Δια της πλαγίας άνοιξε το θέμα της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Το διαψεύδει η κυβέρνηση

Λαγός ή μαρτυριάρης;

Ο λόγος φυσικά για τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος χθες άνοιξε το μεγάλο θέμα της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σπέρνοντας τον πανικό σε χιλιάδες επιχειρηματίες.

Το σενάριο αυτό σε συνδυασμό με τα όσα ακούγονται – ότι δηλαδή η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα στριμωγμένη οικονομικά εξ αιτίας των έκτακτων επιδομάτων και των χρημάτων που δόθηκαν για τις φυσικές καταστροφές στην Θεσσαλία, έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου

έχει δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά τα φορολογικά.

Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι το σχέδιο περί πάταξης της φοροδιαφυγής εντάσσεται και αυτό στα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση προκειμένου να μαζέψει χρήματα, καθώς δεν θέλει να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ αυτά που θα της ανοίξουν την πόρτα για την επενδυτική βαθμίδα.

Να θυμίσουμε ότι ο Χάρης Θεοχάρης δεν απέκλεισε χθες να υπάρξει αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο νέο «φορολογικό πλαίσιο Χατζηδάκη». Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Είμαστε σε στάδιο προαξιολόγησης σεναρίων, τα οποία εξετάζουμε δημοσιονομικά… να έχουμε αίσθηση τι μπορεί να λειτουργήσει και τι όχι. Σε δεύτερο στάδιο θα πάμε στις πιο πολιτικές επιλογές και παρεμβάσεις, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα».

Αυτό που θορύβησε ακόμα περισσότερο όσους άκουσαν τον υπουργό, ήταν η συνέχεια της αναφοράς Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος αν αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στους ελεύθερους επαγγελματίες απάντησε: «Βεβαίως είμαστε διατεθειμένοι» και πρόσθεσε πως «ανεξαρτήτως συντελεστών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει».

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε πανικός, καθώς ο υπουργός δημοσιοποίησε σκέψεις που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών και για τις οποίες υπάρχει μεγάλη συζήτηση από όλες τις πλευρές χωρίς ακόμα ένα έχει ληφθεί τελική απόφαση.

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να αδειάσει τον υφυπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι: «Όλη η πολιτική της κυβέρνησης κατατείνει στη μείωση φόρων, της αύξησης των εσόδων από φόρους, χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Για τις δηλώσεις Θεοχάρη υποστήριξε ότι «στο πλαίσιο μίας συζήτησης ειπώθηκε μία άποψη που απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει».

Το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε, μάλιστα, από τον υφυπουργό της κυβέρνησης να βγει και να ανασκευάσει, κάτι που λίγη ώρα μετά έκανε ο Χάρης Θεοχάρης. Σε νέα του συνέντευξη ανέφερε ότι δεν αλλάζουν τελικά οι φορολογικοί συντελεστές.

Επιπλέον, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αιφνιδιασμού των ελεύθερων επαγγελματιών ή, γενικότερα, οποιασδήποτε μερίδας των πολιτών. «Ποτέ ως τώρα δεν έχουμε εισάγει – και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε – μέτρα χωρίς την κοινωνική συναίνεση, μέτρα τα οποία προηγουμένως δεν έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης».

Διαβάστε επίσης:

Διάδοχος Μενέντεζ: Πρώτο κρας τεστ για τα ελληνοτουρκικά – «Θα εξετάσω την πώληση F- 16 στην Τουρκία»

Τι δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Κασσελάκη – Ακρίβεια και φυσικές καταστροφές «πληγώνουν» την κυβέρνηση

Κοινή δήλωση Κασσελάκη – Φάμελλου: Κυβερνητικό πραξικόπημα σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ με ακροδεξιό deal

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δια,dia