Διαλέξεις Ωνάση 2019 | 8 - 12 Ιουλίου 2019 | Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας | Ηράκλειο Κρήτης
Διαλέξεις Ωνάση 2019: Επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας μοιράζονται τη γνώση και την εμπειρία τους με φοιτητές. Ανάμεσά τους, η κάτοχος τουBreakthrough Prize, του «Όσκαρ» των επιστημόνων, Jennifer Doudna.
Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2019, οι οποίες θα διεξαχθούν από 8 έως 12 Ιουλίου στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο
Η Jennifer Doudna είναι συν-εφευρέτρια (από κοινού με την Emmanuelle Charpentier) του συστήματος CRISPR. Η νέα αυτή τεχνολογία μετέτρεψε έναν αρχαίο μηχανισμό βακτηριακής ανοσολογικής απόκρισης σε μια ισχυρή και ευρέως χρησιμοποιούμενη γονιδιακή τεχνολογία με πολλαπλές εφαρμογές στις βιοϊατρικές επιστήμες.
Το σύνολο των παρουσιάσεων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, που σχετίζεται με την ανάπτυξη και εφαρμογή διαφορετικών προσεγγίσεων επεξεργασίας του γονιδιώματος, αλλά και με τις προσπάθειες διαμόρφωσης ηθικών κανόνων χρήσης της νέας αυτής τεχνολογίας.
Στις Διαλέξεις Ωνάση 2019, εκτός από την Jennifer Doudna, ομιλητές θα είναι άλλοι επτά, επίσης διεθνούς εμβέλειας, επιστήμονες: Dana Carroll (University of Utah, ΗΠΑ), Srinivasan Chandrasegaran (Johns Hopkins University, ΗΠΑ), Andrea Crisanti (Imperial College London, Ηνωμένο Βασίλειο), Ζωή Χιλιώτη (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ελλάδα), Maria Jasin (Senior Investigator, Sloan Kettering Institute, ΗΠΑ), Eva Nogales (UC Berkeley, ΗΠΑ) και Erik Sontheimer (The University of Massachusetts Medical School, ΗΠΑ).
Στις φετινές Διαλέξεις Ωνάση θα γίνουν δεκτοί έως 35 Έλληνες και 15 ξένοι φοιτητές, που θα επιλεγούν με κριτήριο τις υψηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και θα συμμετάσχουν με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση. Θα γίνουν επίσης δεκτοί να συμμετάσχουν (επιλεγμένοι με τα ίδια κριτήρια, αλλά χωρίς οικονομική ενίσχυση) φοιτητές από τα Ιδρύματα της Κρήτης, καθώς και Έλληνες και ξένοι ερευνητές.
Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση διεξάγονται για δέκατη όγδοη χρονιά στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Αναφέρονται πάντοτε σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας, γι’ αυτό και έχουν καθιερωθεί ως ο πλέον υψηλού επιπέδου θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μία εβδομάδα. Μεταξύ των ομιλητών προηγούμενων ετών συμπεριλαμβάνονται 19 Νομπελίστες, 4 κάτοχοι του Βραβείου Turing και o βραβευθείς με το Fields Medal, Edward Witten. Στόχος του θεσμού είναι να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να εκπαιδευτούν στα ερευνητικά προβλήματα αιχμής του πεδίου τους, υπό την καθοδήγηση κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα Ωνάση έχει ως αποστολή του την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων όσων θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές, στους τομείς της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού.
Σύντομη περιγραφή του περιεχομένου των διαλέξεων:
ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΩΝΑΣΗ 2019 ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ
8-12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019, ΣΤΟ ΙΤΕ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΘΕΜΑ: «ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ (GENOMIC EDITING)»
Η πλήρης αλληλουχία βάσεων του DNA ενός οργανισμού, η οποία ονομάζεται «γονιδίωμα», περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για την οικοδόμηση των διαφορετικών κυτταρικών τύπων και τη διατήρηση των λειτουργιών του οργανισμού. Μεταβολές (μεταλλάξεις) στο γονιδίωμα, ανάλογα με τη θέση τους, ενδέχεται να έχουν σημαντικές συνέπειες. Για παράδειγμα, μεταλλάξεις στην κωδική περιοχή ενός γονιδίου μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ενεργότητας μιας πρωτεΐνης, ενώ αλλαγές σε μη κωδικές περιοχές ενδέχεται να επηρεάσουν την έκφραση ενός γονιδίου.
Η επεξεργασία του γονιδιώματος (Genome Editing) αναφέρεται σε στρατηγικές και τεχνικές που επιτρέπουν τη διόρθωση συγκεκριμένων μεταλλάξεων στο γονιδίωμα, με στόχο την ανάπτυξη θεραπευτικών εφαρμογών ή την εισαγωγή αλλαγών προκειμένου να εξυπηρετήσουν ερευνητικούς σκοπούς. Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί νέα, ιδιαίτερα ευέλικτα εργαλεία, τα οποία επέτρεψαν στοχευμένες αλλαγές στην αλληλουχία του DNA, με απαράμιλλη ευκολία και ακρίβεια.
Οι τρεις βασικοί τύποι τεχνολογιών, όπως ανακαλύφθηκαν κατά χρονολογική σειρά, είναι:
· Οι νουκλεάσες δακτύλων ψευδαργύρου (Zinc Finger Nucleases, ZFN). O ένας εκ των ομιλητών των διαλέξεων, ο Dr. Chandrasegaran, δημιούργησε την πρώτη ZFN νουκλεάση και θεμελίωσε τη νέα μεθοδολογία.
· Οι νουκλεάσες τύπου TALEN (Transcription Activator-Like Effector nucleases).
· Το σύστημα CRISPR/Cas.
Όλα τα παραπάνω «εργαλεία» βασίζονται σε μια κοινή στρατηγική δομικής οργάνωσης. Αποτελούνται από (α) μια περιοχή που αναγνωρίζει συγκεκριμένη αλληλουχία βάσεων, οδηγώντας έτσι το εργαλείο σε μια προεπιλεγμένη θέση-στόχο, και β) από μια περιοχή με ενζυμική δραστικότητα, η οποία κόβει το DNA στην επιθυμητή θέση, επιτρέποντας έτσι την εκτέλεση «μικροχειρουργικών» παρεμβάσεων επί του γονιδιώματος.
Το σύστημα CRISPR/Cas συνιστά το πιο πρόσφατο και ευρέως διαδεδομένο εργαλείο επεξεργασίας του γονιδιώματος. Η στόχευσή του στον επιθυμητό γονιδιακό τόπο καθορίζεται από ένα βραχύ «καθοδηγητικό» μόριο RNA (guide RNA), το οποίο αναγνωρίζει τις περιοχές στόχου του DNA, στρατολογώντας παράλληλα στις συγκεκριμένες θέσεις το ένζυμο με δράση ενδονουκλεάσης (π.χ. Cas9), το οποίο, σαν μοριακό ψαλίδι, καταλύει την ειδική διάσπαση της θέσης. Το σύστημα αυτό [Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats (CRISPR)] βασίζεται στην ύπαρξη μικρών και επαναλαμβανόμενων αλληλουχιών του DNA με χαρακτηριστική οργάνωση, οι οποίες αποτελούν μέρος του γενετικού συστήματος των βακτηρίων για τον εντοπισμό και την καταστροφή ξένου DNA. Η μεθοδολογία CRISPR χαρακτηρίζεται από σχετική απλότητα στην εφαρμογή της, ενώ το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με χαμηλό κόστος, χαρακτηριστικά τα οποία την έχουν καταστήσει ως την πλέον διαδεδομένη τεχνολογία επεξεργασίας του γονιδιώματος.
Τα παραπάνω συστήματα, το καθένα με διαφορετικές απαιτήσεις κόστους και προσπάθειας, έχουν φέρει επανάσταση σχεδόν σε κάθε τομέα της βιολογίας. Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, τα εργαλεία τροποποίησης γενετικών τόπων έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολυάριθμες ερευνητικές εργασίες. Συγκεκριμένα, έχουν βρει εφαρμογή στην εισαγωγή μεταλλάξεων σε πειραματικά μοντέλα, με σκοπό τη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών, στην ανίχνευση γενετικών μεταλλάξεων και στον σχεδιασμό και τη δημιουργία κυττάρων, με απώτερο στόχο τη μελλοντική χρήση τους στην αναγεννητική ιατρική.
Πληροφορίες
Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας των διαλέξεων http://www.forth.gr/onassis/ όπου δίνονται και αναλυτικές πληροφορίες.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 7η Ιουνίου 2019.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810 394269
Ομότιμος Καθηγητής Γιάννης Παπαμαστοράκης,
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Scientific Director of the Program:
“The Onassis Foundation Science Lecture Series”
Διαλέξεις Ωνάση 2019νέοι επιστήμονεςεκπαίδευσηHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ευρωεκλογές 2019: Θρίλερ με την έδρα του Βαρουφάκη
- Αυτές είναι οι έξι Ελληνίδες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή
- Oι Κρητικοί “μαύρισαν” τον Πολάκη στην έδρα του
- Πανωλεθρία για τη σύζυγο Βούτση στην Κηφισιά
- Χαμός με Σπυριδούλα στο Star: Σήκωσε την μπλούζα της στον «αέρα» - «Άφωνη» η Καραβάτου
- Κτηματολόγιο: Ποιοι δήμοι πήραν παράταση - Οι ημερομηνίες
- ΕΟΠΥΥ: Παράταση στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων
- Θεσσαλονίκη: Δεύτερος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στον κεντρικό δήμο
- Tην Κυριακή στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας για άμεση προκήρυξη εκλογών
- Ευρωεκλογές 2019: Θρίλερ με την έδρα του Βαρουφάκη - Ποιο κόμμα ενδέχεται να την πάρει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ευρωεκλογές: Θρίλερ μέχρι την τελευταία ψήφο για την έδρα του Βαρουφάκη - Πού πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά
- Βρετανός ο νέος επικοινωνιολόγος του Τσίπρα
- Ο πρωταγωνιστής του ελληνικού κινηματογράφου που πτώχευσε και έχασε το σπίτι του από χρέη σε δανειστές και εφορία (Photo)
- Απουσιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα από το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»
- Αυτοκτονία 14χρονης στο Μοσχάτο: Στη φυλακή ο 43χρονος μετά την απολογία του
- Συνεδρίαση τομεαρχών ΝΔ: Πρόταση σε Μεϊμαράκη
- Κουβέλης: Ηγεμονικός ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο
- Συνεδρίαση τομεαρχών ΝΔ: Προτείνουν τον Μεϊμαράκη για αντιπρόεδρο του ΕΛΚ
- «Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Διαλέξεις Ωνάση 2019 | 8 - 12 Ιουλίου 2019 | Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας | Ηράκλειο Κρήτης
- «Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
- Markopoulo Park: Εντυπωσιακές κούρσες, μεγάλα κέρδη και ρεκόρ αγορών στις δημοπρασίες εξωτερικού
- Ευρωεκλογές: Θρίλερ μέχρι την τελευταία ψήφο για την έδρα του Βαρουφάκη - Πού πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά
- Ο πρωταγωνιστής του ελληνικού κινηματογράφου που πτώχευσε και έχασε το σπίτι του από χρέη σε δανειστές και εφορία (Photo)
- Απουσιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα από το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»
- Συνεδρίαση τομεαρχών ΝΔ: Προτείνουν τον Μεϊμαράκη για αντιπρόεδρο του ΕΛΚ
- Αυτοκτονία 14χρονης στο Μοσχάτο: Στη φυλακή ο 43χρονος μετά την απολογία του
- Συνεδρίαση τομεαρχών ΝΔ: Προτείνουν τον Μεϊμαράκη για αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνελήφθη ο δεύτερος κατηγορούμενος για τον φόνο Ζαφειρόπουλου
- Κωνσταντίνος Ζέρβας: Ο νικητής στο «θρίλερ» των εκλογών και αντίπαλος του Ταχιάου την επόμενη Κυριακή
- Αλ. Νικολαΐδης: Καμία ήττα δεν εξαφανίζει την Αριστερά
- Κυρ. Μητσοτάκης: Εφικτός ο στόχος για νίκη σε 12 από τις 13 περιφέρειες
- “Μύθος” το αδιάβροχο αντηλιακό: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν αγοράζετε αντηλιακό!!!-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ
- Η αυξημένη συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα «απειλεί» τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
- Το σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη
- Αποτελέσματα Εκλογών – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ο Γκλέτσος πίσω από τον Σπανό!
- ΕΤΕΚ:Eκφράζει έντονη ανησυχία για την έλλειψη Κουλτούρας Ασφάλειας
- Η Ελλάδα έστριψε δεξιά – Οι αιτίες της νίκης του Μητσοτάκη