«Χρυσή εποχή» για τη βιομηχανία όπλων: Πλήρη πρόσβαση στα χρήματα της ΕΕ ζητεί ο Ντράγκι υπό το φόβο του Πούτιν

Οι ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες δεν πρέπει να φοβούνται τη γραφειοκρατία καθώς αυξάνεται η παραγωγή στρατιωτικών εξοπλισμών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που είδε το POLITICO.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αρνητικά αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι αμυντικές εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση σε χρήματα της Ένωσης, ενώ οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να μπλοκάρονται παρά τις ανησυχίες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της έκθεσης που συνέταξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

και πρώην κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.

«Η αμυντική βιομηχανική βάση της ΕΕ αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις όσον αφορά την ικανότητα, την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της», προειδοποίησε ο Ντράγκι στο προσχέδιο.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνει την πολυαναμενόμενη έκθεσή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εξετάζοντας πώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να ανακτήσει πλεονεκτήματα στην παγκόσμια σκηνή.

«Με την επιστροφή του πολέμου κοντά στην ΕΕ, την εμφάνιση νέων τύπων υβριδικών απειλών και μια πιθανή μετατόπιση της γεωγραφικής εστίασης και των αμυντικών αναγκών των Ηνωμένων Πολιτειών, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια», αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου.

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά σε πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμυντικός τομέας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας στις δημόσιες δαπάνες – η ΕΕ στο σύνολό της δαπανά περίπου το ένα τρίτο από όσα οι ΗΠΑ για την άμυνα, ανέφερε.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων δραστηριοποιούνται επίσης σε μικρές εγχώριες αγορές, ενώ οι χώρες της ΕΕ δεν συντονίζονται στις προμήθειες και εξαρτώνται κατά 80% από διεθνείς προμηθευτές κυρίως από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ντράγκι.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας «αρχής της ευρωπαϊκής προτίμησης» για την παροχή κινήτρων για ευρωπαϊκές αμυντικές λύσεις έναντι των ανταγωνιστώντης, τον καθορισμό ενός μοντέλου διακυβέρνησης σε όλη την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και τέλος τη δημιουργία μιας κεντρικής «Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας» που θα προμηθεύεται κεντρικά για λογαριασμό των χωρών της ΕΕ.

Η αρχή θα «συμβουλεύεται από ειδικές ομάδες του κλάδου που θα αποτελούνται από εκπροσώπους της βιομηχανίας και των κρατών μελών της ΕΕ».

Ο Ντράγκι θα παρουσιάσει την έκθεση σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη και σχεδιάζει να τη δημοσιεύσει τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Υεμένη: Επίθεση των Χούθι σε τάνκερ ελληνικής εταιρείας

Μεσανατολικό: Συνάντηση Μπάιντεν-Χάρις με αμερικανούς διαπραγματευτές για την απελευθέρωση ομήρων (videos)

Ρωσία: Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η επίθεση στο Κουρσκ «απέτυχε» να σταματήσει την προέλαση στην Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα