Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα των 5 υποψηφίων, με φόντο το σκηνικό αναταράξεων λόγω Κασσελάκη – Το μήνυμα της Αχτσιόγλου

Ξεκινά σε λίγες ώρες το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο θα εγκρίνει τις 5, πλέον, υποψηφιότητες για την ανάδειξη νέου αρχηγού του κόμματος μετά το κενό που άφησε η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία τον περασμένο Ιούνιο. Ακολουθεί η κρίσιμη εσωκομματική κάλπη την άλλη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, κι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει δεύτερος γύρος το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Το Διαρκές Συνέδριο που πραγματοποιείται με τους

συνέδρους του προηγούμενου Τακτικού Συνεδρίου (Απρίλιος του 2022) είναι μονοθεματικό, έχει δηλαδή ως αντικείμενο τις υποψηφιότητες και την εσωκομματική εκλογική διαδικασία. Με βάση και τα όσα αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία, προβλέπεται πως θα μιλήσουν μόνο οι 5 υποψήφιοι: η Έφη Αχτσιόγλου, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με άλλα λόγια τυπικά δεν προβλέπεται η δυνατότητα για ομιλίες συνέδρων, καθώς στόχος είναι η τυπική έγκριση των υποψηφίων σε κλίμα ενότητας και άμιλλας, χωρίς να καταγράφεται κλίμα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου ενώ η ουσιαστική πολιτική συζήτηση για το μέλλον και την αποτίμηση της ήττας έχει παραπεμφθεί στο Έκτακτο Συνέδριο που θα γίνει τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, το Συνέδριο διεξάγεται σε περίεργο και τεταμένο κλίμα μετά τα νέα δεδομένα που έφερε η υποψηφιότητα Κασσελάκη, κάνοντας άνω – κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη αναμένεται να εγκριθεί καθώς οι 30 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φαίνεται πως έχουν συγκεντρωθεί αν και διευκρινίζεται πως δεν ταυτίζονται με την στήριξη στην υποψηφιότητά του, δεν είναι υπογραφές στήριξης, αλλά είναι για να καλυφθεί το τυπικό προαπαιτούμενο. Αναμένεται ως εκ τούτου να υπάρχουν και υπογραφές από μέλη της ΚΕ που δεν στηρίζουν την συγκεκριμένη υποψηφιότητα, καθώς, το κόμμα θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε υπόνοια ότι θέτει εμπόδια στον 35χρονο επιχειρηματία. Σε κάθε περίπτωση, οι υπογραφές αυτές αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς ενδέχεται να προκύψει μια γενική εικόνα για τις πιθανές μετακινήσεις στελεχών που έχουν εκδηλωθεί υπέρ άλλων υποψηφίων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Από εκεί και πέρα πάντως η φωτιά που άναψε ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να φουντώνει μέρα με τη μέρα, κι έτσι μετά την αρχική αμηχανία και βουβαμάρα πρωτοκλασάτα στελέχη, αλλά και υποψήφιοι αρχίζουν και τοποθετούνται μετ’ αιχμών για την συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Οι βασικές ενστάσεις που αναδεικνύονται είναι:

1. Ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής, την ώρα που είναι κρίσιμο για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι την επόμενη τετραετία στη Βουλή και να δίνει μάχες απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

2. Δεν γνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική πολιτική σκηνή δεν έχει δοκιμαστεί σε κάποιο τομέα ευθύνης, δεν έχει αναδειχθεί μέσα από πολιτικές διαδικασίες, αλλά είναι ένα πρόσωπο «ουρανοκατέβατο» που διεκδικεί, λίγους μήνες μετά την έλευσή του στην Ελλάδα, το ανώτατο αξίωμα ενός κόμματος και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φουντώνει το κλίμα – Πυρά και από «υποψηφίους»

Η ανησυχία πολλών στελεχών είναι το ενδεχόμενο ένα πρόσωπο «από το πουθενά» και χωρίς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί να διεκδικεί με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος. Το παρασκήνιο φαίνεται να «βράζει» αυτή τη στιγμή, ενώ υπέρ του έχουν τοποθετηθεί δημόσια λίγα – και ετερόκλητα – στελέχη, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ζυγίζουν ακόμη τις κινήσεις τους.

Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη έχει ταχθεί εξ αρχής ο Παύλος Πολάκης και όσοι συσπειρώνονται γύρω του. Ο βουλευτής Χανίων, μάλιστα, έχει ουσιαστικό και κυρίαρχο ρόλο στην καμπάνια του 35χρονου επιχειρηματία. Εξ ου και ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να υιοθετεί την «πολακική» στρατηγική εναντίωσης στα ΜΜΕ, και γι’ αυτό τρέχει την εκστρατεία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά κύριο λόγο. Όπως έχει γράψει ο ίδιος προτιμά να επικοινωνεί με τους πολίτες «αδιαμεσολάβητα» διότι τα ΜΜΕ έχουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Εχθές έκανε λόγο για «διαπλεκόμενα ΜΜΕ» που κάνουν «βρόμικο πόλεμο» εναντίον του, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την προσωπική φρουρά που του διέθεσε η Πολιτεία, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα τα οποία επικαλέστηκε, και διεμήνυσε ότι καθιστά υπεύθυνα για οτιδήποτε συμβεί στον ίδιο και την οικογένειά του, τα ΜΜΕ «που ρίχνουν λάσπη εναντίον μου για να στηρίξουν το σύστημα Μητσοτάκη».

Τον στηρίζουν επίσης στελέχη όπως η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη, ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς. Στηρίζει επίσης, όπως γνωστοποίησε με δημόσια ανάρτησή του, ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης, ο οποίος μετακινήθηκε από το «στρατόπεδο» της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και ένα στέλεχος με πολύ διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές, ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος.

Στο μεταξύ οι αιχμηρές ή απαξιωτικές τοποθετήσεις στελεχών αρχίζουν και πυκνώνουν. Χθες και προχθές τη σκυτάλη πήραν δύο από τους υποψηφίους: το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπής της Αναστασίας Γιάμαλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο κ. Κασσελάκης, δεν γνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, την ιστορία του και τους ανθρώπους και πρόσθεσε το «καρφί» πως «το κόμμα, δεν είναι επιχείρηση να φέρεις διευθύνοντα σύμβουλο από άλλη χώρα», δίνοντας ουσιαστικά στον 5ο υποψήφιο την ιδιότητα του CEO εν αντίθεση με τη θέση που διεκδικεί η οποία είναι πολιτική.

Επίσης, ο Στέφανος Τζουμάκας μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΙ «άστραψε και βρόντηξε» μιλώντας για υποψηφιότητα που εκφράζει την «παρακμή και τον εκφυλισμό της πολιτικής», σημείωσε ότι αυτά δεν έχουν σχέση με το δημόσιο βίο και την Δημοκρατική Παράταξη, ενώ μίλησε για «παραγονταραίους», «δημοσιοσχεσίτες» και «παραμάγαζα» που προμοτάρουν αυτή την υποψηφιότητα σε βάρος της πολιτικής και για σόου που στόχο έχει να αλλάξει την ατζέντα από το που πρέπει να πάει την επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αχτσιόγλου: εκτίμησε ότι θα έχει την πρωτιά

Η Έφη Αχτσιόγλου αποφεύγει πάντως πεισματικά να σχολιάσει την υποψηφιότητα Κασσελάκη παρά μόνο λέγοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία ανοιχτή που επιτρέπει ο οποιοσδήποτε να θέσει υποψηφιότητα επομένως είναι «ευπρόσδεκτη». Ωστόσο, επιχειρώντας ενδεχομένως να διασκεδάσει εντυπώσεις ότι απειλείται από την εν λόγω υποψηφιότητα ή ότι φοβάται την δυναμική που θεωρείται πως αναπτύσσει ο Στέφανος Κασσελάκης, πέρασε σε πιο επιθετικές κινήσεις. Έτσι απαντώντας στο ερώτημα για το πόσο είναι πρόβλημα το ότι ο εκ Μαϊάμι ορμώμενος υποψήφιος μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος ενώ δεν είναι βουλευτής, εκτίμησε ότι εκείνη θα είναι η επόμενη αρχηγός: «έχω την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα θα φέρουν εμένα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την «απέναντι» πλευρά, είχαν καταγραφεί την Τετάρτη οι χαρακτηρισμοί Φίλη περί «μεσσία» και «πρόεδρου του Instagram», το άρθρο του Αριστείδη Μπαλτά και την τοποθέτηση Σπίρτζη ο οποίος δήλωσε ότι πως δε θα παραστεί στο Διαρκές Συνέδριο ούτε θα ψηφίσει κανέναν από τους υποψηφίους, έδωσε πάντως «ραντεβού» για το Έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου. Επίσης, το πρωί της Πέμπτης ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για «φανταχτερό περιτύλιγμα και φτωχό περιεχόμενο».

Διαβάστε επίσης:

Στη ΔΕΘ με τρύπιο καλάθι

Κωνσταντοπούλου: «Δεν είναι από άλλο πλανήτη η απαίτηση να διαφυλαχθούν και τα 70 εκατ. στρέμματα δάσους»

Σπαρτιάτες: Ανοιχτός πόλεμος Στίγκα με «μπροστινούς» του Δον… Κασιδιάρη για την ηγεσία και το «μπαγιόκο»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη –, Αχτσιόγλου,diarkes synedrio syriza, kasselaki –, achtsioglou