχώς η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, αύξησε τις τάξεις των συγκρατημένα απαισιόδοξων, όχι τόσο γιατί ο δείκτης έκλεισε χαμηλότερα από το τεχνικό όριο των 867 μονάδων και μετέφερε τις ελπίδες των αγοραστών στην επόμενη στήριξη των 853 μονάδων, αλλά διότι η γενικότερη εικόνα της εγχώριας αγοράς, παρέπεμπε σε, περίπου, απόλυτη απουσία

των αγοραστών, σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Ήταν τόσο κακή η σημερινή εικόνα στο Χ.Α., που ανάγκασε αρκετούς αναλυτές να αναφέρουν ότι “από τον ενθουσιασμό για τα πρόσφατα νέα υψηλά της αγοράς και την υπέρβαση των 900 μονάδων, το Χ.Α. μετατοπίστηκε στην απαισιοδοξία και στις ρευστοποιήσεις χωρίς διάκριση”.

Η αγορά, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές αρχίζει και αποτυπώνει στο ταμπλό και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ίσως έως ένα βαθμό οι απώλειες να έχουν να κάνουν και με τις ανησυχίες που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξαιρετικά κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών παρέμεινε ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 873,37 (+0,02%) και 862,08 μονάδων (-1,27%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 863,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,08%.

Ο τζίρος στα 57 εκατ., από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο το τελικό -2,36% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, όσο και η τελική εικόνα για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -2,26%, Εθνική -2,40%, Eurobank -2,40%, Πειραιώς -2,48%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, η Fitch διατήρησε το θετικό outlook για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, “καθώς αντανακλά την προσδοκία ότι το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, αν και παραμένει πολύ αδύναμο, θα βελτιωθεί περαιτέρω το 2020, καθώς θα συνεχίζεται η μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι 3Ε (+0,27%), ΕΧΑΕ (+0,56%), Lamda Development (+0,97%), Motor Oil (+0,29%), ΟΤΕ (+0,23%) και αμετάβλητη η μετοχή της Τέρνας Ενεργειακή.

Από τους τίτλους που πιέστηκαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,66%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,77%), ΔΕΗ (-1,04%), Ελ. Πετρέλαια (-1,32%), TITC (-1,95%), Fourli (-2,35%), Μυτιληναίο (-1,61%), ΟΛΠ (-1,13%) και Σαράντη (-1,93%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που παρέμειναν στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν, μεταξύ άλλων και οι Frigoglass (+6,67%), Mevaco (+3,03%), Δρομέας (+2,99%), Νηρέας (+2,75%) και Καράτζη (+1,25%).

ΑγορέςΧΑχρηματιστήριοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα