Δημοσιογραφία στην Τουρκία και δυτική υποκρισία…

Οι ανένταχτοι (σε κάποιο σύστημα εξουσίας) δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο δεν καλοπερνούν. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες χώρες όπου τα «βάσανα» που προκύπτουν εξαιτίας του επαγγέλματος (και της επιμονής κάποιων δημοσιογράφων να διεκδικούν την αυτονομία τους) είναι πράγματι ζόρικα…

Η είδηση έρχεται από την Τουρκία: «Συνελήφθη ο δημοσιογράφος Σουλεϊμάν Γκεντζέλ – Θύμα της Σιδηράς Κυρίας του ερντογανικού καθεστώτος στη

Σμύρνη Nukhet Hotar». Πρόκειται για τον αρχισυντάκτη του A3 News (Σουλεϊμάν Γκεντζέλ), ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο μήνυσης που κατατέθηκε έπειτα από καταγγελία της Nükhet Hotar, πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül.

Ο Γκεντζέλ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, είχε δεχθεί επίθεση στη Σμύρνη το 2013. Τότε υποστηρίχθηκε ότι η Hotar, η οποία ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του AKP, είχε υποκινήσει την επίθεση.

Ο Γκεντζέλ είναι Τουρκοκρητικός και μιλάει καλά ελληνικά. Είχε καταφύγει στην Ελλάδα επί χούντας του Εβρέν και έκτοτε πρωταγωνιστούσε στην ελληνοτουρκική προσέγγιση και φιλία. Πριν από μερικά χρόνια είχε γράψει, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής του δραστηριότητας, σχόλιο για τη δημόσια συμπεριφορά της Hotar και μετά το δημοσίευμα παρακρατικοί του επιτέθηκαν στο γραφείο του και τον χτύπησαν.

Κάποιοι από αυτούς τους παρακρατικούς συνελήφθησαν και στη φυλακή, μεταξύ των άλλων, ομολόγησαν πως αυτοί ήταν που έδειραν τον Γκεντζέλ. Ύστερα από αυτήν την ομολογία ο Γκεντζέλ, χρησιμοποιώντας έκφραση του Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι θα το πάει μέχρι τέλους, υπονοώντας πως θα φθάσει την υπόθεση ώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Hotar, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν στην πόλη και τρεις φορές βουλευτής, θεώρησε τη δήλωση του Γκεντζέλ συκοφαντική, τον μήνυσε και η… ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε έναν χρόνο και δύο μήνες φυλακή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γκεντζέλ πάσχει από καρκίνο (από την ίδια ασθένεια πέθανε πριν από τρεις μήνες και η σύζυγός του) και ο δικηγόρος του ζήτησε, λόγω της ασθένειάς του, να εκτίσει την ποινή σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η εν λόγω είδηση (και η περιπέτεια του Τούρκου συναδέλφου) μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό της αντιδημοκρατικής λειτουργίας του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία. Ωστόσο, επαναφέρει στο προσκήνιο πάγια ερωτήματα που αποκαλύπτουν τη δυτική υποκρισία:

● Με αυτό το τουρκικό καθεστώς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί παρακαλούν να διατηρήσουν σχέσεις.

● Κανέναν δεν ενδιαφέρει το θέμα της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου; Όλοι υποκρίνονται μπροστά στην αγωνία τους να τα έχουν καλά με τον Ερντογάν.

● Θα παρέμβουν με τον τρόπο τους οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και γενικότερα τη Δύση ή η ευαισθησία τους σταματά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών;

● Οι Ενώσεις Συντακτών θα δείξουν, επιτέλους, κάποια ευαισθησία; Και οι ελληνικές και η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων; Ή προέχει να τα έχουμε καλά με τον Ερντογάν;

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς Κρητικό, η 15μελής επιτροπή των αγροτών στη συνάντηση με Μητσοτάκη

Εκδήλωση την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο «για να μην ξεχαστούν τα Τέμπη»

Δυσαρέσκεια στη Χαριλάου Τρικούπη για τον Δούκα

Keywords
Τυχαία Θέματα