Διάστημα: Οι δορυφόροι «σκεπάζουν» τον ουρανό και «τυφλώνουν» τους αστρονόμους

Ο νυχτερινός ουρανός θα έχει «καταληφθεί» από τους δορυφόρους μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως προβλέπουν οι ειδικοί, που τονίζουν ότι έτσι παρεμποδίζεται η προσπάθεια των αστρονόμων να κάνουν παρατήρηση των άστρων και δυνητικά να εντοπίσουν πιθανή εξωγήινη ζωή.

Ο αριθμός των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη έχει τετραπλασιαστεί και έφτασε στους 8.000, καθώς άλλοι 400.000 δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά σε χαμηλά ύψη. Μόνον η εταιρία SpaceX σχεδιάζει να εκτοξεύσει στο διάστημα 44.000 δορυφόρους για την εξυπηρέτηση του δικτύου Starlink.

Έτσι οι

φωτεινές λάμψεις από τους δορυφόρους που περνούν μπροστά από τα τηλεσκόπια γίνονται μεγάλο πρόβλημα για τους αστρονόμους. Επιπλέον οι δορυφόροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες του διαδικτύου κάνουν παρεμβάσεις στα ραδιοτηλεσκόπια.

Κίνδυνος από πιθανά «τρακαρίσματα» στο διάστημα

Τα προβλήματα οξύνονται από διάφορες βλάβες που παρουσιάζονται. Η εταιρία LeoLabs, που ειδικεύεται στην παρατήρηση των δορυφόρων και εντοπίζει τους κινδύνους συγκρούσεων στο διάστημα, ανέφερε ότι πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν σε τροχιά σύγκρουσης δύο ανενεργοί σοβιετικοί δορυφόροι, κάτι που δείχνει τον κίνδυνο να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα από τα διαστημικά σκουπίδια, ανά πάσα στιγμή.

Τα δύο αντικείμενα βρέθηκαν σε απόσταση περίπου 7 μέτρων στο διάστημα. Ήταν «το χειρότερο σενάριο» που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς όπως επισήμανε η εταιρία LeoLabs, αν γινόταν η σύγκρουση θα είχαμε χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια που θα προκαλούσαν αλυσιδωτές συνέπειες.

Ανάγκη επιβολής κανόνων στο διάστημα

Ο ουρανός το 2030 «θα καλυφθεί από κινούμενους δορυφόρους», λέει ο Τόνι Τάισον, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προσθέτοντας ότι θα ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των αστέρων που θα είναι ορατοί από τα τηλεσκόπια των αστρονόμων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανησυχούν για τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα και σε ειδική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα έθεσαν στο τραπέζι την ανάγκη επιβολής κανόνων.

Ο Ρόμπερτ Μάσεϊ, αναπληρωτής διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, επισήμανε ότι παρατηρείται αλλαγή χρήσης του διαστήματος και γίνεται πλέον πραγματικότητα η προοπτική να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες δορυφόροι σε τροχιά μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Προειδοποίησε δε ότι ο πιθανός εντοπισμός σημάτων από άλλους πολιτισμούς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος από την στιγμή που ο ουρανός κατακλύζεται από τους δορυφόρους και τους ήχους που παράγουν.

Οι δορυφόροι έχουν προκαλέσει προβλήματα σε τηλεσκόπια που βρίσκονται στο διάστημα, όπως το Hubble. Πονοκέφαλος για τους επιστήμονες είναι και οι δορυφόροι που τίθενται εκτός τροχιάς και επιστρέφουν στον πλανήτη ως φλεγόμενες σφαίρες. Καθημερινά πέφτουν 60 δορυφόροι και η λάμψη που εκπέμπουν, που είναι πάνω από τους επτά βαθμούς (το χαμηλότερο αστρικό φως που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού) μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αστρονομικές παρατηρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πακιστάν: Τουλάχιστον 89 οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση σε τζαμί – Αστυνομικοί τα περισσότερα θύματα (photos/video)

«Καμπανάκι» από τον Ερυθρό Σταυρό για τις πανδημίες και τις καταστροφές που έρχονται

Έλον Μασκ: Λύθηκε το «μυστήριο» με το «Ω» σε tweet του

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διάστημα,diastima