Διώρυγα του Σουέζ: Όταν έκανε πάμπλουτο τον Ωνάση (Photos)

Η προσάραξη του Ever Given, και το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ περίπου μια εβδομάδα παραλίγο να προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό έμφραγμα. Ανάμεσα στους εφοπλιστές όλου του κόσμου που είδαν διαφυγόντα κέρδη και προβλήματα ήταν και πολλοί Έλληνες.

Πριν από αρκετά χρόνια ωστόσο ο αποκλεισμός της ίδιας διώρυγας – για άλλο λόγο – αποτέλεσε ευκαιρία μεγάλου πλουτισμού για έναν άλλο έλληνα εφοπλιστή. Και συγκεκριμένα για τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Όπως γράφει ο Franky Brady

στο βιβλίο «Onassis: An Extravagant Life», και αναδημοσιεύει το site cityportal ο Έλληνας πλοιοκτήτης είχε παραγγείλει μία σειρά από νέα τάνκερ, στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Όμως όταν η συμφωνία του για τη μεταφορά των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κατέρρευσε, τα πλοία αυτά έμειναν άπραγα.

Αντιμέτωπος με μια οικονομική καταστροφή, ο Ωνάσης σκέφτηκε να πουλήσει ολόκληρο το στόλο του στην Royal Dutch Shell (τη γνωστή σε όλους μας από τα πρατήρια βενζίνης Shell) αλλά τελικά δεν το έκανε.

«Τότε, μέσω μίας απίστευτης ιστορικής σύμπτωσης, σχεδόν μέσα σε ένα βράδυ, η τύχη του Ωνάση ξαφνικά γύρισε δραματικά. Ενώ αντιμετώπιζε μία σχεδόν βέβαιη οικονομική καταστροφή, ο Ωνάσης κατάφερε να βγάλει περισσότερα χρήματα σε αυτή τη σύντομη περίοδο από ό,τι είχε βγάλει σε ολόκληρη τη ζωή του. Ο καταλύτης ήταν η Διώρυγα του Σουέζ», γράφει ο Brady στο βιβλίο του.

Η Αίγυπτος κρατικοποίησε τη Διώρυγα το 1956 και απαγόρευσε στα ισραηλινά πλοία να περνούν. Τότε το Ισραήλ εισέβαλε στη Χερσόνησο του Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας. Η Αίγυπτος απέκλεισε τη Διώρυγα και μπλόκαρε κάθε κίνηση πλοίου για τους επόμενους έξι μήνες.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα τάνκερς έπρεπε πλέον να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής.

Όμως, ο Ωνάσης βρισκόταν στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή.

«Ο Ωνάσης είχε πολλά έξτρα πλοία, χωρίς συμβόλαια, τα οποία μπορούσαν να μισθωθούν για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση. Είχε τη δύναμη να χρεώσει ό,τι ναύλους ήθελε», αναφέρει το βιβλίο.

Την εποχή εκείνη, το κόστος για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη ήταν 4 δολάρια ανά τόνο.

«Σύντομα, ο Ωνάσης χρέωνε πάνω από 60 δολάρια, με αποτέλεσμα κάθε ταξίδι που έκανε ένα τάνκερ του να του αποδίδει κέρδος πάνω από 2 εκατ. δολαρίων».

Έως την επόμενη χρονιά, υπολογίζεται ότι ο Ωνάσης είχε βγάλει τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε σημερινά χρήματα. «Ήμουν τυχερός», είχε πει ο Έλληνας μεγιστάνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διώρυγα, Σουέζ, Όταν, Ωνάση…,dioryga, souez, otan, onasi…