"Διαβατήριο" για μαζική έξοδο Κούρδων προσφύγων από την "προεμφυλιακή" Τουρκία στην Ευρώπη

ΚΟΣΜΟΣ

Για τους περισσότερους Κούρδους της Τουρκίας, η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ είναι θεόσταλτο δώρο. Εφόσον εφαρμοστεί, φυσικά. Με την προοπτική της συμφωνίας, χιλιάδες Κούρδοι, ειδικά των ανατολικών περιοχών της Τουρκίας, όπου η κατάσταση είναι εμπόλεμη, σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε μαζική έξοδο προς την Ευρώπη.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από τον Ιούνιο όλοι οι Τούρκοι πολίτες θα δικαιούνται να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις 26 ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν τον χώρο Σένγκεν.

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους της Τουρκίας που έχουν αναγκαστεί

να μετατοπιστούν εσωτερικά, λόγω του εμφυλίου πολέμου μεταξύ Κούρδων αυτονομιστών και τουρκικών κρατικών δυνάμεων στις πολυτάραχες νοτιοανατολικές περιοχές, η συμφωνία αποτελεί το πράσινο φως για μια νέα ζωή στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι επιθυμούν να πάνε στην Γερμανία. Πριν είχαν ελάχιστες ελπίδες να αποκτήσουν γερμανική βίζα, καθώς η σχετική γερμανική υπηρεσία ζητά να αποδείξει ο ενδιαφερόμενος τα εισοδήματά του με τραπεζικό λογαριασμό. Τώρα, όμως, δεν θα απαιτείται βίζα. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι ένα βιομετρικό τουρκικό διαβατήριο και το αεροπορικό εισιτήριο.

Όταν ένας Κούρδος, πολίτης Τουρκίας, που μπορεί να αποδείξει πολιτική δίωξη ή ότι διατρέχει κίνδυνο για την ζωή του, φτάσει ως ταξιδιώτης σε ευρωπαϊκό έδαφος θα μπορεί να αιτηθεί πολιτικό άσυλο.

Μάλιστα, λόγω της άγρια δοκιμαζόμενης τουριστικής βιομηχανίας στην γειτονική χώρα από τα πάμπολλα βομβιστικά χτυπήματα, οι τουρκικές εταιρίες τσάρτερ προσφέρουν πτήσεις προς Ευρώπη με μόλις 55 δολάρια.

Βέβαια, η άρση της βίζας δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. Για να εφαρμοστεί πλήρως, η Τουρκία θα πρέπει να περάσει μέχρι τον Ιούνιο 36 νόμους ώστε να πλησιάσει περισσότερο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης από την Άγκυρα της κυβέρνησης της Κύπρου.

Ένα καίριο ερώτημα, σχετικά με το προσφυγικό, αφορά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλή χώρα. Ο διευθυντής της Human Rights Watch, Κένεθ Ροθ έστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες όπου καταγγέλλει ότι «η Τουρκία είναι πιο πιθανό να είναι μια παγίδα θανάτου, παρά ένα καταφύγιο».

Όπως, πάντως, είναι ήδη γνωστό για το ερώτημα αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, έχει επιλεχθεί να κρίνεται αυτό για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Π.χ. αν είναι ασφαλής για πρόσφυγες από την Συρία ή για προερχόμενους από άλλες χώρες κλπ.

Η συμφωνία έχει γενικότερες ατέλειες. Ήδη, ένα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι η τουρκική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει πολίτες από Αφγανιστάν και Ιράκ ως πρόσφυγες, άρα η ΕΕ δεν μπορεί νόμιμα να στείλει πολίτες αυτών των χωρών στην Τουρκία.

Στην Ελλάδα, οι αριθμοί δείχνουν ότι Αφγανοί και Ιρακινοί αποτελούν το 41% των ατόμων που μπήκαν στην χώρα φέτος.

ΤουρκίαΚούρδοιΣυρίαΕυρωπαϊκή Ένωσηπολιτικό άσυλοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα