Δεν έχασε ο Τραμπ - Ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και έμεινε στο παιχνίδι μέχρι το τέλος

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Η πιο ακριβής ανάγνωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ χθες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είναι ότι ο Τραμπ δεν έχασε. Ύστερα από μία εξοντωτική προεκλογική καμπάνια που έμοιαζε να διεξάγεται ανάμεσα σε έναν κομφερασιέ και έναν που απλώς έκανε το χρέος που είχε αποδεχτεί, οι ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται ξανά στο σημείο όπου βρέθηκαν το 2016.

Παρά τα

ψέματα, τις υπερβολές, τις ακρότητες και τη λαϊκίστικη ακροδεξιά ατζέντα, αλλά και τη διακυβέρνηση την τελευταία τετραετία, όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, ο Ντόναλντ έγραψε ιστορία ως ο Πρόεδρος που πολέμησαν όλοι, που εδώ και καιρό τα έκανε (σχεδόν) όλα λάθος και ως ο πολιτικός που δεν έχει καμία αρχή, που κατάφερε να κατατροπώσει τον καθωσπρεπισμό.

Στον αντίποδα ο συμπαθητικός πρώην αντιπρόεδρος και νυν υποψήφιος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε το χρέος του στην Ιστορία και στο κατεστημένο. Πάλεψε, διάλεξε μια καταπληκτική υποψήφια αντιπρόεδρο, αλλά φαίνεται να μην πείθει. Ακόμα και αν νικήσει, θα είναι ένας ακόμα διαδικαστικός Πρόεδρος.

Τζο, χάσαμε τη Φλόριντα

Η εικόνα για τα περίπου δύο τρίτα των πολιτειών είναι ξεκάθαρα: ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε αυτές που παραδοσιακά στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ κερδίζει σε ρεπουμπλικανικά «κάστρα», αλλά μέχρι χθες δεν υπήρχαν αποτελέσματα σε σημαντικές πολιτείες - κλειδιά. Οι ελπίδες των Δημοκρατικών για μια γρήγορη «νίκη νοκ άουτ» σε πολιτείες του Ρεπουμπλικανού Προέδρου – πλην της Αριζόνα – δεν συνέβησαν και απόδειξη αυτού είναι η νίκη Τραμπ στη Φλόριντα.

Ο Τραμπ ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις σε αρκετές πολιτείες, με σημαντικότερη τη Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας ακόμη περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι το 2016. Κέρδισε επίσης το Τέξας, αλλά ο Μπάιντεν πιθανόν θα κερδίσει την Αριζόνα με τους μόλις 11 εκλέκτορες, την οποία είχε κατακτήσει ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια. Η Αριζόνα θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου, πάντα σε συνάρτηση με άλλα αποτελέσματα.

Ο Μπάιντεν απέσπασε άλλη μια νίκη στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Νεμπράσκα με έναν εκλέκτορα, που μπορεί να αποδειχθεί αρκετός σε περίπτωση που τα πράγματα οδεύουν προς μια ισοπαλία.

Ζόρικη και σημαντική είναι και η αναμέτρηση στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τέσσερις έδρες για να πάρουν τον έλεγχό της. Έως χθες δεν φαινόταν να το επιτυγχάνουν, καθώς δεν προσέγγισαν τα ποσοστά που θα ήθελαν. Οι Δημοκρατικοί φαίνεται να κρατούν την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πενσυλβάνια, η μητέρα των μαχών

Τα μάτια στρέφονται τώρα στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολικών ψήφων και της περίπλοκης καταμέτρησης μπορεί το αποτέλεσμα να αργήσει και η αγωνία να συνεχιστεί. Μέχρι την Παρασκευή το νωρίτερο θα καταμετρά ψήφους η πολιτεία - κλειδί της Πενσυλβάνια.

Για την καθυστέρηση της διαδικασίας ευθύνονται η ενδοπολιτειακή διαμάχη ανάμεσα στον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τομ Γολφ και τους Ρεπουμπλικανούς, που ελέγχουν την κρατική νομοθετική εξουσία, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο ABC News.

Η Πενσυλβάνια ενέκρινε τις «χωρίς δικαιολογία» επιστολικές ψήφους το περασμένο φθινόπωρο – κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ψηφοφόρος μπορεί να ζητήσει να ψηφίσει επιστολικά χωρίς να αναφέρει κάποιον λόγο. Ο νόμος δεν επιτρέπει στους αξιωματούχους να αρχίσουν να μετρούν ψηφοδέλτια έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές.

Οι κομητείες, ήδη πριν από την πανδημία, άρχισαν να ασκούν πιέσεις στους νομοθέτες για να τους δώσουν περισσότερο χρόνο να επεξεργαστούν τα ψηφοδέλτια, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουν τελευταία στιγμή.

«Απάτη αν δεν νικήσω»

Ο Πρόεδρος δεν φημίζεται ούτε για την υπομονή του ούτε για τη σχέση που έχει με την αλήθεια. Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο ψέλλισε τη λέξη «νοθεία» και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία της καταμέτρησης.

«Κερδίζουμε στην Πενσυλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν. Δεν μπορούν να μας φτάσουν» σημείωσε μεταξύ άλλων. «Και ξαφνικά μας λένε ότι η εκλογή αναβάλλεται. Αυτό είναι νοθεία εναντίον του έθνους μας. Είμαστε πρώτοι. Ήμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές. Ειλικρινά έχουμε κερδίσει αυτές τις εκλογές, θα τις κερδίσουμε, τις έχουμε ήδη κερδίσει» προσθέτει ανακοινώνοντας ότι θα φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση ψηφοδελτίων.

Νωρίτερα, μιλώντας σε υποστηρικτές του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί να αναμένουμε μέχρι σήμερα για τον τελικό νικητή. «Γνωρίζαμε ότι θα τραβούσε πολύ όλο αυτό, αλλά κοιτάξτε, νιώθουμε καλά για το σημείο όπου βρισκόμαστε. Πραγματικά το νιώθουμε. Πιστεύω ότι είμαστε στον δρόμο να νικήσουμε στις εκλογές αυτές».

Βέβαια, αξίζει εδώ να σημειωθεί μια μικρή λεπτομέρεια: Η διαδικασία προσβολής ενός εκλογικού αποτελέσματος ξεκινάει από το πολιτειακό επίπεδο και τους πολιτειακούς νόμους και θέλει χρόνο για να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όμως, η αναφορά αυτή του Προέδρου, όσο ανακριβής και αν είναι, υπενθυμίζει ότι είναι ο μόνος (Ρεπουμπλικανός) Πρόεδρος που ελέγχει το Ανώτατο Δικαστήριο με τους τρεις δικαστές που εκείνος διόρισε. Ήδη ένας εξ αυτών μίλησε υπέρ των θέσεων του Προέδρου.

Και τώρα τρέχουμε

Τα μαθηματικά των αμερικανικών εκλογών 2020 δείχνουν πως αν όντως ο Δημοκρατικός υποψήφιος πάρει τους 11 εκλέκτορες της Αριζόνας, θα μπορούσε να πάρει την εκλογική νίκη ακόμη και αν δεν καταφέρει να επικρατήσει του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με την ανάλυση του «Guardian», ο Τζο Μπάιντεν πρέπει όμως να ελπίζει στη νίκη στις πολιτείες του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν, αλλά και να αποσπάσει «αδέσποτους» εκλέκτορες από τη Νεμπράσκα και το Μέιν. Σε αυτές τις δύο τελευταίες πολιτείες το εκλογικό σύστημα διαφοροποιείται ελαφρά και έτσι ο νικητής δεν αποσπά το σύνολο των εκλεκτόρων.

Πέρα όμως από τους αριθμούς και τα μαθηματικά μοντέλα, αυτή η εκλογική μάχη αναδεικνύει την ένδεια των Δημοκρατικών σε όλα τα επίπεδα και την απόλυτη διάβρωση των Αμερικανών ψηφοφόρων, που φαίνεται όχι μόνο να μην αποδοκιμάζουν, αλλά και να επιχαίρουν την ακροδεξιά ατζέντα του Τραμπ. Όπως λέει και η γνωστή φράση, «είναι η οικονομία, ηλίθιε».

 

ΗΠΑεκλογέςΤραμπIssue: 2150Issue date: 5-11-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα