Διάγγελμα Ερντογάν: Σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία

Το μπαλάκι στην Βουλή για την θανατική ποινή - Καρφιά για εμπλοκή άλλων χωρών στο πραξικόπημαΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα στον λαό της Τουρκίας έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, όπου ανακοίνωσε ότι η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης γίνεται με σκοπό να προστατέψει τις αρχές της Δημοκρατίας και τις αρχές του κράτους Δικαίου. Εχει ως σκοπό να λάβει τα απαραίτητα μέτρα γι΄ αυτό το σκοπό και

να αποτρέψει ανάλογα χτυπήματα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μεταξύ άλλων είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος «μας δίνει τον χρόνο να επαναφέρουμε το κράτος δικαίου. Αυτή η πρακτική δεν γίνεται ενάντια στη δημοκρατία, σκοπός είναι η ενίσχυσή τους».

«Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατέστησε ξεκάθαρο το ποιος είμαι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «οι πραξικοπηματίες ποδοπάτησαν γυναίκες με τα τεθωρακισμένα. Αυτό δείχνει την βιαιότητα αυτών των ανθρώπων. Συνέχισαν να βομβαρδίζουν επί ώρες αλλά οι πολίτες έμειναν στις θέσεις του. Με ελικόπτερα χτύπησαν τους δρόμους και παρά τις βίαιες ενέργειες το έθνος μας έμεινε στους δρόμους. Οι πολίτες δείχνουν πως η δημοκρατία δεν μπορεί να πληγεί όσο οι πολίτες είναι στις πλατείες, ενωμένοι».

«Θα κάνω τα πάντα να καθαρίσει ο στρατός. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την κάθαρση σε όλα τα επίπεδα των θεσμών. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε αυτό που μοιάζει με καρκίνο, για να μην γίνει μετάσταση», υπογράμμισε.

Ακόμη, επέκρινε την απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας. «Είναι πολιτική απόφαση, μην ανακατεύεστε, θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις μας», ανέφερε.

«Η Τουρκία έχει ξεπεράσει αυτή την πρόκληση και θα βγει πιο δυνατή», κατέληξε.

«Αν η Βουλή "περάσει" τη θανατική ποινή, θα την υπογράψω»

Είχε προηγηθεί «ζωντανή» συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, στη διάρκεια της οποίας εκτίμησε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα, αλλά οι συνωμότες να έχουν και άλλα σχέδια.

Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι σε αυτήν μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες, αν και αρνήθηκε να κατονομάσει ποιες.

Στη συνέντευξή του, η οποία έλαβε χώρα παράλληλα με τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου (εξ ου και οι αρκετές διακοπές που έγιναν στη ζωντανή μετάδοση, καθώς ο Ερντογάν χρειάστηκε να μιλήσει τηλεφωνικώς με τους υπουργούς του), ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στις επικρίσεις που έχει δεχθεί εξαιτίας της «εκκαθάρισης» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ως παράλογες τις επικρίσεις που δέχεται, τονίζοντας ότι και η Γαλλία είχε προβεί σε μαζικές συλλήψεις έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχθηκε τους περασμένους μήνες.

Επισήμανε επίσης πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ και τον τρόπο που αναμένεται να επηρεαστεί σε ενδεχόμενη άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδώσει τον Γκιουλέν, τον άνθρωπο που ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα, ανέφερε ότι η διπλωματία δεν πρέπει να επηρεάζεται από το συναίσθημα αλλά από τη λογική. Ειδικότερα, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

«Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί. Μας συνδέουν πολλά με τις ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι θα «ήταν μεγάλο λάθος» αν η αμερικανική κυβέρνηση αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό. Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει.

Όσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο ο «Σουλτάνος» δήλωσε με νόημα ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια "χτυπάμε την πόρτα" της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν»

Αναφορικά με τη βραδιά του πραξικοπήματος, ο Ερντογάν ανέφερε ότι ενημερώθηκε γι' αυτό από τον γαμπρό του, ενώ ερωτηθείς γιατί κατέφυγε στα social media τη βραδιά του πραξικοπήματος, ενώ τα έχει «πολεμήσει» στο παρελθόν, απάντησε ότι ποτέ δεν ήταν ενάντια στα ΜΜΕ, «παρά το γεγονός ότι έχουν προσβάλλει επανειλημμένα εκείνον και την οικογένειά του. «Πάντα υποστήριζα την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η δημοκρατία στη χώρα του απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε καθόλου από αυτό», τόνισε.

ΕρντογάνΤουρκία πραξικόπημαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα