Δέκα προτάσεις πυρόσβεσης

Πρώτον, το θέμα των πυρκαγιών δεν είναι πρωτόγνωρο, ούτε τοπικό. Πυρκαγιές κατακαίουν τον πλανήτη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του κόσμου.

Επίσης, μια βασική παράμετρος είναι ότι σε όλη την υφήλιο μαίνονται πυρκαγιές. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αντίθετα, ελληνικό φαινόμενο είναι να θεωρούμε ότι όλα συμβαίνουν για πρώτη φόρα στην ιστορία της ανθρωπότητας σε μας!

Δεύτερον, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των φυσικών φαινόμενων από τα οργανωμένα κράτη, υπάρχει ένα όριο δυνατοτήτων που κάθε περαιτέρω απαίτηση συνιστά ύβρη. Μια ηφαιστειακή έκρηξη,

ένα τσουνάμι, ένας σεισμός, μια ακραία πλημμύρα, μια ανεξέλικτη πυρκαγιά, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης οριοθετώντας επώδυνα τα όρια της ανθρώπινης υπεροψίας.

Τρίτον, σε παρόμοια φαινόμενα, ακόμα και η πιο αψεγάδιαστη διαχείριση θα αφήσει πίσω της καταστροφές, απώλειες, πόνο και θλίψη, παράπονα και ματαιώσεις. Θα αφήσει όμως και την δυνατότητα να είμαστε την επόμενη φορά περισσότερο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις με λιγότερες απώλειες.

Τέταρτο, πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος ότι η ανθρώπινη ζωή συνιστά την υπέρτατη αξία στον δυτικό πολιτισμένο κόσμο. Έτσι, η σωτηρία έστω και ενός ανθρώπου αποτελεί το ύψιστο καθήκον του δυτικού πολιτισμού. «Άνδρες γαρ πόλις, και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί». Ο Θουκυδίδης είναι σαφής εκτός από διαχρονικά οικουμενικός. Οι πόλεις είναι οι άνθρωποι όχι τα τείχη, τα κενά από ανθρώπους πλοία, τα σπίτια και οι περιουσίες. Η πολιτική ασκείται με βάση τον παράγοντα άνθρωπο.

Πέμπτο, σχετικά με την τρέχουσα τραγωδία των πυρκαγιών και την προσπάθεια κάποιων να ξεπλύνουν ή να συμψηφίσουν πάνω στα αποκαΐδια την τραγωδία στο Μάτι, είναι προφανές ότι δεν τους κριτίκαρε κανείς για την φυσική καταστροφή αλλά για την εγκληματική ανικανότητα ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, τα κομμουνιστικά ψεύδη, το θέατρο του τότε πρωθυπουργού και των υπουργών του που έκαναν ότι δεν γνώριζαν για τους νεκρούς… Όλη αυτήν την αιματηρή άπατη- οπερέτα κριτικάρουμε. Όχι ενδεχόμενα λάθη, αμέλειες, παραλήψεις, διαχρονικές ελλείψεις που μπορεί να υπάρξουν και να αποδοθούν για την σημερινή κατάσταση .

Έκτο, εδώ και δεκαετίες τώρα επισημαίνεται σε όλους τους τόνους από τους επιστήμονες ότι το κλίμα της γης αλλάζει και ότι αυτό θα έχει συντριπτικές επιπτώσεις στη ζωή του πλανήτη. Έχει ειπωθεί τόσες φορές, όσες ακριβώς χρειάστηκαν για να μην προξενεί καμιά εντύπωση και να μην διαταράσσεται ο οικουμενικός μας εφησυχασμός. Ωστόσο, ακόμα κι ο πιο αδαής ή δύσπιστος αντιλαμβάνεται πλέον ότι αυτό που ονομάζουμε …ευγενικά «κλιματική αλλαγή», επηρεάζει πλέον δραματικά όλες τις περιοχές του κόσμου και κυρίως, δεν κάνει εξαιρέσεις.

Έβδομο, για να έχουμε μια γενική εικόνα των δυνατοτήτων αντιμετώπισης (τηρουμένων των αναλογιών) παρόμοιων καταστάσεων, εδώ και ένα μήνα καίγεται η Καλιφόρνια, μια περιοχή του κόσμου που δεν μπορείς να πεις ότι στερείται υποδομών ή μέσων δασοπροστασίας και κατάσβεσης πυρκαγιών. Και είναι μια περιοχή που δεν πλήττεται για πρώτη φορά διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία πρόληψης και αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων. Το ίδιο και η γειτονική Σικελία που είναι τυλιγμένη στις φλόγες – όπως και πολλές άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι οι διαμαρτυρίες και το πινγκ πονγκ των ευθυνών δεν μας καθιστούν σοφότερους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών κυρίως όταν μερικές από αυτές είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ελέγχουν.

Όγδοο, οφείλουν επειγόντως όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βγάλουν από τον βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση, κυρίως σε περιπτώσεις σαν κι αυτές. Δεν είναι δυνατόν να αναρτούνται βορβορώδεις ανακοινώσεις όπου η κομματική σκοπιμότητα τρέφεται από την καταστροφή της χώρας. Δεν είναι δυνατόν η πολιτική αντιπαράθεση να βασίζεται στα λάθη του αντιπάλου κι όχι στην υπεροχή και τις προγραμματικές θέσεις των πολιτικών κομμάτων. Δεν είναι επίσης δυνατόν να ακούγονται ψευδείς, ανυπόστατες και γελοίες ανακοινώσεις αρχηγών πολιτικών κομμάτων σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επίσης, κόμματα και πρόσωπα που απέδιδαν το Τσερνομπίλ στην ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, να τολμούν να κρίνουν διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες.

Ένατο, οι εθνικές καταστροφές πρέπει κάποτε με μια συμφωνία κυρίων (που εκλείπουν αυτή τη στιγμή δραματικά από το κοινοβούλιο) να αποτελέσουν αφορμή συναινετικών πρωτοβουλιών και όχι αφορμή για μιαν ακόμα κομματική αντιπαράθεση. Κανείς δεν είναι αναμάρτητος σε αυτή την διαδικασία εντάσεων και διχασμού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν ευτυχώς βαθιές διαφορές και η κοινωνία πρέπει με την στάση της να δώσει την λύση σε αυτή την εθνική ανωμαλία.

Δέκατο, οι πυρκαγιές, όπως και κάθε φυσική καταστροφή, πρέπει πλέον να αντιμετωπιστούν στην βάση ενός ανεξάρτητου συνολικού σχεδιασμού όπου το ζητούμενο δεν θα είναι η απόδοση ή απόκρυψη ευθυνών αλλά η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων. Κι αυτό είναι για την δική μας πραγματικότητα πιο δυσεπίλυτο ακόμα κι από τις πιο ακραίες φυσικές καταστροφές…

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Ηλεία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Επιχειρούν και πυροσβέστες από την Τσεχία

Φωτιά-Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Σε ύφεση τα μέτωπα σε Αττική και Ηλεία (Videos)

Φωτιές: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στο Σύνταγμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δέκα,deka