Δ. Αβραμόπουλος: «Θέλουμε μία Ευρώπη ασφαλή και όχι μία Ευρώπη φρούριο»

ΕΛΛAΔΑ

Την γιγάντια προσπάθεια που γίνεται ενάντια στη τρομοκρατία και μάλιστα με τρόπο ώστε να μην επηρεάζει την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πόλεων και το Ολυμπιακό ιδεώδες, εξήρε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ομιλία του στη Λωζάνη.

«Είναι σημαντικό ότι βρίσκομαι εδώ ως Ευρωπαίος Επίτροπος, υπεύθυνος όχι μόνο για την μετανάστευση

αλλά και για τις εσωτερικές υποθέσεις και την εσωτερική ασφάλεια» τόνισε αρχικά και συνέχισε:

«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Πρόθεση μας είναι να παρέχουμε στήριξη σε χώρες, πόλεις και οργανωτικούς φορείς μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Οι μεγάλες προκλήσεις και απειλές δεν γνωρίζουν σύνορα. Όλοι θυμόμαστε τα γεγονότα του Μονάχου το 1972. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να απειλήσουν τις αξίες μας, τον τρόπο ζωής μας, τον πολιτισμό και τις δημοκρατίες μας, να μας γυρίσουν πίσω στα κλειστά σύνορα και τις ξεπερασμένες αντιπαλότητες. Ο μόνος δρόμος είναι να δρούμε προληπτικά ώστε να προλαμβάνουμε εξαρχής τέτοιες ενέργειες, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών και των δημοκρατιών μας» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και στη συνέχεια ανέλυσε τα μέτρα που έχουν παρθεί.

«Έχουμε διαθέσει, σημαντική χρηματοδοτική στήριξη σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη για την ενίσχυση της προστασίας των δημοσίων χώρων από τρομοκρατικές ενέργειες, για παράδειγμα με τη χρήση εμποδίων για επιθέσεις με φορτηγά, όπως επίσης και για την αξιοποίηση προηγμένων νέων τεχνολογιών. Εργαζόμαστε από κοινού ώστε να περιορίσουμε το πλαίσιο δράσης των τρομοκρατών, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, οπλισμό και εκρηκτικές ύλες».

Στη συνέχεια υπογραμμίστηκαν και οι προσπάθειες που έχουν γίνει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και διαδικτυακά.

«Τον προηγούμενο χρόνο προωθήσαμε ένα πακέτο μέτρων αντιμετώπισης των κυβερνοαπειλών ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της ΕΕ έναντι των κυβερνοεπιθέσεων, μέσω της δημιουργίας αποτρεπτικού μηχανισμού και της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας. Αυτά όλα βρίσκονται στη διάθεση των τοπικών αρχών και δήμων. Θέλουμε μία Ευρώπη ασφαλή και όχι μία Ευρώπη φρούριο. Το ίδιο αφορά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δρούμε προληπτικά και αποτρεπτικά» τόνισε σχετικά.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των πόλεων σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. «Ο ρόλος των Ολυμπιακών πόλεων δεν περιορίζεται μόνο στη διοργάνωση των αγώνων, αλλά αφορά και στην ανάπτυξη της ίδιας της πόλης και της διάδοσης του μηνύματος του Ολυμπιακού πνεύματος και ιδεώδους. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι νέοι όλου του κόσμου να αισθανθούν ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Ο αναγνωρισμένος διεθνής ρόλος της Αθήνας ενισχύθηκε όταν πρότεινα την ίδρυση της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων. Ο ρόλος της έχει πλέον διευρυνθεί και είναι πολύ συγκεκριμένος: να έρθουν πιο κοντά πόλεις από όλον τον κόσμο ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή εμπειριών σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και να υπάρξει ένα βιώσιμο κληροδότημα για τις πόλεις, τα κράτη και ολόκληρο τον κόσμο. Απώτερος σκοπός είναι η οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου».

Ακολούθως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι μετανάστες βρίσκονται στο στόχαστρο λαϊκιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων. Ο αθλητισμός δεν ενισχύει μόνο την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, αλλά μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα για αναγνώριση σε ανώτατο επίπεδο. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι πάρα πολλοί επιτυχημένοι, διάσημοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ευρώπη είναι μετανάστες ή προέρχονται από οικογένειες μεταναστών.

Σε καιρούς ανόδου του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, οι πόλεις δείχνουν το δρόμο προς τα μπροστά, ανεπηρέαστες από τις δυνάμεις που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο σκοτεινό παρελθόν μας. Επομένως, έχουμε κοινό καθήκον, να βοηθήσουμε τις πόλεις να αναπτυχθούν, εμπνεόμενες από το Ολυμπιακό πνεύμα, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερη ευημερία για τις κοινωνίες, τις χώρες και τον κόσμο μας».

Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προέτρεψε στη συνεργασία των πόλεων, προσβλέποντας ένα καλύτερο αύριο. «Όλες οι πόλεις μπορούν να διδαχθούν από τις εμπειρίες άλλων πόλεων και να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο. Όπως για παράδειγμα οι αλλαγές που επήλθαν στην πόλη της Βαρκελώνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αποτελούν πλέον πρότυπο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δείχνουν τον δρόμο για έναν πιο συνεκτικό και ενωμένο κόσμο, ανεξάρτητα από θρησκείες και εθνικότητες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενσαρκώνουν τη θετική διάσταση της παγκοσμιοποίησης».

Δ. ΑβραμόπουλοςΟλυμπιακοί ΑγώνεςτρομοκρατίαΟλυμπιακές πόλειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα