Δικαίωμα απομάκρυνσης διοικήσεων σε εισηγμένες αποκτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Νέες αρμοδιότητες δίνει η κυβέρνηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορεί να ζητά από εισηγμένες εταιρείες τη σύγκληση γενικής συνέλευσης, αλλά και να διορίζει προσωρινή διοίκηση και να λαμβάνει ασφαλιστικά μέτρα για την μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου ή μελών του, σε περίπτωση που συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

- έλλειψη διοίκησης,

εταιρίας με μετοχές εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά ή με μετοχές που έχουν ενταχθεί προς διαπραγμάτευση σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης,  

- παρακώλυση, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, διενεργού μενού διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου 

- βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή/και τα συμφέροντα των επενδυτών.

Από το πεδίο εφαρμογής των προτεινομένων διατάξεων εξαιρούνται εταιρίες που εντάσσονται σε ειδικό πλαίσιο εποπτείας και εποπτεύονται από άλλη, πλην της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αρχή, όπως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και η Τράπεζα της Ελλάδος (συστημικά πιστωτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικές εταιρίες).

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η Folli Follie

Εισηγούμενος στην Ολομέλεια την τροπολογία ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με αυτές τις διατάξεις, εξοπλίζουμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή τον αρμόδιο φορέα για την εποπτεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με την δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης, όπου διαπιστώνονται φαινόμενα σημαντικής δυσλειτουργίας εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Όπως είπε, χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα διαστρέβλωσης και εμπαιγμού του θεσμικού πλαισίου για την ορθή λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών, αποτελεί αυτό της εταιρείας Follie Follie και της διοίκησής της.

«Το λέω αυτό θεσμικό εργαλείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία συνεργαστήκαμε στενά για τον σκοπό αυτό. Στοχεύει στην προάσπιση της εύρυθμης λειτουργίας και της αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς και κατ' επέκταση στην προάσπιση των συμφερόντων των επενδυτών και στην ενίσχυση της Οικονομίας» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται, σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις, η δυνατότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ζητά από εισηγμένη εταιρεία, όπως η Follie Follie, την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με τρόπο ανάλογο αυτού που σήμερα προβλέπεται για τους μετόχους της μειοψηφίας και τον ελεγκτή ανωνύμου εταιρείας, να ζητεί από το δικαστήριο τον διορισμό προσωρινής διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας (αφορά και την εταιρεία) όταν αυτή βρίσκεται ουσιαστικά σε έλλειψη διοίκηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι αυτές οι ειδικές προβλέψεις περιορίζονται στον βαθμό του απολύτως αναγκαίου για την προάσπιση της εύρυθμης λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

"Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Ενεργούμε αποφασιστικά, τολμηρά, αποτελεσματικά. Οι προβλέψεις δεν αποτελούν παρέμβαση στην λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας ή στην διαχείριση εταιρικών υποθέσεων αλλά ενέργεια για την αντιμετώπιση ειδικών περιστάσεων, όπως είναι η Follie Follie, προς τον σκοπό της προστασίας της ομαλής λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς, που αποτελεί λόγο δημόσιου συμφέροντος. Σημειώνω άλλωστε ότι σε συνέπεια με τον περιορισμό του μέτρου στο απολύτως αναγκαίο βαθμό, οι εισηγμένες εταιρείες, όπως είναι για παράδειγμα οι Τράπεζες, που ήδη υπάγονται στην εποπτεία του SSM και της ΤτΕ, ρητώς εξαιρούνται από το πεδίο των διατάξεων", κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναλυτικά η τροπολογία:

Επιτροπή ΚεφαλαιαγοράςFolli FollieΣταϊκούραςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα