Δίνουν… σπίτια στον λαό

Η φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια – στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για το δημογραφικό – και τα αδύναμα νοικοκυριά είναι ένα από τα νέα πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, όπως έχει καταγραφεί με αφορμή την παρουσίαση των θέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη κατά τις ομιλίες τους στη φετινή ΔΕΘ.

Είναι

γεγονός ότι το πρόβλημα στέγασης, ιδιαίτερα σε νέα ζευγάρια, φοιτητές και αδύναμους, το οποίο δεν μειώθηκε καθόλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει επιδεινωθεί με ταχείς ρυθμούς το τελευταίο εξάμηνο.

Η σταδιακή άρση των υγειονομικών μέτρων απελευθέρωσε μετακινήσεις και τουρισμό εκτοξεύοντας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τις τιμές αγοράς και ενοικίου των σπιτιών στην Ελλάδα, ενώ οι πλατφόρμες τύπου Airbnb επανεμφανίστηκαν δυναμικά σε πόλεις και τουριστικές περιοχές πιέζοντας ακόμα περισσότερο την ήδη αυξημένη ζήτηση.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το τσουνάμι ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα, το οποίο αύξησε δραματικά το κόστος ανέγερσης νέων κατοικιών, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το να βρει ένα νέο ζευγάρι, που παίρνει κατά κανόνα τον βασικό μισθό, ένα σπίτι, στην Αθήνα για παράδειγμα, είναι σχεδόν… «mission impossible».

Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα ότι η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι από τις 2-3 υψηλότερες στην Ευρώπη (άνω του 20%), κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως το ένα μέλος του ζευγαριού να είναι άνεργο, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα. Γι’ αυτό οι αρχηγοί των κομμάτων έδωσαν μεγάλο βάρος στις ομιλίες τους στη ΔΕΘ στα σχέδια που έχουν καταρτίσει ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε φθηνή στέγη στις ευάλωτες αυτές κατηγορίες πολιτών.

Ν.Δ.: Πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ.

Πακέτο εκτάκτων και μόνιμων κυβερνητικών μέτρων εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, αξίας 5,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου ξεκινά και ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για νέους, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με 150.000 ωφελούμενους, που περιλαμβάνει:

● Στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών.

● Πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους και ενίσχυση μέχρι 30.000 ευρώ για να διαμείνουν σε υφιστάμενες κατοικίες.

● Κίνητρο έως 10.000 ευρώ για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων προκειμένου να δοθούν για ενοικίαση.

● «Κοινωνική αντιπαροχή» για δημόσια ακίνητα: αδρανή ακίνητα του Δημοσίου θα δοθούν σε εργολάβους με τον όρο οι μισές να διατεθούν για ενοίκιο με χαμηλά ποσά σε νέους μισθωτές

● Πρόγραμμα «Εστία 2»: το Δημόσιο μισθώνει 1.000 ακίνητα και τα διαθέτει σε ευάλωτους.

● Αυξάνεται στα 500.000 ευρώ το όριο επένδυσης για απόκτηση Golden Visa ώστε να απελευθερωθούν και να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.

● Ανέγερση 8.150 θέσεων για φοιτητές σε πέντε φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική.

Τράπεζα Στέγης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ενίσχυση των νέων ζευγαριών ως τρίτο άξονα της πολιτικής του έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ομιλίας του Τσίπρα στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά είπε, «στεγάζουμε το αύριο ενισχύοντας τα νέα ζευγάρια». Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει:

● Επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια 24 μέχρι 44 ετών, διπλασιάζοντας το επίδομα από 70 σε 140 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, από 140 σε 280 για ζευγάρι με ένα παιδί, από 175 σε 350 για ζευγάρι με δύο παιδιά. Αντιστοίχως αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια.

● Τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb, με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό.

● Δημιουργία Τράπεζας Στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του Δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά έως και μηδενικά ενοίκια.

Η αντίληψη του σχεδίου για τη στέγη, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι «να φορτωθούν με δάνεια οι νέοι και, εκεί που η θηλιά τούς σφίγγει στα 40 και στα 50, να τους σφίγγει από τα 18».

Στην Ιβηρική κοιτάζει το ΠΑΣΟΚ

Θέση στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη φθηνή στέγη για τους νέους πήρε και ο Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι «θα πρέπει να μιμηθούμε τα παραδείγματα των Ισπανών και Πορτογάλων».

Σύμφωνα με τον ίδιο η κλιμάκωση του φαινομένου δεν φαινόταν στα στοιχεία λόγω του κορωνοϊού τη στιγμή που το πρόβλημα της αύξησης του κόστους ζωής, των ενοικίων, των τιμών της ακίνητης περιουσίας κ.λπ. είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. «Αντί να κάνουμε ό,τι έκαναν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες, βάλαμε σε όλη την Ελλάδα 100 κατοικίες: 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Ο Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ήρθε ετεροχρονισμένα να εξαγγείλει ένα πρόγραμμα που πρέπει μεν να υλοποιηθεί, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι μακροπρόθεσμα. Μάλιστα αναρωτήθηκε «τι θα πουν στα παιδιά που φέτος πήγαν να σπουδάσουν σε αστικά κέντρα και σε τουριστικούς προορισμούς και δεν μπορούν να βρουν ένα σπίτι για να κάνουν αξιοπρεπείς σπουδές». Και πρόσθεσε: «Τι έχει να πει ο κ. Μητσοτάκης; Τι έκανε με το ταμείο ανάκαμψης;».

Επίσης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα που μίλησε για την αξιοποίηση κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης για τη δημιουργία χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αυξηθεί το δημόσιο απόθεμα κατοικιών που διατίθεται προς ενοικίαση, αλλά και για μια δέσμη κινήτρων σε ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακινήτων, να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν στην αγορά με χαμηλό ενοίκιο.

Στο τέλος της αναφοράς του στη φθηνή στέγη τόνισε «την ανάγκη κατασκευής νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών» και παράλληλα «τη θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου για τη χρήση ακινήτων μέσω πλατφορμών».

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: «Τετραγωνίζοντας τον κύκλο» για την ενέργεια

Η Άγκυρα «σκαρώνει» κρίση

Ενεργειακή κρίση: Η Αθήνα «πιέζει» τις Βρυξέλλες για αποφάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δίνουν…,dinoun…