Διαβεβαίωση Τσίπρα ότι η χώρα ανακτά τα κλειδιά της οικονομίας - Επίθεση σε Κυριάκο, Σαμαρά για το «ψεύτικο» success story του 2014

Πολιτική

Με την υπογράμμιση ότι μετά από 8 χρόνια η Βουλή ψηφίζει τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη διαδικασία και δίνοντας τη σκυτάλη στην ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός,

διαβεβαίωσε ότι η χώρα αφήνει πίσω της την μεγάλη και οδυνηρή περιπέτεια των μνημονίων που κανείς δε θέλει να θυμάται και πως η ελληνική οικονομία, παίρνει πίσω από τους δανειστές τα κλειδιά των αποφάσεων για την οικονομική πολιτική.

Προκειμένου να τονίσει το τέλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής ο Αλέξης Τσίπρας κατά το πρώτο σκέλος της ομιλίας του έκανε μια αναδρομή στα πρώτα χρόνια της κρίσης και στα 2 προηγούμενα μνημόνια ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις που τα εφάρμοσαν – η χώρα μπήκε στον γύψο είπε με μια δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 65 δις ευρώ από το 2010 έως το 2014.

Κυρίως εστίασε την κριτική του στην κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου:

Αφενός για να αντικρούσει κατηγορίες του πρώην πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ανέκοψε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο το 2014 και έριξε την κυβέρνησή του σε συνεργασία με τους δανειστέςΑφετέρου για να προβεί σε κρίσιμες συγκρίσεις μεταξύ του success story Σαμαρά- το οποίο χαρακτήρισε «ψεύτικο» - με το σήμερα, όπου η κυβέρνηση όπως είπε 8 μήνες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2005 και του 2006.

Επιπλέον εστιάζοντας στην κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου ο πρωθυπουργός, προσπάθησε για ακόμη μία φορά, να καταδείξει τη συνέχεια της παράταξης της οποίας σήμερα ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να του χρεώσει την εποχή Σαμαρά την οποία άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε, κι έτσι να ακυρώσει την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

"Συμφωνία ήπιας προσαρμογής το 3ο μνημόνιο"

Απαντώντας στις αιχμές και τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι ο λαός επέλεξε την κυβέρνηση αυτή για να βγάλει τη χώρα από την κρίση όχι γιατί ήταν αδαής αλλά για να σταματήσει τη «λεηλασία» που και εν μέσω μνημονίων συντελέστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Υπερασπίστηκε το 3ο πρόγραμμα προσαρμογής λέγοντας «καταλήξαμε σε έναν αναγκαστικό και δύσκολο συμβιβασμό με πολύ ρεαλιστικότερους όρους» και έκανε λόγο για συμφωνία «ηπιότερης προσαρμογής» με φορολογικά μέτρα ύψους 5 δις όταν τα φορολογικά μέτρα των προηγούμενων δύο μνημονίων ανήλθαν σε 30 δις. «Μειώσαμε», είπε, « τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 δις σε σχέση με τα όσα είχατε δεσμευτεί για την τριετία 2015 – 2017» και «αυτά που καταφέραμε δεν τα κρύψαμε, αλλά προχωρήσαμε σε μια πρωτόγνωρη πράξη δημοκρατικής ευαισθησίας να ζητήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού, με τα μέτρα πάνω στο τραπέζι».

Βολές για ψεύτικο success story Σαμαρά - Βενιζέλου

Ο πρωθυπουργός μάλιστα σημείωσε πως ο λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά « παρά τα αντίθετα ευρήματα, και τότε, ορισμένων δημοσκοπικών μετρήσεων». «Ξεγελάστηκε 2 φορές ο λαός όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης»; διερωτήθηκε. «Εσείς που υπερασπίζεστε το ψεύτικο success story Σαμαρά» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πείτε μας, γιαι ο λαός εμπιστεύτηκε εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Είναι αδαής ο λαός κ δεν καταλαβαίνει; Έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση, σας γνωρίζει πολύ καλά ο λαός και αυτή ήταν η αιτία και αυτό θα σας οδηγήσει σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019» είπε κλιμακώνοντας την επίθεσή του. Προέτρεψε δε να γίνουν τώρα οι συγκρίσεις και να μην περιμένουμε το 2019.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το 2014 πάσχιζε να φέρει τη γραμμή με σκληρή επιτήρηση και πολύ σκληρά προαπαιτούμενα, και γι αυτό έστειλε στην Ουάσιγκτον τον κ. Χαρδούβελη να συναντήσει την κ. Λαγκάρντ. «Είχατε σχέδιο» είπε, « μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ψεύτικο τέλος των μνημονίων αφού θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τα χρήματα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Σας τον έστειλαν πίσω όχι γιατί δε σας αγαπούσαν αλλά γιατί δεν ήθελαν να αυτοεξευτελιστούν» κατέληξε προσθέτοντας ότι τότε το επιτόκιο ήταν 8%.

"Ρίξαμε τα επιτόκια στα επίπεδα του 2006"

Και στο σημείο αυτό άδραξε την ευκαιρία για συγκρίσεις με το σήμερα: Να μην ξεχνάμε είπε, ότι στα μνημόνια οδηγηθήκαμε εξαιτίας του αποκλεισμού από τον δανεισμό τις διεθνείς αγορές . Ο τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη, συνέχισε, είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε ανεκτά επίπεδα ώστε να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί το κόστος δανεισμού της. Σημείωσε ότι πλέον, τα επιτόκια για το 10ετές ομόλογο, 8 μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος κινούνται κοντά στο 3,7% και το πενταετές στα επίπεδα 2005- 2006. Η Ελλάδα, είπε, διαμορφώνει το έδαφος και τη δυνατότητα να δανείζεται με ένα ευνοϊκό επιτόκιο δίχως τους καταναγκασμούς το μνημονιακού πλαισίου. ¨οσο για τις συγκρίσεις από πλευράς του αρχηγού της ΝΔ, με Κύπρο, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια, διότι οι συγκρίσεις αφορούσαν διαφορετικές φάσεις. Όπως είπε π Αλέξης Τσίπρας η Πορτογαλία 9 μήνες πριν βγει από το πρόγραμμα είχε επιτόκια 5% και όχι 3,7%, ενώ η Κύπρος υπέστη βαρύτατο πλήγμα στο «εμπα» στο μνημόνιο με το καταστροφικό κούρεμα των καταθέσεων. Την ίδια ώρα οι χώρες αυτές είπε δεν εξαναγκάστηκαν σε δεύτερο μνημόνιο όπως καμία από αυτές τις χώρες δεν μπήκε σε δεύτερο μνημόνιο αποτυγχάνοντας να πιάσει τους στόχους, κάτι που συνέβη με τους ΣαμαράΒενιζέλο.

ΤσίπραςΒουλήπροϋπολογισμόςΝΔHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα