Χρονιά αναδρομικών στις συντάξεις το 2025

Αναδρομικά ύψους έως 16.000 ευρώ θα πάρουν εντός του 2025 συνολικά 850.000 συνταξιούχοι τεσσάρων κατηγοριών. Τα αναδρομικά αυτά προκύπτουν από τους επανυπολογισμούς της παράλληλης ασφάλισης και τις διαφορετικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις, από την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα δώρα στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και την έκδοση 100.0000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Θυμίζουμε ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πρόκειται να εκδώσει απόφαση για τα αναδρομικά ποσά που σχετίζονται με τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, οι οποίες

επιβλήθηκαν κατά το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Η απόφαση αυτή θα καλύπτει μόνο τους περίπου 400.000 συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020 ενώ όσοι δεν προσέφυγαν έγκαιρα ή το έκαναν καθυστερημένα δεν θα δικαιούνται αναδρομικά, καθώς οι αξιώσεις τους παραγράφονται σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση του 2020.

Η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης θα πρέπει να γίνει άμεσα και με τόκο. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2015, το 2019 και το 2021, οι οποίες επιβεβαίωσαν την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις. Εάν η νέα απόφαση είναι ευνοϊκή για τους συνταξιούχους, οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν έως και 4.000 ευρώ ο καθένας.

Ήδη πάντως αντιστοίχως έχουν δοθεί αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους για το 11μηνο στις περικοπές των κύριων συντάξεων. Σε περίπτωση επέκτασης της απόφασης το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 2,1 δισ. ευρώ.

Ο επανυπολογισμός

Να σημειωθεί πως ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΣΕΠ θα πρέπει να διενεργήσουν επανυπολογισμό περίπου 100.000 επικουρικών συντάξεων προκειμένου να καταβάλουν αυξήσεις και αναδρομικά σε συνταξιούχους που πλήρωσαν εισφορές επικουρικής ασφάλισης μεγαλύτερες από 6%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 100.000 συνταξιούχοι που έχουν βγει μετά το 2015 δικαιούνται επανυπολογισμό και καταβολή της προσαύξησης με αναδρομικά και άλλοι 50.000 ασφαλισμένοι θα πρέπει να πάρουν ανάλογη προσαύξηση μελλοντικά όταν βγουν στη σύνταξη. Η προσαύξηση υπολογίζεται με συντελεστή 0,075% αλλά εφαρμόζεται μόνον για τις αυξημένες εισφορές στις κύριες συντάξεις, ενώ η πλειονότητα των επικουρικών (με εξαίρεση τις επικουρικές με επασφάλιστρο στα βαρέα) έχουν μείνει εκτός επανυπολογισμού και αυξήσεων.

Υψηλές εισφορές είχαν 15 επικουρικά ταμεία, όπως του ΙΚΑ για τα βαρέα με εισφορά επικουρικής 8% αντί 6%, της ΔΕΗ με εισφορά επικουρικής ώς 10% αντί 6%, των τραπεζών με εισφορά επικουρικής 12% αντί 6%, της ΕΡΤ με εισφορά επικουρικής ώς 11% αντί 6% και άλλα επικουρικά ταμεία (ΤΑΠ-ΟΤΕ, Τσιμέντων, Ναυτιλιακών Πρακτόρων, Χημικών, Εμποροϋπαλλήλων κ.ά.).

Η αύξηση των επικουρικών συντάξεων λόγω επιπλέον εισφορών μπορεί να ξεπερνά και τα 250 ευρώ τον μήνα καθώς έχει να κάνει με τις αποδοχές και τα έτη καταβολής των αυξημένων εισφορών. Τα δε αναδρομικά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 10.000 ευρώ.

Κυβερνητική δέσμευση

Η κυβέρνηση πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Σημειώνεται ότι για συνταξιούχους του τέως ΙΚΑ τα αναδρομικά υπολογίζονται από 450 έως 2.500 ευρώ. Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τράπεζες τα αναδρομικά θα είναι από 1.111 έως 4.100 ευρώ, ενώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες των συνταξιούχων τα αναδρομικά θα κυμαίνονται μεταξύ 750 και 3.700 ευρώ. Τα αναδρομικά σε αυτές τις περιπτώσεις θα φτάσουν μέχρι και τις 13.000 ευρώ και προέρχονται από την προσαύξηση των επιπλέον εισφορών.

Κερδισμένοι είναι οι συνταξιούχοι από επικουρικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που άρχισαν να στέλνουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ ζητώντας να επανυπολογιστεί η επικουρική τους και να πάρουν αύξηση και αναδρομικά.

Εν τω μεταξύ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η εκκαθάριση αναδρομικών ποσών έως 16.000 ευρώ από παράλληλη ασφάλιση σε 150.000 δικαιούχους, αφού προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει το θέμα για τους διπλά ασφαλισμένους πριν από το 2016, οι οποίοι δεν έλαβαν το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης.

Σημαντικό εδώ είναι να αναφερθεί ότι με βάση τον νόμο 4387/16 όσοι έχουν συνολικές (εργαζομένου και εργοδότη) ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 20% επί των μεικτών αποδοχών (σ.σ.: η βάση που ίσχυε στο ΙΚΑ και ισχύει σήμερα στον ΕΦΚΑ) δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης 0,075% για κάθε επιπλέον ασφαλιστική μονάδα.

Το ίδιο ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις. Όσοι είχαν εισφορές (ΔΕΗ, Τράπεζες κ.ά.) πάνω από 6% (εργοδότης και εργαζόμενος) θα λάβουν αναδρομικά, υπό την προϋπόθεση ότι συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2015. Επίσης με τον νόμο 4670/20 βελτιώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης (ανταποδοτικής σύνταξης) για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Με βάση τους δύο αυτούς νόμους (καθένας ή συνδυαστικά και οι δυο μαζί) πολλοί συνταξιούχοι δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης και αναδρομικά. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι συνταξιούχοι με ελάχιστο χρόνο σε δεύτερο ταμείο τα 15 έτη δεν θα λάβουν διπλή σύνταξη, αλλά θα προστεθεί στην υπάρχουσα το δεύτερο αναλογικό κομμάτι, διότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο συγχώνευσης των παράλληλων συντάξεων σε μία.

Επίσης, θα γίνει επανέλεγχος όσον αφορά την ορθότητα των υπολογισμών της δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης και των κρατήσεων, καθώς εκτιμάται ότι στο λογισμικό που τρέχει τις συντάξεις αυτές υπάρχουν λάθη.

Δεν θα λάβουν αναδρομικά (δεν δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης) οι (παλαιοί) συνταξιούχοι (έως 12.5.2016) που είχαν παράλληλο χρόνο ασφάλισης και δεν θεμελιώνουν δεύτερη σύνταξη (16 χρόνια για το 50% και 20 χρόνια για την κατώτατη). Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν επικαλέστηκαν τον χρόνο παράλληλης ασφάλισης επειδή τότε δεν βοηθούσε στη βελτίωση των αποδοχών.

Επίσης δεν μπορεί να γίνει επίκληση του πρότερου χρόνου ασφάλισης ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε κατά την (πρώτη) αίτηση συνταξιοδότησης.

Διαβάστε επίσης:

Το φάντασμα του πληθωρισμού επιστρέφει; Τα σενάρια σε πιθανή γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι 100 που πήραν την υψηλότερη χρηματοδότηση

Σπριντ από την ΑΑΔΕ για υποθέσεις που παραγράφονται αν δεν ελεγχθούν στο τέλος του 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρονιά, 2025,chronia, 2025