Χρυσοχοΐδης: Πώς θα κάνει σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων – Με ψηφιακή πλατφόρμα και ΑΣΕΠ οι επιλογές

Τα πρόσφατα περιστατικά στα νοσοκομεία Μεταξά και Αγία Όλγα, που οδήγησαν στην καρατόμηση των διοικήσεών τους από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, φαίνεται να είναι μόνο η αρχή.

Αν και «εκτός προγράμματος» αυτές οι αλλαγές, στην πραγματικότητα δείχνουν τις διαθέσεις που έχει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να διαμορφώσει ένα εντελώς νέο πεδίο στα νοσοκομεία, με βαθιές τομές, στο τέλος των οποίων ελάχιστοι διοικητές θα παραμείνουν στις θέσεις τους – αν όχι κανένας.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Ένα

από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της παλαιοκομματικής νοοτροπίας που μαστίζει τη χώρα μας, είναι η επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Από το 1981 που δημιουργήθηκε το ΕΣΥ, «πράσινα», «γαλάζια» και «πορτοκαλί» στελέχη του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές, αλλά και «δικά μας παιδιά», συγγενείς, συνταξιούχοι από όλα τα πολιτικά κόμματα, έχουν περάσει από τη νευραλγική και εξαιρετικά απαιτητική θέση του διοικητή δημοσίου νοσοκομείου, με τα γνωστά αποτελέσματα που βλέπουμε καθημερινά στο ΕΣΥ.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Αρχαιολόγοι, προπονητές, γυμναστές, επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης. Ακόμα και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ (νοσοκομείο Σαντορίνης επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016) αλλά και υπερήλικες άνω των 80 ετών (νοσοκομείο Καρδίτσας επί Νέας Δημοκρατίας το 2019). Ημέτεροι όλων των κόμματων, παντελώς άσχετοι με το χώρο της υγείας και της δημόσιας διοίκησης, με μόνο κριτήριο, «προσόν» και «διαβατήριο» την κομματική τους ταυτότητα, πέρασαν από θέσεις «κλειδιά» προκαλώντας με την απειρία τους, την ασχετοσύνη τους ακόμα και την …απληστία τους, επιπλέον προβλήματα στο ΕΣΥ.

Οι σχέσεις της κάθε κυβέρνησης με ημέτερους, εγγεγραμμένα στελέχη του κόμματος της, πρόεδρους, δημάρχους, κοινοτάρχες, κομματάρχες, που δεν έχουν καμία εμπειρία στο χώρο της υγείας, είναι μια «γάγγραινα» και εάν δεν κοπεί το «σάπιο μέλος», προκοπή στο ΕΣΥ δεν πρόκειται να δούμε. Και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

Εν έτει 2023, και με τη συμπλήρωση, φέτος, 40 χρόνων από την ίδρυση του ΕΣΥ (ΠΑΣΟΚ 1982) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμηνύει ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δίνοντας το στίγμα της νέας πολιτικής που ακολουθεί η Αριστοτέλους, καρατόμησε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε μικρό διάστημα δυο διοικητές νοσοκομείων (Μεταξά και Αγία Ολγα) για τους οποίους υπήρχαν πολλά ερωτηματικά για κακοδιαχείριση.

Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, το τελευταίο διάστημα, σε κάθε του ομιλία και συνέντευξη δείχνει τη δυσαρέσκεια του για τους διοικητές, έχει πει στη Βουλή ότι θα τους αλλάξει όλους από το νέο έτος και με αυστηρό τρόπο επαναλαμβάνει διαρκώς: «Είναι δυνατόν να μην αξιολογούνται οι διοικητές των νοσοκομείων;».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Παράλληλα δρομολογείται νομοσχέδιο της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως που φαίνεται ότι για πρώτη φορά στην 40χρονη πορεία του πολύπαθου ΕΣΥ, μπαίνει μια τάξη όσον αφόρα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, τις γνώσεις γύρω από τα οικονομικά της υγείας και της δημόσιας διοίκησης, που πρέπει να πληρούν όσοι εφεξής όσοι αναλάβουν θέση διοικητή.

Τα κριτήρια σχετίζονται με την υποχρέωση των υποψηφίων να διαθέτουν πτυχία ή και μεταπτυχιακά σχετικά με τη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, εμπειρία σε διοικητικές θέσεις ενώ συζητείται εάν θα μπει και ηλικιακό όριο. Τα αυτονόητα δηλαδή…

Ο διαγωνισμός για την επιλογή των νέων διοικητών θα πραγματοποιηθεί μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που θα περνά από το ΑΣΕΠ.

Η δε αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται αρχικά, σε επίπεδο βιογραφικών, που θα υποβάλλονται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενώ εξετάζεται και η συνέντευξη σε επιτροπή στην Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών που έχει συσταθεί. Φυσικά ο υπουργός Υγείας θα κάνει την τελική επιλογή μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψήφιων διοικητών με βάση την αξιολόγησή τους στα προηγούμενα επίπεδα (πτυχία, μεταπτυχιακά κλπ).

Οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, τον τελευταίο διάστημα είναι πυρετώδεις και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα αξιολογούνται περισσότερες από μία φορά το χρόνο.

Η Επιτροπή που αξιολογεί τις διοικήσεις του ΕΣΥ με πρόεδρο τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, συνεδριάζει διαρκώς για το θέμα, θέτοντας το θεσμικό εκείνο πλαίσιο όπου θα διασφαλίσει ότι νέοι διοικητές του ΕΣΥ θα είναι ικανοί να διαχειριστούν τις αυξημένες απαιτήσεις για συνετή οικονομική διαχείριση και τη χρηστή διοίκηση του θεραπευτηρίου.

Την ίδια ώρα στο επίκεντρο πρέπει να είναι ο ασθενής. Έργο των διοικητών θα είναι να διασφαλίσουν μεταξύ άλλων:

· την άμεση πρόσβασή του πολίτη στα δημόσια νοσοκομεία,

· την ασφαλή διαδρομή του μέσα στις υπηρεσίες υγείας, (από το Τμήμα Επειγόντων περιστατικών, στο χειρουργείο, την εισαγωγή του σε θάλαμο νοσηλείας).

· Την άμεση ολοκλήρωση των εξετάσεων (ακτινολογικών κλπ) προκειμένου να γίνει γρήγορα η διάγνωση ώστε να κρίνουν οι γιατροί εάν χρειάζεται εισαγωγή ή όχι.

· Οι διοικητές είναι υπεύθυνοι για να δίνουν άμεσα λύσεις σε μια σειρά από δύσκολα προβλήματα και επικίνδυνες καταστάσεις (π.χ τα ράντζα, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια χειρουργεία και στις ΜΕΘ).

Τα ψηφιακά δεδομένα (data) μέτρησης της απόδοσης των διοικητών

Σημειώνεται ότι όλοι οι διοικητές έχουν υπογράψει μνημόνιο απόδοσης από το 2019 όπως και οι επόμενοι. Αυτό θα δώσει τη θέση του σε μία ψηφιακή βάση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων που θα αποτυπώνουν όλο το εύρος της νοσοκομειακής λειτουργίας.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας συλλέγουν κρίσιμους δείκτες που αφορούν την καθημερινή λειτουργία του θεραπευτηρίου όπως πτώσεις ασθενών μέσα στα νοσοκομεία, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, κατακλύσεις νοσηλευομένων κλπ.

Με αυτά τα πολύτιμα δεδομένα (data) η Επιτροπή αξιολόγησης θα μπορεί άμεσα και κυρίως γρήγορα και απλά να βαθμολογεί την απόδοση του κάθε διοικητή. Όσοι αξιολογηθούν και βρεθούν «κάτω από τη βάση» θα κόβονται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει και σήμερα. Αυτό που μένει τώρα είναι όλα αυτά να τα δούμε και στην πράξη…

Διαβάστε επίσης:

Aυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε, πού ψηφίζουμε, πώς και πόσοι εκλέγονται – Αναλυτικός οδηγός (Video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές – Αράπογλου: «Πολλά ντέρμπι στις περιφέρειες – Αθήνα, Πειραιάς μπορεί να γλιτώσουν τον β’ γύρο» (video)

Βορίδης: Δεν θα ψηφίσω τον γάμο ομόφυλων – Θα χαιρόμουν αν ερχόταν ο Λοβέρδος στη ΝΔ (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσοχοΐδης, Πώς, ΑΣΕΠ,chrysochoΐdis, pos, asep