Δείτε γιατί (δεν) πρέπει να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα

ΥΓΕΙΑ

 

«Επιτρέπεται» να φιλάω το παιδί μου στο στόμα; Ο συγκεκριμένος τρόπος έκφρασης αγάπης συζητείται πολύ έντονα μεταξύ γονέων αλλά και ψυχολόγων με τις απόψεις να διίστανται. Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί

Πριν από περίπου ένα μήνα η Βικτώρια Μπέκαμ δημοσίευσε στα social media μια φωτογραφία, στην οποία ο σύζυγός της Ντέιβιντ φιλούσε την 9χρονη κόρη τους  Χάρπερ στα χείλη. Αυτό προκάλεσε μια έντονη συζήτηση για το αν αυτή η συμπεριφορά  είναι αποδεκτή ή όχι. Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι  υποστηρίζουν πως τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται

πως τα αγαπούν προκειμένου να νιώθουν ασφαλή στο οικογενειακό περιβάλλον. Αλλά το φιλί στα χείλη, είναι ή δεν είναι μια καλή ιδέα  για να εκφράσουμε την αγάπη μας απέναντί τους; Είναι γεγονός πως αυτός ο τρόπος έκφρασης αγάπης συζητείται πολύ έντονα μεταξύ γονέων αλλά και ψυχολόγων, με τις απόψεις να διίστανται…

Καλό είναι να μη φιλάμε το παιδί μας στο στόμα γιατί…

Μπορεί να αλλάξει την κατανόηση του παιδιού για το ποια είναι τα προσωπικά του όρια.

Τα χείλη και το στόμα είναι τα προσωπικά όρια του σώματος ενός παιδιού, όπως εξηγεί η κορυφαία Αμερικανίδα ψυχολόγος  Δρ Σαρλότ Ρέζνικ. «Όταν φιλάτε ένα παιδί στα χείλη, του δείχνετε ότι  κάποιος μπορεί να εισβάλει στον προσωπικό του χώρο, καταπατώντας τα προσωπικά του όρια. Αυτό μπορεί να γίνεται επίσης με την πολύ σφιχτή αγκαλιά σε σημείο που να το “πνίγει”, με το τάισμα με το ζόρι ακόμη και με το γαργάλημα την ώρα που το παιδί δείχνει να μην το θέλει. Έτσι, οι επεμβατικοί γονείς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του παιδιού τους να αναπτύξει ένα “σύνδρομο θύματος” με την  έννοια της αδυναμίας να πει «όχι» και  της διαχείρισης των προσωπικών του ορίων»

H Δρ. Ρέζνικ ισχυρίζεται επίσης ότι ένα πεταχτό φιλί στα χείλη από τους γονείς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ρόλων στο παιδί. «Εάν αρχίσουμε να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα όταν είναι μικρά, τίθεται το ερώτημα “Πότε σταματάμε;”. Εκεί έγκειται η σύγχυση. Μια λύση θα μπορούσε να είναι το να σταματάμε να φιλάμε τα παιδιά στα χείλη την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δε μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα πρέπει να γίνει αυτό, αφού το κάθε παιδί ωριμάζει με τον δικό του ρυθμό».

Είναι ανθυγιεινό και επικίνδυνο

Οι γιατροί, και ειδικά οι οδοντίατροι, προειδοποιούν ότι στο στόμα ενός ενήλικα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικροβίων που μπορούν να μεταδοθούν σε παιδιά και να τα βλάψουν πολύ. Πέρα από αυτό το παιδί, το οποίο μιμείται τα πάντα, μπορεί να αρχίσει να φιλά άλλους ανθρώπους στα χείλη, ως έκφραση συμπάθειας. Γι ‘αυτό η Δρ Ρέζνικ προτείνει να φιλάτε το παιδί μόνο στα μάγουλα ή στο μέτωπο.

Η άλλη άποψη: Είναι φυσιολογικό και υγιές να δείχνουμε αγάπη στα παιδιά μας φιλώντας τα στο στόμα

Η Δρ. Φιόνα Μάρτιν από το Κέντρο Παιδοψυχολογίας του Σίδνεϋ ισχυρίζεται ότι είναι φυσιολογικό και υγιές το να δείχνουν οι γονείς και  με αυτό τον τρόπο αγάπη προς τα παιδιά τους και ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι φιλώντας τα παιδιά στα χείλη μπορεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε προβλήματα αργότερα και μπορεί να τα μπερδέψει σχετικά με το ποιόν επιτρέπεται να φιλούν.

Τελικά τι είναι καλύτερο να κάνουμε;

Ο κάθε γονιός βέβαια και μπορεί να φιλήσει αυθόρμητα το μωράκι του στα χείλη και αυτή είναι μια γλυκιά και όμορφη εικόνα  αλλά όσο το παιδί μεγαλώνει και αποκτά εικόνες «κοινωνικές» – από τους γονείς, την τηλεόραση,  τα ζευγάρια που βλέπει στο δρόμο – , είναι προτιμότερο αυτή η πρακτική να εκλείψει τόσο φυσικά όσο ξεκίνησε. Ακόμη και αν δεν δημιουργηθεί καμία συναισθηματική σύγχυση στο ίδιο το παιδί, θα χρειαστεί ίσως να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις φίλων και γνωστών που μπορεί να βρίσκουν αυτή τη συμπεριφορά παράξενη. Με δεδομένο πως ζούμε σε μια κοινωνία που το φιλί στο στόμα θεωρείται πρωτίστως ερωτικό, ίσως είναι προτιμότερο να  επιλέξουμε να εκφράσουμε την αγάπη μας με  ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους.

Πηγή: ygeiamou.gr

Φιόνα ΜάρτινφιλίπαιδιάγονείςμικρόβιαστόμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα