Δεν θα περικόπτεται η αγροτική σύνταξη όσων συνεχίζουν να καλλιεργούν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβατική περίοδο «χάριτος» για τους συνταξιούχους αγρότες που εργάζονται, ώστε να μην χάσουν το 60% της σύνταξής τους επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Η ρύθμιση θα αφορά μόνο συνταξιούχους ΟΓΑ που καλλιεργούν και όχι άλλους συνταξιούχους (π.χ. Δημοσίου) που ασκούν αγροτική δραστηριότητα μετά την αποχώρηση από το επάγγελμά τους.

Εντός της μεταβατικής περιόδου, που θα ισχύσει από το 2017, δεν θα περικόπτεται η αγροτική σύνταξη όσων συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Αυτό σημαίνει

πως οι αγρότες θα εξαιρεθούν προσωρινά από το μέτρο που προβλέφθηκε στον νόμο του Μαΐου. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να είναι ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα, αλλά θα «κουμπώσει» με τις υπόλοιπες μεταβατικές περιόδους που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος, ειδικά για τους αγρότες.

Η λογική της ρύθμισης που βρίσκεται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας κινείται στο «πάγωμα» της περικοπής από το 2017 και το «ξεπάγωμά» της μερικά χρόνια αργότερα.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τρία κυρίαρχα σενάρια:

1. Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» μέχρι το 2022, όταν ολοκληρώνεται η 6ετής μεταβατική περίοδος που έχει προβλεφθεί από το νόμο για τις εισφορές της κύριας σύνταξης (τότε φτάνουν οι αγρότες στο 20% που προβλέπεται για όλους τους υπόλοιπους από 1/1/2017).

2. Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» μέχρι το 2025, μεσούσης δηλαδή της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται για τις νέες αγροτικές συντάξεις (λήγει στις 31/12/2030). Υπενθυμίζεται πως με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο θεσπίστηκε μια μακρά μεταβατική περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις ΟΓΑ θα είναι μείγμα του παλιού και του νέου τρόπου υπολογισμού. Το 2025 είναι η χρονιά κατά την οποία το τμήμα που αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού ξεπερνά για πρώτη φορά σε μερίδιο τον παλιό τρόπο. Δηλαδή όσοι βγουν το 2025 στη σύνταξη, θα πάρουν κατά 59,80% το άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής και κατά 40,2% την παλιά σύνταξη όπως θα έβγαινε.

3. Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» για 1-2 χρόνια.

«Μια ρύθμιση που θα προβλέπει περίοδο χάριτος για τους συνταξιούχους αγρότες που καλλιεργούν είναι απαραίτητη, λόγω των δύσκολων συνθηκών υπό τις οποίες ασκούν το επάγγελμά τους και δεδομένου ότι οι αγροτικές συντάξεις είναι ήδη πολύ χαμηλές», εξηγεί η δικηγόρος, Ασπασία Παπαθανασοπούλου.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος 4387 που ψηφίστηκε την άνοιξη ορίζει πως συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία θα βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 60% για όσο χρόνο απασχολούνται. Η συγκεκριμένη περικοπή «πιάνει» σε κάθε περίπτωση όσους αγρότες συνταξιοδοτηθούν από το 2017 και μετά. Oσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31/12/2016 δεν «κινδυνεύουν».

Εχει ήδη διευκρινιστεί πως ειδικά για τους αγρότες, επειδή συνταξιοδοτούνται μόνο κάθε Ιούλιο, ανάλογα με το πότε γίνονται 67 και ανεξάρτητα από την ημερομηνία της γέννησής τους, ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, σύμφωνα με το Έθνος, θα ισχύσει για όσους φύγουν από το 2017 και μετά (και όχι από 13/5/2016 και μετά).

Ετσι στο «απυρόβλητο» βρέθηκαν περί τους 9.000 αγρότες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, γεννηθέντες το 1949 που είχαν υποβάλει αιτήσεις και συνταξιοδοτήθηκαν από 1η Ιουλίου του 2016 με το παλιό καθεστώς. Για τον ίδιο λόγο κι επειδή όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί από το 2016 και πριν θεωρείται λογικό πως καλλιεργούσαν ήδη από τότε που συνταξιοδοτήθηκαν, ο «κόφτης» του 60% αφορά μόνο όσους θα βγουν στη σύνταξη από του χρόνου και μετά. Δηλαδή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2012 και καλλιεργούν τώρα, θεωρείται βέβαιο πως καλλιεργούσαν ήδη από το 2012.

Με τη νέα ρύθμιση που έρχεται – είτε με τη μορφή εγκυκλίου είτε με τη μορφή τροποποιητικής νομοθετικής διάταξης – η ενεργοποίηση του «κόφτη» σπρώχνεται γι αργότερα, μέχρι να ωριμάσει το νέο ασφαλιστικό των αγροτών. Σε κάθε περίπτωση η καλλιέργεια και εκτροφή για ιδία χρήση δεν θα επηρεάζει τη σύνταξη. Μόνο η παραγωγή για εμπορία θα την επηρεάζει.

αγρότεςκαλλιέργειααγροτική σύνταξηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα