Χριστοδουλάκης: Η απόπειρα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε Κεντροαριστερά θα ηττηθεί από το ΚΙΝΑΛ ιδεολογικά και πολιτικά

Πολιτική

 

Λίγο πριν τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, δίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το στίγμα του κόμματος στο νέο μετεκλογικό χάρτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Το εργοστάσιο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε Κεντροαριστερά με την επωνυμία 'Τσίπρας & Σία' θα ηττηθεί από το ΚΙΝΑΛ

ιδεολογικά και πολιτικά».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης υποστηρίζει, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη εκφρασθείσα πρόθεσή του για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί «σοβαρά ερωτηματικά για τις ειλικρινείς του προθέσεις καθώς φαντάζει πολύ περισσότερο ως ένα νέο περιτύλιγμα σε μια κομματική βάση με κομμουνιστογενείς αναφορές και μοναδική στόχευση την εκλογική προοπτική».

Δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής, παρά της προσπάθειες λεηλασίας τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία κατάφερε να εκφράσει τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει ότι το κόμμα του θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα ανταπεξέλθει στην πίεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τη στάση του ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, ο κ. Χριστοδουλάκης είναι σαφής: «Πρώτα συζητάμε για το νέο εκλογικό νόμο και μετά για τον τρόπο αλλαγής ή εφαρμογής του για να μην έχει κανείς λευκή επιταγή να τον διαμορφώσει στα πλαίσια του μικροκομματικού του συμφέροντος», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη στον Μιχάλη Μιχαήλ, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Με τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν από τις πρόσφατες εκλογές, κύριε Χριστοδουλάκη, αρχίζει νέος πολιτικός κύκλος με τη ΝΔ αυτοδύναμη στην διακυβέρνηση. Το Κίνημα Αλλαγής πού βρίσκεται στη νέα πολιτική πραγματικότητα;

Απ.: Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτύπωσαν με σαφήνεια ένα νέο πολιτικό σύστημα με τρεις πολιτικούς χώρους να διατηρούνται, να παγιώνονται και να ενισχύονται. Κανείς δε λέει φυσικά ότι η τρικομματική αυτή αποτύπωση λαμβάνει ισότιμους συσχετισμούς. Ωστόσο, όταν το Κίνημα Αλλαγής μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον πολύ ισχυρής πόλωσης κατορθώνει να αυξήσει ξανά έστω και οριακά τη δυναμική του, και μάλιστα όταν ένα μήνα πριν, έχει επιπλέον αποτυπώσει ισχυρά ερείσματα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σε της μαζικούς χώρους, καθίσταται σαφές, ότι παρά τις προσπάθειες λεηλασίας της παράταξης της, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία καταφέραμε και λάβαμε εντολή εκπροσώπησης των ιδεολογικών αναφορών της σύγχρονης Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στης χώρα της από τη θέση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που διεκδικήσαμε προεκλογικά.

Ερ.: Ποιο ρόλο θέλετε να διαδραματίσετε δεδομένου ότι για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας το τρίτο κόμμα βρίσκεται στο Κέντρο του πολιτικού φάσματος κι όχι στα άκρα; Θα αντέξετε στη πίεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Είναι προφανές ότι πλέον μιλάμε για νέα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα. Είναι προφανές ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Νέα Δημοκρατία, θα επιχειρήσουν να συμπιέσουν τον πολιτικό μας χώρο. Ωστόσο, η συμπίεση αυτή λαμβάνει αμιγώς χαρακτηριστικά πελατειακά ή πολιτικής συναλλαγής, και όχι ιδεολογικής συνάφειας. Ένα Κίνημα Αλλαγής που μέσα από της εργασίες και τις πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη εξαγγείλει θα θωρακίσει και πάλι την αυτόνομη στρατηγική του στη βάση μιας ισχυρής ριζοσπαστικής πολιτικής πρότασης με στοιχεία οραματικά και ειδικά σε τομείς, της οικολογίας και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Σίγουρα μπορεί όχι μόνο να αντεπεξέλθει στην πίεση αυτή, αλλά και να δημιουργήσει δυναμική διεξόδου στους προοδευτικούς πολίτες που εγκλωβίστηκαν στα πλασματικά διλήμματα ενός τεχνητού διπολισμού. Η στρατηγική της αυτή σε συνδυασμό με μία δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στον ανεύθυνο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τα βασικά σημεία αιχμής και εξωστρέφειας των πολιτικών της δράσεων της επόμενους μήνες.

Ερ.: Σάς φοβίζει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ηγεμονεύσει στην Κεντροαριστερά;

Απ.: Παρακολουθήσαμε τη μέρα των εκλογών τον κύριο Τσίπρα να δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μετασχηματισμό του κόμματος του προκειμένου να «πλησιάσει» την εκλογική του βάση. Μια πρωτοβουλία ωστόσο που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για της ειλικρινείς του προθέσεις καθώς φαντάζει πολύ περισσότερο ως ένα νέο περιτύλιγμα σε μια κομματική βάση με κομμουνιστογενείς αναφορές και μοναδική στόχευση την εκλογική προοπτική. Γιατί δεν μπορεί κανείς να ερμηνεύσει πως άνθρωποι με πορεία δεκαετιών σε συγκεκριμένους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, ξαφνικά ανακάλυψαν την ιδεολογική υπεροχή του δόγματος της σοσιαλδημοκρατίας, όταν το μοναδικό φίλτρο που μεσολάβησε στις ιδεολογικές της αυτές ενδοσκοπήσεις ήταν η επαφή με την εξουσία. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι απαράβατο αλλά κινδυνεύει να γίνει γραφικό όταν ο ιδεολογικός μετασχηματισμός συγκρούεται σαφώς με τη ρητορική, αλλά και με την εφαρμοζόμενη πολιτική, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας. Το εργοστάσιο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε Κεντροαριστερά με τη επωνυμία Τσίπρας & ΣΙΑ θα ηττηθεί από το ΚΙΝΑΛ στον υγιή ανταγωνισμό της «ελεύθερης ιδεολογικής αναφοράς».

Ερ.: Δηλώσατε ότι δεν θα δώσετε λευκή επιταγή στη Συνταγματική αναθεώρηση και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τι εννοείτε;

Απ.: Αυτή τη στιγμή η επόμενη εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με απλή αναλογική. Για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από την ερχόμενη αυτή αναμέτρηση απαιτούνται στη Βουλή 200 ψήφοι γεγονός που βάσει συσχετισμών δε φαντάζει αυτή τη στιγμή ρεαλιστικό. Η υπερψήφιση νέου εκλογικού νόμου, η απλή πλειοψηφία, θα δώσει στο νόμο αυτό ισχύ από τη δεύτερη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση. Το γεγονός ότι το άρθρο του Συντάγματος που αφορά στον τρόπο αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι αναθεωρητέο με απαίτηση 180 ψήφων, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι πιθανή συνεισφορά μας σε αυτό θα οδηγήσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς απαίτηση συναινέσεων με τον τρόπο που το επιθυμεί απλώς η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Εμείς λοιπόν, κάνουμε σαφές σε συνέχεια της πρότασης που έχουμε καταθέσει, ότι πρώτα συζητάμε για το νέο εκλογικό νόμο και μετά για τον τρόπο αλλαγής ή εφαρμογής του για να μην έχει κανείς λευκή επιταγή να τον διαμορφώσει στα πλαίσια του μικροκομματικού του συμφέροντος.

Ερ.: Οι εκλογές ανέδειξαν εμφανείς αδυναμίες στο κομματικό σας οργανισμό. Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Απ.: Παρόλο που θεωρώ ότι η οργανωτική μας δομή κρίθηκε αρκετά ανώτερη από άλλες, και μάλιστα κομμάτων με ισχυρότερη πολιτική επιρροή, σίγουρα υπάρχουν θέματα που χρήζουν ουσιαστικών βελτιώσεων. Ένας από τους πρώτους στόχους που θέσαμε στη νέα οργανωτική μας στρατηγική είναι η εκλογή από τη βάση των τοπικών και νομαρχιακών μας οργάνων. Μαζί με τα νέα τέσσερα πρόσωπα που ανέλαβαν καίριες θέσεις στη λειτουργία του κόμματος, στόχος μας είναι να αναδείξουμε εκ νέου ποιοτικά στελέχη σε όλη τη χώρα που θα τονώσουν τη δυναμική και τη στρατηγική μας. Παράλληλα, έχουμε ήδη προκηρύξει Συνέδριο των δομών της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής αλλά και κεντρικές πολιτικές διαδικασίες που θα συνεισφέρουν στην ισχυροποίηση της νέας πολιτικής μας στρατηγικής, όπως τη συζητήσαμε προηγουμένως. Λειτουργία οργάνων, δημοκρατικές διαδικασίες, νέα στελέχη, ενότητα και συνεχίζουμε.

Μανώλης ΧριστοδουλάκηςΚΙΝΑΛΣΥΡΙΖΑκεντροαριστεράHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα