Δεν κερδίζουμε από την πτώση του ευρώ
Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο το ευρώ έχει χάσει το 35% της δύναμής του, όμως αυτή η υποτίμηση, σε πρακτικό επίπεδο, παρέχει ελάχιστα οφέλη στην αποδυναμωμένη ελληνική οικονομία, η οποία δεν εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική στις εξαγωγές της εκτός ευρωζώνης. Το κοινό νόμισμα, δηλαδή, φαίνεται και σ’ αυτήν την περίπτωση να ευνοεί τους πιο ισχυρούς της Ένωσης και ειδικά τη Γερμανία. Στις 8 Μαΐου 2014 ο Ντράγκι εξέφραζε την ανησυχία του για την άνοδο του ευρώ, που μια μέρα πριν είχε αγγίξει τα 1,40 δολάρια.
Οι Γερμανοί κερδίζουν... πάντα
Όπως συμβαίνει με τα πιο πολλά στη ζωή μας, έτσι και στους νομισματικούς πολέμους «τα λεφτά πάνε στα λεφτά». Η Γερμανία μπορεί να έχασε το ισχυρό ευρώ, κάτι που έτεινε να εξελιχθεί σε φετίχ της, όμως κερδίζει ακόμα περισσότερο στις εξαγωγές, που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας της.
Το 2014 το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ, με τις εξαγωγές να φτάνουν στα 1,13 τρισ. ευρώ το 2014 και τις εισαγωγές στα 916 δισ. Με την τάση, μάλιστα, να δείχνει ότι η ψαλίδα θα ανοίξει κι άλλο το 2015, λόγω πλέον και του πιο αδύναμου ευρώ.
Οι κερδισμένοι, λοιπόν, είναι και οι πιο δυνατοί της ευρωζώνης στις εξαγωγές και κυρίως οι Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, αφού η υποτίμηση του ευρώ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγονται στην Ένωση, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά πρώτιστα για τους Αμερικανούς και δευτερευόντως για τους Κινέζους, λόγω της σχετικά σταθερής ισοτιμίας δολαρίου - γουάν.
Μάλιστα, ο Ντράγκι δήλωσε πρόσφατα ικανοποιημένος, αφού η αποδυνάμωση του ευρώ αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της ευρωζώνης, αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω των εισαγωγών.
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως ούτε εδώ είναι όλα ρόδινα, αφού το 2014 μόνο το 62% των εμπορικών συναλλαγών κρατών εκτός Ε.Ε. έγινε σε ευρώ, όταν το 2010 ήταν 67%. Το δολάριο, δηλαδή, κερδίζει έδαφος σταθερά. Ρόλο, φυσικά, παίζει και η ανασφάλεια από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζεται από τα απόνερα της κρίσης του 2008. Μάλιστα, ο Φόλκερ Τράιερ, επικεφαλής εξαγωγών του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, δήλωσε στην Deutsche Welle προβληματισμένος:
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, επειδή ισχυρές βιομηχανικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Έτσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρά με επεκτατική νομισματική πολιτική, όταν την ίδια ώρα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ εγκαταλείπει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν το δολάριο πιο ελκυστικό για τους εμπορικούς μας εταίρους. Επιπλέον, την κατάσταση επιβαρύνει η όλη ιστορία με την Ελλάδα».
Εκεί όπου οι Γερμανοί έδειξαν ιδιαιτέρως προνοητικοί ήταν όταν έπιασαν έγκαιρα θέση στις ΗΠΑ κάνοντας επενδύσεις επί ισχυρού ευρώ. Άρχισαν να αγοράζουν, δηλαδή, όταν το δολάριο ήταν ακόμα εξασθενημένο.
Οι μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές έχουν ήδη κάνει στροφή την τελευταία διετία στην αμερικανική αγορά. Οι γίγαντες της Γερμανίας, δηλαδή Siemens, Bayer, Sap και Infineon, ξόδεψαν μέσα στο 2014 πάνω από 65 δισ. δολάρια σε επενδύσεις και εξαγορές αμερικανικών εταιρειών!
Απ’ όλες τις αμερικανικές εταιρείες, μάλιστα, που δέχτηκαν πέρυσι ξένες προσφορές, το 25% ήταν από Γερμανούς επενδυτές. Και στο σύνολο όλων των διασυνοριακών εξαγορών που πραγματοποίησαν γερμανικές εταιρείες διεθνώς την περασμένη χρονιά το 60% αφορούσε την αγορά αμερικανικών επιχειρήσεων! Αυτές οι επενδύσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν μόνο και μόνο με την ενίσχυση του δολαρίου, ειδικά τους τελευταίους μήνες.
Ποιος θα υποτιμήσει πρώτος;
Μπορεί το ευρώ και το δολάριο να αποτελούν τους δυο πιο ισχυρούς παίκτες στις εμπορικές συναλλαγές και τις αποταμιεύσεις, ωστόσο όλο και περισσότερες χώρες κυνηγάνε πλέον την υποτίμηση, προκειμένου να ενισχύσουν την οικονομία τους και, κυρίως, τις εξαγωγές. Μάλιστα, η διακύμανση των νομισμάτων προσλαμβάνεται πια ως επιχειρηματικός κίνδυνος, γι’ αυτό συνιστάται ο υπολογισμός των πωλήσεων να γίνεται στο νόμισμα της κάθε χώρας.
Η άνοδος του δολαρίου, λοιπόν, αναμένεται να «τιμωρήσει» όσους έχουν δανειστεί σε δολάρια στις αναδυόμενες αγορές και όχι μόνο. Μόνο στην Κίνα τα δάνεια σε δολάρια υπολογίζονται πλέον σε ένα ποσό άνω του 1 τρισ. Είναι λογικό η εξυπηρέτηση των δανείων να γίνεται πια όλο και δυσκολότερη. Οι κινεζικές εταιρείες, εξάλλου, βρίσκονται σε δυσχερή θέση, αφού σε δολάρια είναι το 25% του χρέους τους, αλλά μόλις το 8,5% των εταιρικών τους κερδών.
Το στοκ των χρεών σε δολάρια από μη χρηματοοικονομικές εταιρείες εκτός ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 50% μετά την οικονομική κρίση του 2008 και φτάνει τα 9 τρισ. δολάρια. Στις αναδυόμενες αγορές ανήκει το μισό από αυτό το ποσό. Συγκεκριμένα, το χρέος σε δολάρια του αναπτυσσόμενου κόσμου σε μορφή τραπεζικού δανεισμού ή σε ομόλογα υπερδιπλασιάστηκε από 2 τρισ. το 2009 σε 4,5 τρισ.
Η Τουρκία είδε τον δανεισμό της σε δολάρια να εκτινάσσεται, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του δημόσιου χρέους της, τη στιγμή που και η λίρα είναι εξασθενημένη.
Συνολικά, έχουν ξεπεράσει τις 20 οι χώρες που προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, με τελευταία να μπαίνει στο παιχνίδι την Ταϊλάνδη. Οι μεγαλύτερες υποτιμήσεις (10% - 26%) από την αρχή του έτους έχουν γίνει στα νομίσματα της Ουκρανίας, της Βραζιλίας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας.
Να σημειωθεί ότι το δολάριο αφορά το 62% των παγκόσμιων συναλλαγματικών διαθεσίμων, ποσοστό που είχε μειωθεί τη δεκαετία του 2000 στο ράλι του ευρώ, όμως αναμένεται να αυξηθεί ξανά στην τωρινή συγκυρία. Το μερίδιο του ευρώ, εξάλλου, στις διεθνείς συναλλαγές μειώθηκε στο 28,7% από το 33,5% το 2014.
Στον πόλεμο ευρώ - δολαρίου, τέλος, μπορεί να προσχωρήσει και η Κίνα με υποτίμηση του γουάν ταράζοντας ακόμα περισσότερο τα νερά της παγκόσμιας οικονομίας. Ήδη, μάλιστα, το τραπεζικό της σύστημα έχει υιοθετήσει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.
ΕυρώισοτιμίαΕΕυποτίμησηIssue: 1857Issue date: 25-03-2015- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο καιρός το Πάσχα 2015 κρύβει εκπλήξεις
- Γέννησε η Ελένη Μενεγάκη
- Το βούλευμα φωτιά για τους ιδιοκτήτες γνωστής αλυσίδας φούρνων και τις αλλοδαπές θύματα trafficking
- Αποκλειστικό: Ποια όρια ηλικίας αυξάνονται 2 έως 5 έτη
- «Η Ελλάδα δεν έχει να πληρώσει συντάξεις και μισθούς τον Απρίλιο»
- «Λίγο τσίπα και συστολή, κα Χριστοφιλοπούλου, δεν θα έβλαπτε»
- Ουρικό οξύ: πως να το κρατήσετε σε υγιή επίπεδα
- Νεκρό παιδάκι δυο ετών σε ατύχημα στα Χανιά
- Όσα δεν πρέπει να τρώμε ποτέ μετά τις 9 το βράδυ
- Όλα όσα έγιναν πριν και μετά την γέννα της Ελένης Μενεγάκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Δεν κερδίζουμε από την πτώση του ευρώ
- «Ερυθρόλευκο» το Κύπελλο Ελλάδας στο βόλεϊ γυναικών – 3-0 τον Παναθηναϊκό
- Παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τη λίστα των μεταρρυθμίσεων
- Τραγωδία σε ποδοσφαιρικό αγώνα στα Τρίκαλα – Πήγε να δει τον γιο του να παίζει και πέθανε στην κερκίδα
- Χάντμπολ: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ – Επεισόδια αμαύρωσαν τον τελικό (Video-Photos)
- Ηλεκτρονικό «καταθεσιολόγιο» προαναγγέλλει η Βαλαβάνη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
- Έκτακτη συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις διαπραγματεύσεις ζήτησε ο Τσίπρας
- Η πώληση του ΟΛΠ μέσα στη λίστα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας
- Προσφυγή του ΟΤΕ στο ΣτΕ για το πρόστιμο 60.000 ευρώ λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων
- Παρουσιαστής φορούσε το σακάκι μαζί με την… κρεμάστρα – Δείτε την αντίδρασή του on camera (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κίνδυνος για τσουνάμι στην Παπούα Νέα Γουινέα
- Βρετανία: Προβάδισμα των Συντηρητικών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες
- Μαραθώνιες διαβουλεύσεις για να καλυφθεί η απόσταση με τους δανειστές
- Νέο Apple TV με ενσωμάτωση App Store και Siri το καλοκαίρι;
- Ντάρνταϊ: «Δυνατή η Ελλάδα, θα μαζέψει πολλούς βαθμούς»
- Σαουδική Αραβία: Ενοπλοι άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς
- Σε θέση μάχης για την έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή
- Εθνική Ελλάδας: Όλες οι ελπίδες στα μπαράζ για πρόκριση στο Euro 2016
- Μετά το SUV, έρχεται το coupe της Bentley
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά λόγω εργασιών κατασκευής του Τραμ