ΔΕΘ 2022: Στον αέρα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το «καλάθι της νοικοκυράς» – Ποιοι παράγοντες θα παίξουν ρόλο

Η αντίστροφη μέτρηση για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τα μέτρα που θα πάρει για την ενίσχυση των νοικοκυριών έχει αρχίσει και στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμα σβήνουν και γράφουν καθώς πολλά θέματα βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι κανένα από τα μέτρα δεν έχει «κλειδώσει».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλουν πριν την

σύνταξη των ανακοινώσεων, να έχουν μία όσο το δυνατό πιο σαφή εικόνα, τόσο για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας αλλά πολύ περισσότερο για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατ’ επανάληψη, έχει πει ότι στο τραπέζι υπάρχουν μία σειρά προτάσεων, πλήρως κοστολογημένων, από τις οποίες ο πρωθυπουργός θα κάνει τις επιλογές με βάση τις προτεραιότητες που ο ίδιος θέτει, αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Για να κλειδώσουν τα μέτρα θα πρέπει υπάρχουν ωστόσο έξι παράγοντες που θα καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησης.

Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2022.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι αυτή θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, τηρουμένων των αναλογιών, και έτσι θα συντηρήσουν την πρόβλεψη ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 θα είναι μία από την υψηλότερη στην Ευρωζώνη, στηριζόμενη κυρίως στον τουρισμό.

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ, για το ύψος του πληθωρισμού, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα σημειώσει για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση. Ήδη μας έχει προϊδεάσει για αυτό η Eurostat, που ανακοίνωσε για τον Αύγουστο πληθωρισμό χαμηλότερο τον Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που δείχνουν να φρενάρουν το «τέρας» του πληθωρισμού.

Σαφέστερη εικόνα αυτή την εβδομάδα

Στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα θα έχουν μία σαφή εικόνα για την πορεία των δημοσίων εσόδων τον μήνα Αύγουστο. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχει διατηρηθεί η τάση υπέρβασης του στόχου και τον εν λόγω μήνα, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ήδη έχει δημιουργηθεί.

Ένα κομβικό στοιχείο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η επίδοση στον τουρισμό. Όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ του 2019 με τα έσοδα στα 18,2 δισ., μπορεί να καταρριφθεί και ο πήχης μπορεί να μπει υψηλότερα. Στο κυβερνητικό επιτελείο θα υπάρξει μία καλύτερη εικόνα εντός της προσεχούς εβδομάδος με ενσωμάτωση και των στοιχείων του Αυγούστου που αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα θετικά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για τον τρόπο τιθάσευσης του πληθωρισμού. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων 0,50-0,75%, ανάλογα με το πόσο ηχηρό μήνυμα θέλει να στείλει η Κεντρική Τράπεζα.

Τέλος, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, με την Κομισιόν να δείχνει αποφασισμένη να βάλει φρένο σε αυτή την παράνοια των ανεξέλεγκτων τιμών.

Ποια μέτρα έχουν κλειδώσει

Τα μέτρα πάντως που έχουν κλειδώσει μέχρι τώρα είναι :

-Νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα – καύσιμα.

-Μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια. Η δεύτερη «επιταγή ακρίβειας» ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο.

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, δηλαδή πλέον και για μισθωτούς και συνταξιούχους.

–Αύξηση στις συντάξεις.

-Αύξηση στον κατώτατο μισθό, από τις αρχές του 2023 που αναμένεται να κινηθεί στο 6,5%.

–Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ

-Αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει προαναγγείλει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις και πως τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ιδέες πέραν των συνηθισμένων για τη στήριξη των πολιτών.

O Γιάννης Οικονόμου είπε μάλιστα ότι το «γερμανικό» σχέδιο μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, είναι ένα από αυτά που εξετάζει η κυβέρνηση, που δεν μένει στις διαπιστώσεις ή στις συνηθισμένες κινήσεις.

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν: Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται

Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή Ελλάδας- Γαλλίας αν διαπιστώσουν ένοπλη επίθεση (Video)

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας πλάθει μύθους χωρίς στοιχεία και αποδείξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα