Διατηρείται το επιφυλακτικό κλίμα σε Ευρώπη και Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Το θετικό ξεκίνημα δεν είχε διάρκεια για τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, που δείχνουν να γυρίζουν σε αρνητικά πρόσημα και μικρές απώλειες, καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις εμπορικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Δημοσίευμα του το Bloomberg αναφέρει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ,

παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν την πρώτη φάση της συμφωνίας, που καλύπτει κυρίως τον αγροτικό τομέα.

Από την άλλη, συνεχίζουν να ενισχύουν την επιφυλακτικότητα, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται και τα οποία φέρνουν σε “δεύτερη μοίρα” τα επιχειρηματικά deals.

Έτσι, η Fiat Chrysler και η PSA, ιδιοκτήτρια της Peugeot, ανακοίνωσαν πως ενώνουν τις δυνάμεις τους, μέσω ανταλλαγής μετοχών 50-50, με στόχο τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως. Πρόεδρος του νέου συνδυασμένου ομίλου θα είναι ο John Elkann, ενώ CEO θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Peugeot, Carlos Tavares. Η εταιρεία θα έχει έδρα στην Ολλανδία.

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα ομοσπονδιακά στοιχεία. Ο τζίρος στο λιανεμπόριο κινήθηκε 0,1% ανοδικά μηνιαίως, μετά την καθοδική αναθεώρηση του Αυγούστου (-0,1%).

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,4% τον Σεπτέμβριο, μετά την άνοδο κατά 3,1% του Αυγούστου.

Σταθερή διατηρήθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η άνοδος ήταν ίδια με αυτή του δευτέρου τριμήνου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι η ανάπτυξη θα “τρέξει” με ρυθμό 0,1%.

Αμετάβλητο παρέμεινε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για νέα δάνεια στις επιχειρήσεις, παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στο 1,54%. Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,48%.

Τον ίδιο μήνα, το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη προθεσμία από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο -0,01% και 0,32%, αντίστοιχα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη με οριακές απώλειες, να έχει αλλάξει και τα δύο πρόσημα, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, υποχωρούν προς νέα ιστορικά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 877,98 (+0,26%) και 871,29 μονάδων (-0,51%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 18 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι ΑΔΜΗΕ (+1,43%) και ΔΕΗ (+3,27%), ενώ από τους τίτλους που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, μόνο η TITC (-1,27%), σημειώνει απώλειες που ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα.

Όλοι οι άλλοι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με οριακές μεταβολές.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 878 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση της αξίας συναλλαγών.

Ελληνικά Χρηματιστήριαγενικός δείκτηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα