Διεθνής Αμνηστία: Το σχέδιο δράσης για να σταματήσουν οι θάνατοι προσφύγων στη Μεσόγειο

ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο δράσης με το οποίο καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να τερματίσουν τη συνεχιζόμενη τραγωδία που έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η «Διεθνής Αμνηστία», ενόψει της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να επεκταθούν

και να ενδυναμωθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, μέσα από συντονισμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, υπογραμμίζει ότι πρέπει να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, όχι μόνο μέσα από αστυνομικές ενέργειες, αλλά και με την εξάντληση των νόμιμων και ασφαλών διόδων για τους πρόσφυγες, με στόχο να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ διακινητών και προσφύγων.

«Στόχος της Διεθνούς Αμνηστίας είναι μέσα από το σχέδιο αυτό να πιέσουμε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν την ευθύνη για το ζήτημα των πνιγμών και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της «Διεθνούς Αμηστίας», Γιώργος Κοσμόπουλος.

Στη σύντομη έκθεσή της με τίτλο «Τα ναυάγια- ντροπή της Ευρώπης: η αποτυχία διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στη θάλασσα», η «Διεθνής Αμνηστία» καταγράφει μεταξύ άλλων συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων ναυαγίων.

«Στις 5 το απόγευμα είδαμε ένα πλοίο να έρχεται. Έφτασε κοντά στη βάρκα μας και έριξαν μια ανεμόσκαλα. Πολλοί προσπάθησαν να ανέβουν στο πλοίο και η βάρκα αναποδογύρισε. Εγώ έπεσα μέσα στο νερό, ήμουν ο πρώτος. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Όταν ήμασταν στο νερό ήταν σαν μια σκηνή πολέμου. Υπήρχαν ελικόπτερα και σκάφη γύρω μας. Η Ίμιρνταν, μια γυναίκα από τη Συρία γύρω στα 35, πέθανε μαζί με τον ενός έτους γιο της. Δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν. Μου είχε ζητήσει λίγο ψωμί, σοκολάτα και τυρί - της τα έδωσα. Είκοσι λεπτά αργότερα η βάρκα ανατράπηκε - την είδα. Είδα και ακόμα μία γυναίκα, μαύρη, που πέθανε. Και είδα τους λιμενικούς στο μεγάλο πλοίο να προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή έναν άνδρα. Αλλά δεν τα κατάφεραν».

Με τα παραπάνω λόγια ο 25χρονος Παλαιστίνιος από τον Λίβανο, Μοχάμεντ, περιγράφει το ναυάγιο που συνέβη στις 4 Μαρτίου, όταν η βάρκα, στην οποία επέβαινε μαζί με άλλους 150 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων περίπου 20 γυναίκες και δέκα παιδιά), αναποδογύρισε σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης.

Στην έκθεση καταγράφονται, επίσης, οι συνέπειες από τον τερματισμό της ανθρωπιστικής επιχείρησης του ιταλικού Ναυτικού «Mare Nostrum» στο τέλος του 2014, καθώς η «Διεθνής Αμνηστία» συνδέει την παύση αυτή με τη δραματική αύξηση των θανάτων μεταναστών και προσφύγων στη θάλασσα.

Όπως σημειώνεται, εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από τα τελευταία συμβάντα, μέχρι και 1.700 άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους τους πρώτους 3,5 μήνες του 2015, αριθμός 100 φορές μεγαλύτερος από ό,τι την ίδια περίοδο το 2014.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, Γιώργος Κοσμόπουλος, υπογραμμίζει ότι απαιτείται η άμεση αύξηση των διαθέσιμων πόρων των ελληνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του προσωπικού του λιμενικού σώματος ώστε να μπορούν να προβαίνουν σε αποτελεσματικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όταν αυτό απαιτείται. Χρειάζονται επίσης ικανές και κατάλληλες δομές πρώτης υποδοχής στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου, σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα.

***Σήμερα, στις 5 μ.μ., αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, καθώς και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Έξω από τα γραφεία το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα διοργανώσει στις 6 μ.μ. συμβολική διαμαρτυρία με αίτημα να δοθεί τέλος στους πνιγμούς στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Διεθνής ΑμνηστίαπρόσφυγεςΜετανάστεςναυάγιαΜεσόγειος
Keywords
Τυχαία Θέματα