Δημόσια νοσοκομεία: Σχεδόν 19.000 καταγγελίες από ασθενείς μέσα στο 2023 – Τι λέει στο topontiki.gr η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη

Τις 18.919 έφτασαν το 2023 οι γραπτές και προφορικές καταγγελίες στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, σύμφωνα με την έκθεση των πεπραγμένων τους, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας.

Οι ασθενείς καταγγέλλουν συνήθως πλημμελή φροντίδα και ιατρικά λάθη, αγενής συμπεριφορά γιατρών και νοσηλευτών, παραβίαση της λίστας χειρουργείου, πολύωρη αναμονή για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα αποτελέσματα αλλά και παράπονα για τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία λόγω παλαιότητας ή κακής συντήρησης.

Τα παραπάνω

στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας (Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ) που ουσιαστικά είναι «αόρατα», στους περισσότερους ασθενείς καθώς δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους.

Αυτό, άλλωστε, είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να διορθωθεί και πλέον στόχος του υπουργείου Υγείας είναι τα Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ να γίνουν «ορατά» στους πολίτες καθώς: «η υποβολή καταγγελιών ή παραπόνων στο πλαίσιο των νοσοκομείων του ΕΣΥ συνιστά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ληπτών υπηρεσιών Υγείας, που λειτουργεί προστατευτικά και διορθωτικά, με σκοπό την αποκατάσταση βλάβης που προήλθε στον λήπτη από ή κατά τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας» όπως είπε στο topontiki.gr η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

H Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη

Σύμφωνα με την κ. Βιλδιρίδη, η υποβολή καταγγελιών ή παραπόνων αποτελεί επίσης σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον εντοπισμό δυσλειτουργιών και τη λήψη διορθωτικών μέτρων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και συνεπώς την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των ασθενών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Για το λόγο αυτό άλλωστε μέσα από την αναβάθμιση τους που περιλαμβάνει και τη διασύνδεσή τους, -έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί-, αναμένεται να λειτουργήσουν καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές, όπου ο ασθενείς θα μπορούν εύκολα και γρήγορα, ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο, να ενημερώσουν άμεσα τα Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ, για τα κακώς κείμενα που διαπιστώνουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Υγείας, θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τι συμβαίνει σε κάθε κλινική του ΕΣΥ.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης

Από τις 18.919 καταγγελίες που έλαβαν μέσα στο 2023, τα Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ:

οι 394 αφορούσαν πλημμελή φροντίδα ή λάθος από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό,οι 8 παραβίαση λίστας χειρουργείου,οι 112 κακή ποιότητα ξενοδοχειακών υποδομών κ οι 684 χρόνο αναμονής για εξετάσεις, επεμβάσεις και έκδοση αποτελεσμάτων.Καταγγελία για αντιδεοντολογική και ανάρμοστη συμπεριφορά έκαναν 911 ασθενείς (506 για γιατρούς, 211 για νοσηλευτικό και 194 για λοιπό προσωπικό).1.340 ασθενείς έχουν κάνει καταγγελίες για λειτουργία τμημάτων νοσοκομείων (εξωτερικά ιατρεία, ΜΕΘ, χειρουργεία, τμήματα, υλικά, εξοπλισμός), 9 για διακρίσεις,6 για άτυπες πληρωμές, (φακελάκια)22 για παραβίαση ιατρικού απορρήτου20 για μη τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, 15 καταγγελίες για απώλεια ιατρικών στοιχείων, 55 για κλοπή και απώλεια προσωπικών αντικειμένων, 117 για ανεπαρκή στελέχωση, 120 για πρόσβαση πληροφοριών που αφορούν τον ασθενή, 63 για ταχύτητα διεκπεραίωσης διοικητικών διαδικασιών, 101 για γραφειοκρατία και 186 για χρεώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Από τις γραπτές καταγγελίες, ολοκληρώθηκε η διερεύνηση σε 1.315. Για 47 από αυτές διενεργήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), 32 παραπέμφθηκαν σ την Αρχή Διαφάνειας, για 125 εκκρεμεί η ΕΔΕ και 100 τέθηκαν στο αρχείο. 

Με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη εξέδωσε πρόσφατα εγκύκλιο με την οποία καθορίζεται ο κανονισμός λειτουργίας των Γραφείων, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από τις 15 Σεπτεμβρίου.

ΛήψηΛίλιαν Βιλδιρίδη: «Οι αλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει»

Στο ερώτημα μας τι πρόκειται να αλλάξει, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη μας απάντησε:

«Αφετηρία των αλλαγών που έχουμε σχεδιάσει και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται για την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ. είναι η ενίσχυση της προστατευτικής τους διάστασης σε επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Εκείνο που αλλάζει σε αρχικό επίπεδο είναι ότι τυποποιείται η διαδικασία συλλογής και διερεύνησης των καταγγελιών και των παραπόνων από τα Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ., μέσω του Κανονισμού ενιαίας διαχείρισής τους. Πλέον διαμορφώνεται ένα πιο συνεκτικό πλαίσιο στο πεδίο προστασίας των δικαιωμάτων, το οποίο όχι μόνο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του έργου των Γραφείων, αλλά συγχρόνως θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαδικασία που ακολουθείται όταν επιθυμεί να καταγγείλει τα κακώς κείμενα.

Για εμάς, η υποβολή μιας καταγγελίας ή ενός παραπόνου δεν αναγνωρίζεται ως αδυναμία, αλλά ως κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών και ως πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για την πραγματοποίηση διορθωτικών ενεργειών.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σχεδιάζουμε τη διασύνδεση των Γραφείων με τη μέτρηση και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Οι υπό σχεδιασμό πρωτοβουλίες μας θέτουν στο επίκεντρο τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ληπτών υπηρεσιών υγείας, των συνοδών και των φροντιστών τους και κατευθύνονται από τις έννοιες της εξατομίκευσης και της ψηφιοποίησης.

Όραμά μας είναι, με βασικό σύμμαχο τα Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ., να βελτιώσουμε το επίπεδο της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσω καινοτόμων και εύχρηστων μηχανισμών αξιολόγησης της ποιότητας, που θα διασφαλίζουν ότι η γνώμη των πολιτών όχι απλώς ακούγεται, αλλά λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για τη χάραξη πολιτικών».

Δεδομένου ότι έως σήμερα τα Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ δεν έχουν επιδείξει τα αντανακλαστικά που απαιτούνται αναφορικά με την εξυπηρέτηση των ασθενών, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν καλύτερα;

«Οι εργαζόμενοι των Γραφείων καθημερινά επιδεικνύουν τα αντανακλαστικά που απαιτούνται για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Παρέχουν ενημέρωση, καθοδήγηση, προάγουν και προασπίζονται τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών υγείας, διευθετώντας τυχόν διαφορές που προκύπτουν κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το συγκεκριμένο αποδεικνύεται και με αριθμητικά δεδομένα, όπως αποτυπώνονται στις «Εκθέσεις Πεπραγμένων των Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ.». Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που λόγω αναρμοδιότητας οι καταγγελίες παραπέμπονται σε άλλα όργανα, για τη συντριπτική τους πλειοψηφία, η διερεύνησή τους ολοκληρώνεται εντός του νοσοκομείου και σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς, η αναγκαιότητα αναβάθμισης του θεσμικού ρόλου των Γραφείων δεν προκύπτει από το ότι δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους. Προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι επαρκώς «ορατά» στον πολίτη και από το ότι συνιστούν έναν θεσμό εν πολλοίς αναξιοποίητο από τα ανώτερα επίπεδα της διοίκησης.

Πλέον, για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Γραφείων συνιστά δέσμευση και άμεση προτεραιότητα. Υπάρχει όραμα και σχεδιασμός που βασίστηκε σε προηγούμενη χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης λειτουργίας τους. Συγχρόνως, οι πρωτοβουλίες μας λαμβάνουν υπόψη προτάσεις των ίδιων των εργαζομένων στα Γραφεία, όπως αποδεικνύεται με την πρόσφατη δημοσίευση του «Κανονισμού Ενιαίας Διαχείρισης Καταγγελιών και Παραπόνων από τα Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ.», ως εκπλήρωση πάγιου αιτήματος του προσωπικού των Γραφείων. Συνεπώς, είμαστε βέβαιοι για την επιτυχή εφαρμογή των πρωτοβουλιών μας, καθώς οι αλλαγές που επιφέρουν χαρακτηρίζονται από κατάλληλο σχεδιασμό, βασισμένο στην τεκμηρίωση και τη συναίνεση».

Θα πάρετε κάποια μέτρα και εάν ναι, ποια είναι αυτά;

«Ήδη βρισκόμαστε σε τροχιά μεταρρυθμίσεων. Το συγκεκριμένο, αποδεικνύεται από την πρόσφατη δημοσίευση του “Κανονισμού Ενιαίας Διαχείρισης Καταγγελιών και Παραπόνων από τα Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ.”, που εκπληρώνεται σημαντικό τμήμα του πρώτου άξονα δράσης μας, της ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα, βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με κάθε ενδιαφερόμενο μέρος για την επίλυση τυχόν αποριών, με σκοπό την απρόσκοπτη, ενιαία και αποτελεσματική εφαρμογή του.

Με στόχο την ολοκλήρωση του δεύτερου άξονα του σχεδιασμού μας, τη διασύνδεση των Γραφείων με την αξιολόγηση και συνεπώς την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία εύχρηστων και καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών προς τον λήπτη υπηρεσιών υγείας. Μέσω αυτών θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να αξιολογεί το επίπεδο της συνολικής του εμπειρίας από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η πληροφορία που θα συλλέγεται δεν θα παραμένει πλέον κατακερματισμένη και αποσπασματική, δεδομένου ότι αναπόσπαστο τμήμα του σχεδιασμού μας είναι η διαμόρφωση μηχανισμών και διαδικασιών για την ενιαία συλλογή και δευτερογενή επεξεργασία των δεδομένων».

Με απλά λόγια, θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για τις κλινικές του ΕΣΥ όπου οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές υπουργείο Υγείας, θα μπορούν να αξιολογούν το έργο τους με ένα επιπλέον δείκτη ποιότητας, -τις αναφορές των ίδιων των ασθενών για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο-, που θα συμβάλει στη καλύτερη λειτουργία τους.

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Αθηναίων: Ενισχύονται με προσλήψεις τα δημοτικά ιατρεία

Δραματικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία των Επτανήσων: Μία αναισθησιολόγος στην Κεφαλονιά και μία νυχτερινή νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα

Κορωνοϊός: 39 νεκροί σε 7 ημέρες, 16 διασωληνωμένοι και 815 νέες εισαγωγές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημόσια, Σχεδόν 19 000, 2023 –, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη,dimosia, schedon 19 000, 2023 –, geniki grammateas ypiresion ygeias lilian vildiridi