Δίνει γεύση αλλά… «κόβει» χρόνια – Το συστατικό που αυξάνει 28% τον κίνδυνο θανάτου

Ένα συστατικό που προσθέτει νοστιμάδα στο φαγητό και συνήθως δε λείπει από καμία συνταγή θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο

Με σύνεση θα πρέπει να καταναλώνουμε το αλάτι, εάν πραγματικά επιθυμούμε παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία νεότερης μελέτης. Ειδικότερα, όσοι προσθέτουν περισσότερο αλάτι στο φαγητό τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart

Journal.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με όσους πρόσθεταν ελάχιστο ή καθόλου αλάτι, όσοι δεν παρέλειπαν ποτέ το αλάτι, είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Στο γενικό πληθυσμό περίπου 3 στους 100 ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών πεθαίνουν πρόωρα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι η συνεχής προσθήκη αλατιού στο φαγητό, που παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη, υποδηλώνει ότι ένα επιπλέον άτομο ανά 100 μπορεί να καταλήξει πρόωρα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ατόμων που προσθέτουν πάντα αλάτι σε σύγκριση με εκείνους που δεν προσθέτουν ποτέ ή σπάνια. Πιο συγκεκριμένα, οι 50ρηδες άντρες και γυναίκες έχασαν αντίστοιχα 1,5 χρόνια και 2,28 χρόνια ζωής από τη συστηματική κατανάλωση αλατιού, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το πρόσθεταν ποτέ ή σπάνια.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στο φαγητό και του πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης των ΗΠΑ, Lu Qi. «Αποκομίσαμε νέα στοιχεία με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη τροποποίηση των διατροφικών μας συμπεριφορών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας».

Αν και είναι δύσκολο να εξεταστεί η συνολική κατανάλωση αλατιού, έχοντας ως δεδομένο ότι αυτό συχνά κρύβεται σε διαφορετικών ειδών τρόφιμα, οι ερευνητές επέλεξαν να εξετάσουν αν οι άνθρωποι προσθέτουν ή όχι παραπάνω αλάτι κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους, ανεξάρτητα από το αλάτι που προστίθεται κατά το μαγείρεμα.

Η ποσότητα μετράει

Η ανάλυση των ερευνητών συμπεριέλαβε δεδομένα πάνω από 500.000 ατόμων από τη UK Biobank. Μέσω ενός ερωτηματολογίου, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την προσθήκη αλατιού στην ακόλουθη κλίμακα: (i) ποτέ/σπάνια, (ii) μερικές φορές, (iii) συνήθως, (iv) πάντα ή (v) δεν απαντώ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο και ως πρόωρος θάνατος ορίστηκε ο θάνατος πριν από την ηλικία των 75 ετών.

Εκτός από τις επιπτώσεις της συστηματικής προσθήκης αλατιού στη μακροζωία, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν ελαφρώς σε άτομα που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, αν και τα αποτελέσματα αυτά δεν ήταν στατιστικά σημαντικά. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Lu Qi, «τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικές πηγές καλίου, το οποίο έχει προστατευτικές επιδράσεις και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι, επειδή αυτή είναι και η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την προσθήκη αλατιού με τη θνησιμότητα, θα χρειαστούν και περαιτέρω μελέτες για την επικύρωση των ευρημάτων και πριν από τη διατύπωση των συστάσεων.

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος της ελάττωσης της κατανάλωσης του αλατιού κινούνται και οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αλλά και του FDA.

Διαβάστε επίσης:

Τσιόδρας για κορωνοϊό: «Οι παραλλαγές είναι 5 αλλά θα δούμε περισσότερες» – Τι είπε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Το χαρακτηριστικό που μπορεί να αλλοιωθεί εξαιτίας του στρες – Δεν φαντάζεστε ποιο είναι

Το καλοκαιρινό φρούτο που σε χορταίνει χωρίς να… παχαίνει!

Keywords
Τυχαία Θέματα