Διαπραγμάτευση σε θολό τοπίο
Στο πολιτικό παζάρι για αξιολόγηση και χρέος, που κλιμακώνεται με επόμενο σταθμό την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στρέφεται η προσοχή, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο τα ξημερώματα της Τρίτης. Ήδη από την αρχή της εβδομάδας έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ δηλώσεων, το οποίο περιστρέφεται γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος.
Η αίσθηση «επιθετικής» κλιμάκωσης
- Για το αν προηγήθηκε «ρήξη» με τους θεσμούς και αν η κυβέρνηση κινείται μονομερώς θέτοντας σε κίνδυνο συνολικά τη διαπραγμάτευση κατά το προηγούμενο της διαπραγμάτευσης του 2015 (ουκ ολίγοι μιλούν για deja vu, καθώς και πέρυσι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία έρχεται από στιγμή σε στιγμή και ότι γράφεται κ.λπ.).
- Ή αν ακολουθείται μια τακτική εσωτερικής κατανάλωσης προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι η μάχη για να αποτραπούν δυσμενείς εξελίξεις δόθηκε, αλλά...
Αυτά ίσως απαντηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν η κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους υποστηρίζοντας ότι δεν νομοθετεί μονομερώς και πως τα ταξίδια ήταν προγραμματισμένα. Επιπλέον, συντηρεί την κόντρα με το ΔΝΤ και σταθερά ξεχωρίζει τους Ευρωπαίους, με τους οποίους υποστηρίζει ότι έχουν συμφωνηθεί και οι στόχοι και τα μέτρα.
Διερευνητικό ταξίδι
Ο πρωθυπουργός από χθες βρίσκεται σε «φαστ τρακ» ευρωπαϊκή περιοδεία για αναζήτηση συμμαχιών για το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Απριλίου, αν και φαίνεται πως η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί ότι το τέλος Απριλίου μπορεί να γίνει αρχές Μαΐου, δηλαδή να οριστικοποιηθεί η όποια απόφαση λίγες μέρες μετά το ορθόδοξο Πάσχα. Ο Τσακαλώτος μετατόπισε το κέντρο βάρους από το Eurogroup της 22ας Απριλίου που θα γίνει στο Άμστερνταμ σε ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup στις 24 ή 25 Απριλίου.
Ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ (τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί σταθερό σύμμαχο, αλλά έχει αρχίσει να αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητά του) σήμερα ο πρωθυπουργός συναντά στο Στρασβούργο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο τελευταίος, μετά τις διαρροές της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου, μίλησε για «σαφές παράδειγμα αναγκαιότητας για αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας». Ακολούθως, το απόγευμα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει σε προγραμματισμένο, όπως τονίζεται, δείπνο εργασίας του ιδρύματος Άξελ Σπρίν- γκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί άλλες συναντήσεις στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν στο ταξίδι αυτό τις διαθέσεις παικτών της ευρωπαϊκής πλευράς ή και προθέσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να υπογράψει το ΔΝΤ την αξιολόγηση, εφόσον οι περισσότεροι εκ των ευρωπαϊκών παραγόντων επιμένουν ότι πρέπει το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η «στάμνα»... της αξιολόγησης
Κοινώς, αν και δημοσίως επιχειρήθηκε να διασκεδαστεί η εντύπωση ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων οφείλεται σε εμπλοκή - όπως ειπώθηκε από διάφορα κυβερνητικά στελέχη ήταν «αναγκαστική», καθώς οι θεσμοί έπρεπε να αναχωρήσουν για να προετοιμαστούν για την Ουάσιγκτον -, κατ' ιδίαν κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι αυτή η εμπλοκή υπάρχει και την καταλογίζουν αποκλειστικά στο ΔΝΤ. Εύγλωττο ως προς αυτό ήταν και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», το οποίο κάνει λόγο για «τρικλοποδιά ΔΝΤ με πρόσχημα το χρέος, ενώ η συμφωνία είχε ουσιαστικά κλείσει». Κοινώς έχουμε φτάσει στην πηγή, αλλά το ΔΝΤ δεν μας αφήνει να πιούμε νερό.
Άλλωστε, εικόνα εμπλοκής εξέπεμψε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν κατά τη συνέντευξη Τύπου μαζί με τους Κατρούγκαλο και Σταθάκη το απόγευμα της Τρίτης διεμήνυσε ότι όσο είναι ο ίδιος υπουργός το αφορολόγητο δεν πάει παρακάτω από τα 9.100 ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, ορίζοντας την προσωπική του κόκκινη γραμμή, ουσιαστικά απείλησε με παραίτηση το κουαρτέτο και ειδικά το ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να είναι εκείνο που πιέζει για αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ και κάτι. Επίσης, ενώ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν η κατάθεση των νομοσχεδίων είναι μονομερής ενέργεια, αναφέρθηκε στο κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης , να επιλέξει τα μέσα με τα ' οποία θα υλοποιήσει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους.
Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια, η απόφαση για την κατάθεσή τους δεν φαίνεται να έχει τεθεί υπό την έγκριση του κουαρτέτου - είναι με ερωτηματικό αν έχει προηγηθεί κάποια προσυνεννόηση σε υψηλό επίπεδο, κάτι που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι:
- Η κίνηση αυτή δεν είναι μονομερής εφό- σον τα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
- Τα δύο νομοσχέδια είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
- Τα νομοσχέδια προωθούνται, προκειμένου να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση που κάνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι με την κίνηση αυτή επιχειρείται να κατοχυρωθούν τα κομμάτια της διαπραγμάτευσης για τα οποία υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Από τα λεγόμενά τους πάντως φαίνεται ότι ο ορίζοντας της ψήφισής τους συμπίπτει με το υπολογιζόμενο για αρχές Μαΐου το αργότερο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το «ανεπιθύμητο» ΔΝΤ
Τα παραπάνω «κουμπώνουν» και με την σε υψηλούς τόνους ρητορική έναντι του ΔΝΤ κατά το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν - Βελκουλέσκου: η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΔΝΤ, μέσα από την προσπάθεια να καταστήσει τμήμα της αξιολόγησης το θέμα του χρέους, με το οποίο συνδέει το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, επιχειρεί να επιβάλει νέα, πιο επώ- δυνη συμφωνία απ' αυτήν του Ιουλίου του 2015. Κι αυτό διότι κάνει διαφορετικές, επί το δυσμενέστερο, παραδοχές για τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση δυσμενέστερες προβλέψεις για την απόδο ση των μέτρων που μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί (το ανέφερε και ο Τσακαλώτος) και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (π.χ. για το 2018 το υπολογίζει μόλις σε 1,5%, όταν οι Ευρωπαίοι το τοποθετούν στο 3,5%). Σε αυτό το πλαίσιο, εδώ και μέρες ο Τσίπρας διαμηνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τη συμφωνία του καλοκαιριού, τίποτα λιγότερο και κυρίως τίποτα περισσότερο από αυτήν. Κι επίσης, πως το θέμα του χρέους είναι κάτι που προβλέπεται από τη συμφωνία του Ιουλίου να συζητηθεί μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
«Θετικά» μηνύματα
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση παρακολουθεί τις δηλώσεις αξιωματούχων των τελευταίων εικοσιτετραώρων, στις οποίες βλέπει ενθαρρυντικά σημάδια για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Όπως στην περίπτωση του Σόιμπλε, ο οποί ος προειδοποίησε ότι «δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι φέτος μια ελληνική κρίση» κι εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει μια «φιλική διευθέτηση», διαμηνύοντας ταυτόχρονα προς το ΔΝΤ ότι και μένει («η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί», είπε) και δεν το παίρνει να εκβιάζει για το χρέος («οπωσδήποτε δεν θα αφεθούμε να εκβιαστούμε»). Κυβερνητικοί παράγοντες ερμηνεύουν τα περί φιλικής διευθέτησης ως αναφορά στη διελκυστίνδα με το ΔΝΤ για το χρέος και όχι στα της αξιολόγησης.
Επίσης, παραπέμπουν στον επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί, ο οποίος μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα δύο νομοσχέδια, συνέστησε ψυχραιμία κι εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα αποφευχθεί η δραματική αναπαραγωγή του σεναρίου περί Grexit. O ίδιος χαρακτήρισε «εφικτή» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο, ενώ και αυτός σημείωσε ότι το Ταμείο πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Παραπέμπουν επίσης στο «μάζεμα» των δηλώσεων του στελέχους της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ υπέρ της θέσης του ΔΝΤ πως υπάρχει ανάγκη για μια «ισχυρή δέσμη μέτρων», από άλλο, ανώνυμο στέλεχος της ΕΚΤ, το οποίο με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ συντάχθηκε με την ευρωπαϊκή θέση: «Η ΕΚΤ συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα για να επιτύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018», δήλωσε.
Πάντως, τα όποια ευρωπαϊκά μηνύματα υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν αποκλείουν μια σκληρή συμφωνία για το χρέος στη συνέχεια, καθώς, παρά τις διαφωνίες τους, ΔΝΤ και Σόιμπλε συναρτούν την όποια λύση με πολιτικούς όρους, δηλαδή μεταρρυθμίσεις και μέτρα.
Κατόπιν όλων τούτων το ερώτημα παραμένει αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει το κακό σενάριο ή το βλέπει να έρχεται με φόρα και δίνει τη μάχη για την τιμή των όπλων...
ΔΝΤΕΚΤχρέοςδιαπραγμάτευσηαξιολόγησηΚυβέρνησηIssue: 1912Issue date: 14-04-2016Has video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Με τι καιρό θα σουβλίσουμε το Πάσχα;
- Τσίπρας σε... απόγνωση!
- Πώς έφτασε στην πτώχευση η Ηλεκτρονική Αθηνών
- Το σκίτσο του Αρκά με τον "ασθενή" που σαρώνει στο διαδίκτυο... [photo]
- Ποια ηθοποιός παντρεύεται με γιο μεγιστάνα
- Ποιους «καίει» η αύξηση του ΦΠΑ ΣΤΟ 24%
- Ο Αρκάς σχολιάζει το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης (Photo)
- Επτά ευρωπαίοι «αλληλέγγυοι» συνελήφθησαν στην Ειδομένη σήμερα
- Παραλίγο θερμό επεισόδιο ΗΠΑ και Ρωσίας στη Βαλτική
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ο Αρκάς σχολιάζει το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης (Photo)
- Αποκλείστηκε η Μπάρτσα από το Champions League-Δεν της έδωσαν πέναλτι στο 91’!
- ΓΓ Ενημέρωσης: Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συμβατός με το Σύνταγμα και θα προχωρήσει
- Διαπραγμάτευση σε θολό τοπίο
- Το χρέος και το βάραθρο
- Μένουμε... Ευρώπη!
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Διαπραγμάτευση σε θολό τοπίο
- Το χρέος και το βάραθρο
- Μένουμε... Ευρώπη!
- Αποκλείστηκε η Μπάρτσα από το Champions League-Δεν της έδωσαν πέναλτι στο 91’!
- Ο Αρκάς σχολιάζει το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης (Photo)
- ΓΓ Ενημέρωσης: Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συμβατός με το Σύνταγμα και θα προχωρήσει
- Με «κάτω τα χέρια» έχασε ο Παναθηναϊκός στη Βιτόρια-Έκανε το 1-0 η Λαμποράλ
- Σίγουρος πως ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία εξέφρασε ο Π. Κουρουμπλής
- Ρωσικές υπερπτήσεις σε μικρή απόσταση από αμερικανικό αντιτορπιλικό στη Βαλτική
- Πάνω από 100 οι νεκροί τις τελευταίες 4 μέρες στο Χαλέπι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Χωρίς ταξί σήμερα- Χειρόφρενο λόγω φορολογικού
- Τσάμπιονς Λιγκ: Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου συμπλήρωσαν την τετράδα
- Πάτρα: Μητέρα κατέψυξε το νεκρό έμβρυό της - Το μετέφερε άψυχο στο σπίτι της
- Άγρια επεισόδια στα Σκόπια. Έσπασαν γραφείο του Ιβάνοφ
- Ο μηχανικός του Χίτλερ και υπερυπουργός του Γ’ Ράιχ, Φριτς Τοτ
- Οι φράχτες διχάζουν την Ευρώπη, λέει ο πρόεδρος της Ιταλίας
- Η WADA ανοίγει το δρόμο στους Ρώσους αθλητές για το Ρίο
- Σκόπια:Επεισόδια υποστηριχτών αντιπολίτευσης και αστυνομίας
- Τελευταία Ολομέλεια της Βουλής με "βαριά" ατζέντα
- Στους «4» η Γιουνάιτεντ