Δημοσκοπήσεις: Η κυβέρνηση στη δίνη των Τεμπών και της γενικής αμφισβήτησης

Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής, όπως λέγεται τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση έχει μαζέψει πολλές κακές στιγμές και βλέπει τα τρένα της δημοσκοπικής ανάκαμψης να περνούν, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη δίνη του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών στην οποία βρίσκεται.

Όμως, οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις

της GPO και της Alco έδειξαν ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα.

Το ένα είναι η συνεχής μείωση των ποσοστών της σε συνδυασμό με απολύτως απογοητευτικές επιδόσεις όσον αφορά την άποψη που έχουν οι πολίτες στην λειτουργία της κυβέρνησης αλλά και της δικαιοσύνης, ως προς την αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Το άλλο, η εμφάνιση ενός νέου αντισυστημισμού που συνοδεύεται και από ακραία πόλωση και τοξικότητα στο δημόσιο λόγο, τοξικότητα που φτάνει στο σημείο να συνθέσουν εμμέσως ή αμέσως κάποιοι ακόμα και ένα θάνατο που δεν έχουν διακριβωθεί προς το παρόν τα αίτια του, με προσπάθεια πολιτικής δολοφονίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τα κυβερνητικά στελέχη είναι εξόχως ανήσυχα από το κλίμα που δημιουργείται  και το οποίο φαίνεται να παγιώνει στην κοινωνία αλλά ακόμα και στους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας ορισμένες απόψεις γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών.

Συγκάλυψη

Και η πιο προβληματική άποψη για την κυβέρνηση είναι η άποψή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που πιστεύουν ότι έχει υπάρξει συγκάλυψη ως προς την αποκάλυψη της αλήθειας.

Το ακόμα πιο προβληματικό σε αυτό το θέμα είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας στην δημοσκόπηση της Alco, καθώς το 43% των Νεοδημοκρατών πιστεύει ότι έγινε από την κυβέρνηση προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ το 36% πως δεν έγινε.

«Όταν και οι δικοί μας ψηφοφόροι έχουν αυτή την άποψη σημαίνει πως δεν έχουμε κάνει πολλά πράγματα σωστά και κυρίως δεν έχουμε χειριστεί επικοινωνιακά σωστά το θέμα αλλά με φοβικότητα», είπε χθες στο Action 24 ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος καταλόγισε επικοινωνιακά λάθη στην διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών που επέτρεψαν την εργαλειοποίησή της από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Και άλλα κυβερνητικά στελέχη, εκ των υστέρων, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το θέμα, θεώρησε πως μπορεί στην πορεία να ατονήσει όπως έγινε με το Μάτι ή τις υποκλοπές χωρίς να αντιληφθεί ότι το θέμα κρατούσαν ζωντανό και στην επικαιρότητα οι τραγικοί συγγενείς των νεκρών παιδιών και η κοινωνία που αυτή τη φορά έδειξε την πρέπουσα ευαισθησία και ενσυναίσθηση. Πολλοί από όσους βγήκαν στο δρόμο στις 26 Ιανουαρίου για να ζητήσουν απαντήσεις και δικαιοσύνη σκέφτονται πάντα ότι στο τρένο θα μπορούσε να ήταν το δικό τους παιδί και αυτή είναι μια σκέψη που πάντα κινητοποιεί.

Μη ασφαλή τα τρένα – ακόμα

Στην υποτίμηση όλης αυτής της κατάστασης ήρθε να προστεθεί επιβαρυντικά και η άποψη των πολιτών ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει όσα έπρεπε για να είναι ασφαλή τα ταξίδια με τρένο μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Το 81% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση της Alco πιστεύει αυτή την άποψη και φυσικά σ’ αυτό το 81% περιλαμβάνονται και πολλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό που επίσης δεν είδε έγκαιρα η κυβέρνηση, όπως λένε γαλάζιοι βουλευτές, είναι ο νέος αντισυστημισμός που δημιουργήθηκε εξαιτίας της υπόθεσης των Τεμπών. Στην δημοσκόπηση της GPO για το ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90.1, το 39,8% πιστεύει ο αντισυστημισμός είναι μια πολιτική έννοια με θετικό περιεχόμενο, το 43,3% ότι δεν είναι συνώνυμο του λαϊκισμού και το 54,3% ότι είναι ένα δείγμα μιας κοινωνίας που διαθέτει αντανακλαστικά. Σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένα 37,4% των ερωτηθέντων που θεωρεί σήμερα τον εαυτό του αντισυστημικό.

Όλα αυτά οδηγούν σιγά-σιγά σε μια πολιτική αντιπαράθεση που αποκτά ξανά χαρακτηριστικά ακραίας πόλωσης και διχασμού, όπως το 2015, αφού στη δημόσια συζήτηση και από τις δύο πλευρές ξεθάβονται αναφορές και επιθέσεις στα social media που έγιναν πριν από μια δεκαετία.

Κατακερματισμός και αστάθεια

Το μόνο πρόσκαιρα παρήγορο για την κυβέρνηση όπως λένε έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι από την έξαρση αυτού του νέου αντισυστημισμού δεν ευνοείται ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που εν δυνάμει είναι τα δύο κόμματα τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην διακυβέρνηση της χώρας.

Όμως κι αυτή η εξέλιξη έχει αρνητικές συνέπειες για την κυβέρνηση. Πρώτον γιατί κατακερματίζει το κομματικό σκηνικό κάνοντας όλο και δυσκολότερη την δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές και δεύτερον γιατί δίνει επιπλέον δημοσκοπικά «φτερά» στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κόμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος μόνο δύο κόμματα ευνοούνται από τις εξελίξεις και κερδίσουν ποσοστά. Η Πλεύση Ελευθερίας από τα αριστερά, η οποία εκφράζει τον αριστερό αντισυστημισμό και καρπώνεται κέρδη από την διαχείριση των Τεμπών που σε άλλες εποχές θα πήγαιναν στο ΣΥΡΙΖΑ και η Φωνή Λογικής από τα δεξιά που καρπώνεται τον δεξιό αντισυστημισμό και καρπώνεται το ευρύτερο κλίμα που δημιούργησε στην Ελλάδα η εκλογή Τραμπ και όσα αυτή εκφράζει.

Πολιτικοί αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πια και τα δύο αυτά κόμματα. Η κ. Λατινοπούλου παίρνει δεξιούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τώρα σοβαρά και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς η δημοσκόπηση της Alco έδειξε ότι για πρώτη φορά από τη Νέα Δημοκρατία μετακινείται ένα 2% απευθείας προς το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που αποκτά πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά, αντίστοιχα με εκείνα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τα χρόνια των μνημονίων.

Το πρόβλημα γίνεται πολύπλοκο για την κυβέρνηση και στελέχη της αναρωτιούνται κατά πόσο στην πορεία του χρόνου θα μπορεί να λειτουργήσει το αφήγημα της αποσταθεροποίησης και της ανάγκης και η χώρα να έχει σταθερή κυβέρνηση όταν το 37,4% των πολιτών δηλώνουν  ότι είναι αντισυστημικοί και άρα δεν έλκονται καθόλου από τέτοια αφηγήματα.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση αντεπιτίθεται: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετάει το γάντι στην αντιπολίτευση, επαναφέρει τη ρητορική περί «θεωριών συνωμοσίας»

ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύει στην κοινωνική διαμαρτυρία με το βλέμμα στις 28 Φλεβάρη

ΠΑΣΟΚ: «Βολές» Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη για την «καραμέλα της αποσταθεροποίησης»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσκοπήσεις, Τεμπών,dimoskopiseis, tebon