Δημοσκόπηση Pulse: Φόβοι για την πανδημία – Το 66% των Ελλήνων ανησυχεί για τον κορωνοϊό

Πολιτική

 

Τον φόβο του για την πανδημία του κορωνοϊού εκφράζει το 66% των Ελλήνων όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση πόσο τους ανησυχεί η επιδημία του νέου κορονοϊού στη χώρα μας το 66% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ ή αρκετά, με το 40% να απαντά πολύ (έναντι 34% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου) και το 26% αρκετά (έναντι 30%). 17% των ερωτώμενων

απαντά μέτρια (18%), ενώ 11% συνολικά απαντά από λίγο έως ελάχιστα/καθόλου, με το 4% να δηλώνει λίγο (έναντι 6%) και το 7% ελάχιστα έως καθόλου (5%). 6% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (από 7%).

Έντονη η ανησυχία στην Αττική

Στην περιφέρεια Αττικής το 77% του δείγματος ανησυχεί αρκετά έως πολύ για τον κορωνοϊό, μέτρια ανησυχεί το 13%, το 7% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το 60% των ερωτώμενων ανησυχεί αρκετά έως πολύ για τον κορωνοϊό, μέτρια ανησυχεί το 20%, το 13% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 7% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Για την χρήση της μάσκας

Υπέρ της μάσκας για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων.

Ειδικότερα, το 74% των ερωτηθέντων συνολικά δηλώνει ότι έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της μάσκας, με το 56% να απαντά σίγουρα ναι και το 18% μάλλον ναι. 19% του δείγματος συνολικά απαντά ότι δεν έχει πεισθεί για τη μάσκα, με το 9% να δηλώνει μάλλον όχι και 10% να απαντά σίγουρα όχι. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ δηλώνει το 7%.

Για την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 61% των ερωτώμενων της ηλικιακής ομάδας 17 – 29 χρόνων, το 22% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι, ενώ το 17% του δείγματος δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Στην ηλικιακή ομάδα 30 – 44 ετών δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 68% των ερωτώμενων, το 29% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι, ενώ το 3% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Στην ηλικιακή ομάδα 45 – 59 χρόνων δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 75% των ερωτηθέντων, το 19% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι ενώ το 6% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Στην ηλικιακή ομάδα 60 και άνω δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 85% των ερωτηθέντων, το 10% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι ενώ το 5% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

«Χτύπημα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ελληνοτουρκικά – Το 53% κρίνει αρνητικά τη στάση της

Αρνητικά αξιολογεί τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά το 53% των ερωτηθέντων, θετικά την αξιολογεί το 35% και το 12% δεν ξέρει/δεν απαντά.

 

Στην ερώτηση εάν υπάρχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία το 10% των ερωτώμενων συνολικά απαντά θετικά με 2% να δηλώνει σίγουρα ναι και το 8% μάλλον ναι. Στον αντίποδα, το 80% του δείγματος συνολικά κρίνει ότι η Άγκυρα δεν έχει διάθεση αποκλιμάκωσης  με το 37% να απαντά μάλλον όχι και το 43% σίγουρα όχι. 

Το 68% αντίθετα αποτιμά αρνητικά τη συμβολή της Γερμανίας με το 38% μάλλον αρνητικά (34%) και το 30% (42%) σίγουρα αρνητικά. 14% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ (σταθερό). Θετικά αξιολογεί τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά μόνο το 18% των ερωτώμενων συνολικά, με 3% να απαντά σίγουρα θετικά (σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και το 15% μάλλον θετικά (έναντι 7%). 

Θετικά αξιολογεί τη γαλλική στάση στα ελληνοτουρκικά το 76% των ερωτηθέντων συνολικά, με το 45% σίγουρα θετικά (31%) και το 31% μάλλον θετικά (έναντι 36% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση).  11% του δείγματος συνολικά αποτιμά μάλλον αρνητικά τη στάση του Παρισιού, με 7%  απαντά μάλλον αρνητικά (12%) και 4% σίγουρα αρνητικά (6%). 13% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ (15% στην προηγούμενη έρευνα).

Επιπλέον, αρνητικά αξιολογείται και η στάση των ΗΠΑ από το 59%, το 27% την αξιολογεί θετικά και το 14% δεν ξέρει/ δεν απαντά.

Οι αποφάσεις/ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται σε σωστή κατεύθυνση δηλώνει το 58% των ερωτηθέντων συνολικά, δηλαδή σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση το 21% (έναντι 17% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση το 37% (έναντι 38%). Το 19% των ερωτώμενων (έναντι 20% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση) δηλώνει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται μάλλον σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 15% (16%) δηλώνει ότι κινούνται σίγουρα σε λάθος κατεύθυνση. 8% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (9%).

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 16,5 μονάδες. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39,5% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ με 23%, ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4%, ΜέΡΑ 25 με 2,5%, Άλλο κόμμα με 6% και οι αναποφάσιστοι με 8%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται με 46% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 24%, ενώ η απάντηση “κανένας από τους δύο” συγκεντρώνει το 26%.

Για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 43% τα είδε θετικά, το 30% αρνητικά, με το 27% να απαντάει “δεν ξέρω, δεν απαντώ”.

ΚορωνοϊόςφόβοιανησυχίαδημοσκόπησηPulseΣΚΑΪΚυβέρνησηΤουρκίαΣΥΡΙΖΑΠρόθεσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα