Διάσημοι… αποκεφαλισμοί

H – εν ψυχρώ – απόλυση του Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σίγουρα προκάλεσε ενδιαφέρον και αντάρα, αλλά δεν είναι κάτι πρωτοφανές στη μεταπολιτευτική πολιτική ζωή του τόπου. Αρκετοί πρωθυπουργοί στο παρελθόν προχώρησαν σε ανάλογες κινήσεις για διαφορετικούς λόγους. Ας θυμηθούμε τις πιο χαρακτηριστικές:

«Έθεσε εαυτόν εκτός…»

Ο Ασημάκης Φωτήλας ήταν υφυπουργός Εξωτερικών το 1982, στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Παύτηκε από τα καθήκοντά του εν πτήσει και ενώ ταξίδευε από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ανδρέα, «ο Ασημάκης Φωτήλας έθεσε εαυτόν εκτός κυβέρνησης».

Ο υπουργός φέρεται να δυσαρέστησε τον Παπανδρέου, όταν, αντίθετα με την εντολή του, προσυπέγραψε το κείμενο της ΕΟΚ με αντισοβιετικές αιχμές κατά της κυβέρνησης της Πολωνίας του Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι. Ο Ανδρέας, που τηρούσε ουδετερότητα προς τον Γιαρουζέλσκι, απέλυσε τον υφυπουργό Εξωτερικών ενώ αυτός επέστρεφε από τις Βρυξέλλες στις 3 Ιανουαρίου 1982.

Μάλιστα, τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και του είπε να δει το βραδινό δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ επειδή θα έπαιζε μια είδηση που τον ενδιέφερε. Σημειώνεται ότι ο Ιάσων Φωτήλας, γιος του Ασημάκη, είναι σήμερα βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

«Αντώνη, έγραψες ιστορία»

Ο Ανδρέας Παπανδρέου συνήθιζε τους ανασχηματισμούς, και στις τρεις πρωθυπουργικές θητείες του. Οι απότομες απομακρύνσεις μεμονωμένων υπουργών, ωστόσο, δεν ήταν πολλές. Εκτός από αυτή του Φωτήλα, μία από τις πιο διάσημες ήταν αυτή του Αντώνη Τρίτση. Μάλιστα συνοδεύτηκε από άλλη μια διάσημη φράση του.

Ο Τρίτσης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Φεβρουάριο του 1988. Ο τότε πρωθυπουργός τού έστειλε ένα γράμμα με το περίφημο «Αντώνη, έγραψες ιστορία» εγκωμιάζοντάς τον για τις ριζοσπαστικές ιδέες του, το τολμηρό σχέδιο και την πυγμή που επέδειξε στο μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – και του ίδιου του Τρίτση – τη διετία 1987-88: τον διαχωρισμό Πολιτείας – Εκκλησίας. Ο οποίος έμεινε στα… λόγια (και τους ανεφάρμοστους νόμους), όταν ο Ανδρέας λύγισε υπό το βάρος των μεγάλων αντιδράσεων της Ιεραρχίας. Και απομάκρυνε εν μια νυκτί τον υπουργό του.

Ο Τρίτσης λίγους μήνες αργότερα εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει ένα μικρό δικό του κόμμα, που δεν είχε τύχη, και να εκλεγεί τελικά τον Οκτώβριο του 1990 δήμαρχος Αθηναίων με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Τον έφαγε το «Πόρτο Καρράς»

Ως πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης φημιζόταν για την οργάνωσή του, την υπομονή και τη μεθοδικότητά του. Ποτέ δεν λειτουργούσε εν θερμώ.

Εκτός από μία φορά. Στις 24 Ιανουαρίου 2004, αργά το βράδυ, προχώρησε στην απόλυση του υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα μετά την κατάθεση της σκανδαλώδους τροπολογίας με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα επέκτασης του ξενοδοχείου «Πόρτο Καρράς» σε δασική έκταση στη Σιθωνία Χαλκιδικής!

Ταυτόχρονα ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε τότε ήδη εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τον είχε θέσει εκτός των ψηφοδελτίων του κόμματος μαζί με τους συνυπογράψαντες την τροπολογία.

Ο Πάχτας θα απασχολούσε την επικαιρότητα πολλά χρόνια αργότερα ως δήμαρχος Ταξιάρχη στη Χαλκιδική.

Ο Κώστας πήρε τ’ όπλο του

Τουλάχιστον τρεις ήταν οι απολύσεις υπουργών από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη θητεία του από το 2004 έως το 2009. Ένας μάλιστα από τους τρεις αυτούς υπουργούς απολύθηκε δύο φορές.

1. Ο Σάββας Τσιτουρίδης το 2004 παραιτήθηκε από υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λόγω της δημοσιότητας που έλαβε η μετεγγραφή τού γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα ηθικής τάξεως και ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας. «Όλα τα υπόλοιπα έγιναν νόμιμα και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε το 2007, όταν ο Τσιτουρίδης «παραιτήθηκε» ξανά από υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αυτή τη φορά με αφορμή τις εισαγγελικές έρευνες για χρηματιστηριακές πράξεις του στενού του συνεργάτη Ευγένιου Παπαδόπουλου το διάστημα 1999-2000.

2. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα από κατηγορίες που αφορούσαν εμπλοκή του σε υπεράκτια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων αλλά και αυτήν της συζύγου του με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Είχε προηγηθεί «επίσκεψη» του Βουλγαράκη στη Ραφήνα, νωρίς το πρωί, σχεδόν ξημερώματα, όπου διατηρούσε την κατοικία του ο τότε πρωθυπουργός και όπου του… συστήθηκε να προχωρήσει στην παραίτηση.

Για την Ιστορία, να θυμίσουμε πως ουδέποτε αποδείχθηκε οτιδήποτε από όσα διάφοροι καταμαρτυρούσαν στον Βουλγαράκη.

3. Ο Βασίλης Μαγγίνας «παραιτήθηκε» άρον – άρον ύστερα από δημοσιεύματα του Τύπου – και συγκεκριμένα του «Πρώτου Θέματος» – σχετικά με την πολεοδομική νομιμότητα της οικίας του στις 15 Δεκεμβρίου 2007 και τη θέση του ανέλαβε η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά. Ταυτόχρονα τα ίδια δημοσιεύματα τον ήθελαν να απασχολεί με «μαύρα» και ανασφάλιστους αλλοδαπούς εργαζόμενους στην περιβόητη οικία του. Εάν σκεφτεί κάποιος ότι ήταν υπουργός… Εργασίας, μάλλον ήταν φυσιολογική εξέλιξη ο διωγμός του από την κυβέρνηση.

Τσίπρας «τρώει» Καμμένο

Ο Αλέξης Τσίπρας απέλυσε, πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ανάληψη της θέσης του, τον υφυπουργό Μεταφορών και βουλευτή των ΑΝΕΛΛ Δημήτρη Καμμένο το 2015. Ο λόγος; Ρατσιστικές και ομοφοβικές αναρτήσεις στο Twitter του υφυπουργού. Ο ίδιος τις είχε αποδώσει σε συνεργάτες του που χειρίζονταν τον λογαριασμό του εν αγνοία του.

Η αποπομπή Διαματάρη

Από την Αυστραλία, τέλος, όπου βρισκόταν, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών ο Αντώνης Διαματάρης το 2019. Ο σάλος για τα ψευδή στοιχεία που δήλωσε στο βιογραφικό του και τα δημοσιεύματα σχετικά με τη θέση του CEO σε δύο εταιρείες στις ΗΠΑ, η μια εκ των οποίων κτηματομεσιτική, προκάλεσαν την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι ο Διαματάρης είναι παραδοσιακός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

ΚΙΝΑΛ: Μπορεί ο Ανδρουλάκης καλύτερα από τη Φώφη;

ΕΣΥ: Η Δημόσια Υγεία στη δίνη του κυκλώνα

Στα 180 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα

Keywords
σπηλιος λιβανος, νεα δημοκρατια, υπουργείο παιδείας, κωστας σημιτης, γιώργος παπανδρέου, αλέξης τσίπρας, παπανδρεου, βρυξέλλες, αθηνα, εοκ, ΕΡΤ, νέα, ΠΑΣΟΚ, γιου, κρητη, εταιρεία, τσιπρας, καμμενος, twitter, ceo, ηπα, βιογραφικο, σταση εργασιας, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κωστας καρρας, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, ξανα, αλέξης τσίπρας, επιδοτησεις, αυστραλια, δημοκρατια, εοκ, ηπα, θεμα, θητεια, τυχη, υγεια, υπουργείο παιδείας, χαλκιδικη, ceo, αγνοια, ανδρεας παπανδρεου, ανδρουλακης, αφορμη, βραδυ, βρυξέλλες, γιου, γιώργος παπανδρέου, γραμμα, διαστημα, δυνατοτητα, δινη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, ερευνες, εταιρεία, ζωη, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπομονη, υποθεση, υφυπουργος, ιασων, σιθωνια, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λογια, μαξιμου, μηνες, μικρο, ξημερωματα, οικια, παντειο, πρωι, ραφηνα, σαββας, σιγουρα, συγκεκριμενα, σημιτης, σχεδιο, φορα, ωρες, υπουργειο, κωστας, κυριακου, μια φορα
Τυχαία Θέματα
Διάσημοι…,diasimoi…