Διηπειρωτικός τρόμος: Ποια η ισχύς του βαλλιστικού RS-26 Rubezh της Ρωσίας – Ο υπερηχητικός Kinzhal και η κατάρριψη των Storm Shadow

Σε νέα, επικίνδυνη φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος, που η Ουκρανία λέει πως εκτοξεύθηκε σήμερα προς την πόλη Ντνίπρο όπου διέλυσε το εργοστάσιο Yuzhmash, ήταν ένας RS-26 Rubezh, ανέφερε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου των Εξοπλισμών, ο RS-26 έχει βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία

εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προς το Ντνίπρο, χωρίς να διευκρινίσει τον τύπο του πυραύλου.

Ειδικοί ασφαλείας ανέφεραν ότι, αν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη στρατιωτική χρήση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που αποτελεί σημαντικό μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί δεν διευκρίνισαν τι είδους κεφαλή είχε ο πύραυλος ή τι τύπος πυραύλου ήταν. Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι ήταν εξοπλισμένος με πυρηνική κεφαλή. Σύμφωνα με το Reuters o RS-26 δοκιμάστηκε επιτυχώς για πρώτη φορά το 2012 και εκτιμάται ότι έχει μήκος 12 μέτρα και βάρος 36 τόνους ενώ μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή 800 κιλών.

Video analysis reveals the reported ICBM was likely the RS-26 'Rubezh', carrying Multiple Independent Reentry Vehicles (MIRVs). The single missile deploys 6 separate warheads, each up to 250kg, visible separating in the footage. This mobile ground-based has a 6000+km range. pic.twitter.com/taRMVdwaWI

Raw Reporting (@Raw_Reporting) November 21, 2024

Η εκτόξευση από τη νότια περιοχή του Αστραχάν με στόχο επιχειρήσεις και κρίσιμες υποδομές στην κεντροανατολική πόλη Ντνίπρο ήταν το τελευταίο σημάδι των ραγδαία αυξανόμενων εντάσεων στον 33ο μήνα του πολέμου, καθώς η Ουκρανία εκτόξευσε αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους σε στόχους εντός της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι τέτοιες ενέργειες θα θεωρηθούν ως σημαντική κλιμάκωση.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας δεν διευκρίνισε τι στόχευσε ο ICBM ή αν προκάλεσε ζημιές, αλλά ο τοπικός κυβερνήτης Σεργκέι Λισάκ είπε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε βιομηχανική εγκατάσταση και πυρκαγιές στην Ντνίπρο.

«Όλα τα χαρακτηριστικά του: η ταχύτητα, το ύψος είναι εκείνα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Η πραγματογνωμοσύνη είναι σε εξέλιξη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram. «Ο τρελός γείτονάς μας (…) χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμής», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η χωρίς προηγούμενο επίθεση αυτή δείχνει «σε ποιο βαθμό φοβάται ο (Βλαντίμιρ Πούτιν)».

Η Ρωσία εκτόξευσε επίσης σήμερα έναν υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal και επτά πυραύλους Kh-101 cruise, εκ των οποίων οι έξι καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Παραμένει βέβαια το ερώτημα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί για την εκτόξευση και την κατεύθυνσή της, καθώς η ανακοίνωση τέτοιων εκτοξεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή ενεργοποίησης συστημάτων προειδοποίησης πυραύλων και την εκτόξευση πυραύλων ως αντίδραση.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας κατέρριψε «δύο πυραύλους κρουζ ‘Storm Shadow’ βρετανικής κατασκευής», που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία και οι οποίοι είχαν στόχο το ρωσικό έδαφος.

Το ρωσικό υπουργείο δεν διευκρίνισε ούτε τον χρόνο ούτε τον τόπο της αναχαίτισης.

«Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε δύο πυραύλους κρουζ Storm Shadow βρετανικής κατασκευής, έξι ρουκέτες HIMARS αμερικανικής κατασκευής και 67 μη επανδρωμένα αεροσκάφη», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο επεσήμανε λίγο νωρίτερα ότι δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους Storm Shadow για να πλήξει το ρωσικό έδαφος, διευκρινίζοντας ότι αρμόδιο για το θέμα είναι το υπουργείο Άμυνας.

Μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Bloomberg, μετέδωσαν χθες Τετάρτη ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτούς τους πυραύλους εναντίον του ρωσικού εδάφους, αφού έλαβε την άδεια του Λονδίνου.

Η… ακούσια παραδοχή της Μόσχας

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ζωντανής ενημέρωσης στους δημοσιογράφους έλαβε ένα τηλεφώνημα στο κινητό κατά το οποίο ακούστηκε να παίρνει εντολή να μην συζητηθεί το πρωινό πλήγμα στην Ουκρανία, κατά πληροφορίες με διηπειρωτικό πύραυλο.

Στο ασυνήθιστο περιστατικό, η Μαρία Ζαχάροβα πήρε ένα τηλεφώνημα ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε μια τακτική ενημέρωση Τύπου. Απάντησε στην κλήση και ακούστηκε ξεκάθαρα ότι μια ανδρική φωνή να της λέει να μην συζητήσει για το ρωσικό χτύπημα στην περιοχή Dnipropetrovsk της Ουκρανίας, για το οποίο το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα.

Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν το περιστατικό ήταν οργανωμένο ή αν η Ζαχάροβα αποκάλυψε ακούσια πληροφορίες σχετικά με το χτύπημα στην Ουκρανία.

Maria Zakharova, Russia's foreign ministry spokeswoman, takes a phone call in the middle of her presser telling her not to comment on Russia's strike on Ukraine with an intercontinental ballistic missile.

The caller appears to say the target was the Yuzhmash factory in Dnipro pic.twitter.com/1KBXPaa2bF

max seddon (@maxseddon) November 21, 2024

Ο διάλογος φάνηκε επίσης να αποκαλύπτει ότι το συγκρότημα που προηγουμένως ήταν γνωστό ως Yuzhmash ήταν ο στόχος της πυραυλικής επίθεσης. Η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) για να στοχεύσει την πόλη Ντνίπρο. Ένας δυτικός αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία ήταν βαλλιστικός πύραυλος, αλλά όχι ICBM.

Αργότερα, το ρωσικό κρατικό μέσο TASS ζήτησε από τη Ζαχάροβα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τηλεφωνικό διάλογο.

«Πριν από την ενημέρωση, υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με αντιφατικό υλικό στο Διαδίκτυο. Έλεγξα με ειδικούς αν αυτό ήταν το θέμα μας. Η απάντηση ήρθε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης – το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ίντριγκα», είπε η Ζαχάροβα στο TASS.

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν «εδώ και μήνες» εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) για να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητικές και εάν ισχύουν, θα αποτελέσουν ένα ακόμα παράδειγμα της απερισκεψίας της Ρωσίας.

Η Ρωσία εξαπέλυσε πύραυλο ICBM κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία σήμερα, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου, στην πρώτη γνωστή χρήση στον πόλεμο αυτού του ισχυρού όπλου που έχει σχεδιαστεί για να φέρει πυρηνικές κεφαλές και να καταφέρει πλήγματα σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.

Καθώς οι εντάσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία κλιμακώνονται περαιτέρω, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι κατέρριψε δύο βρετανικής κατασκευής πυραύλους κρουζ Storm Shadow. Ερωτηθείς για τη δήλωση αυτή, ο εκπρόσωπος του Στάρμερ αρνήθηκε να σχολιάσει επιχειρησιακά ζητήματα.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι δήλωσε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν «εδώ και μήνες» την εκτόξευση ενός «νέου βαλλιστικού πυραύλου», χωρίς, ωστόσο να επιβεβαιώνει την εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη Μόσχα προς το ουκρανικό έδαφος.

«Υπάρχουν σήμερα πληροφορίες στον Τύπο, μη επιβεβαιωμένες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο προς την Ουκρανία, κάτι που (οι Ρώσοι) ετοιμάζουν εδώ και μήνες σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε», δήλωσε ο Τζον Χίλι ενώπιον της επιτροπής Άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο υπουργός, ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι βρετανικοί πύραυλοι κρουζ Storm Shadow εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία.

«Σαφής κλιμάκωση»

Η εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία «θα αποτελούσε σαφή κλιμάκωση» εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Παρακολουθούμε βέβαια τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο εναντίον ενός ή πολλών στόχων στην Ουκρανία (…) Είναι προφανές ότι μια τέτοια επίθεση θα αποτελούσε μια νέα κλιμάκωση εκ μέρους του (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.

Ο βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος δεν έφερε πυρηνική κεφαλή, δήλωσε πηγή της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι προφανές» ότι ο πύραυλος δεν έφερε πυρηνική κεφαλή, δεδομένης της περιορισμένης κλίμακας των ζημιών, δήλωσε η πηγή αυτή. Απαντώντας σε ερώτηση για την ανακοίνωση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Γαλλία: Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο σε επίθεσή της στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι μια παρόμοια κίνηση θα αποτελούσε σοβαρή κλιμάκωση, αν οι αναφορές είναι αληθείς.

Η πολεμική αεροπορία του Κιέβου ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά την διάρκεια επίθεσής της στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον πόλεμο ένα όπλο που είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιεί πυρηνικά πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις.

«Εάν επιβεβαιωθεί θα αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια ενημέρωσης ο Κριστόφ Λεμουάν.

Διαβάστε επίσης:

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου, για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας

Νέα μελέτη: Φάρμακα για την καρδιά μπορεί να προστατεύουν και από την άνοια

Ερρίκος Ντυνάν: «Γεφυρώνοντας τις βαθμίδες περίθαλψης» στη Λιβαδειά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διηπειρωτικός, Ποια, RS-26 Rubezh, Ρωσίας –, Kinzhal, Storm Shadow,diipeirotikos, poia, RS-26 Rubezh, rosias –, Kinzhal, Storm Shadow